Для чого потрібен менеджер паролів і який обрати

Для чого потрібен менеджер паролів і який обрати

10:00,
26 Липня 2022
4453

Для чого потрібен менеджер паролів і який обрати

10:00,
26 Липня 2022
4453
Для чого потрібен менеджер паролів і який обрати
Для чого потрібен менеджер паролів і який обрати
Рекомендуємо програми, які допоможуть підвищити рівень безпеки і припинити запам’ятовувати довгі паролі.

Менеджер паролів — це окрема програма або частина більшого середовища (наприклад, браузера). Менеджер відповідає за керування важливими даними, як-от логіни та паролі облікових записів або PIN-коди. Використовувати диспетчер паролів зручно, бо це позбавляє необхідності запам’ятовувати незліченні логіни та коди доступу. Програма гарантує безпечне зберігання даних у зашифрованій пам’яті. Паролі, що є в системі, автоматично підставляються при вході на певний сайт, тому вам не потрібно щоразу вводити їх вручну. Ви можете встановити менеджер паролів як комп’ютерну програму або мобільний додаток для телефона або планшета. Крім того, менеджер паролів може також мати форму послуги, яку пропонує сайт, чи розширення для браузера. Менеджер паролів може значно спростити повсякденний контакт з онлайн-ресурсами, яких щодня більшає.

Як працює менеджер паролів?

Робота програми ґрунтується на файлі бази даних. Менеджер паролів створює файл бази даних, який виглядає як цифрове сховище з даними користувача. Саме в базі зберігаються всі логіни, паролі та коди, які ви вирішили зберегти.

Чи безпечні менеджери паролів?

Основне завдання менеджера паролів — зберігати облікові дані. Однак щоб могти зібрати всю інформацію про доступ в одному місці, вона має бути добре захищена. Тому в менеджері, окрім функції збереження паролів, є ще й програмне забезпечення, яке захищає дані для входу.

Файл бази даних, в якому накопичуються дані користувача, зберігається на диску пристрою. Однак його контент недоступний для сторонніх, які можуть отримати телефон або ноутбук. База даних захищена шифруванням, яке вберігає власника від атаки кіберзлочинців.

Крім зашифрованого доступу до бази паролів менеджер також кодує дані для входу в систему. Наприклад, збережені паролі не відображаються безпосередньо, а представлені як криптографічні шифри, згенеровані спеціальними алгоритмами. Менеджер паролів також часто використовує сеансовий ключ — пароль із коротким терміном дії.

Не варто боятися втратити дані, що зберігаються в базі даних програмного забезпечення. Хороший менеджер паролів створює резервну копію перед початком роботи з базою даних і блокує її після того, як програма не використовувалася занадто довго. Це захищає від потенційної втрати даних у разі збою пристрою.

Навіщо використовувати менеджер?

Менеджер паролів — це програма, яка полегшує повсякденну роботу в інтернеті. Кожен із нас має кілька облікових записів на різних сайтах, у соціальних мережах або інтернет-сервісах.

За великої кількості облікових записів люди часто вирішують створити пароль доступу, який легко запам’ятати. Потім вони призначають той самий пароль обліковим записам на різних сайтах. Це доволі нерозважливо з погляду безпеки. Використання єдиного пароля дозволяє хакерам легше вгадати і зламати всі сайти, які були зашифровані за його допомогою. Таким чином, якщо ваш пароль фейсбука збігається з паролем онлайн-банкінгу, кіберзлочинці легко отримають доступ до важливіших конфіденційних даних, ніж просто особисті повідомлення та фотографії. Щоби звести до мінімуму потенційну втрату даних при кібератаці, ви повинні використовувати різні паролі для кожного зі своїх облікових записів.

Якщо ви хочете бути в безпеці в інтернеті, ваші паролі мають бути не тільки суттєво різними, а й надійними. Було б добре, якби код для входу в обліковий запис був довгим безладним набором букв (верхнього та нижнього регістру), цифр та спеціальних символів. Такий пароль нелегко вгадати сторонньому, оскільки велика кількість зашифрованих символів створює сотні тисяч можливих комбінацій, які хакери повинні перевірити, щоб нарешті зламати систему безпеки. Тому досить надійний пароль буде складно розшифрувати. Він захистить ваш обліковий запис від кібератак та витоку даних.

Отже, паролі для різних облікових записів не повинні збігатися й одночасно мають бути послідовностями випадкових символів, які важко вгадати. Але людині складно їх усі запам’ятати. Один довгий пароль можна зберегти в пам’яті, наприклад, створивши історію, слова якої починаються з букв коду. Багато таких шифрів людина не запам’ятає.

Ось тут і потрібні менеджери паролів. Ваші дані доступу будуть збережені у програмі та автоматично використовуватимуться при вході до облікового запису. Завдяки диспетчеру паролів ви можете захистити кожен обліковий запис надійним паролем, не турбуючись про його втрату.

Додатковою перевагою менеджерів паролів є їхня здатність автоматично заповнювати форми. Після збереження дані користувача будуть автоматично підставлені скрізь, де вони мають бути доповнені (наприклад, при надсиланні онлайн-замовлень або заявок).

Генератор паролів

Менеджер паролів став популярним рішенням серед користувачів інтернету завдяки своїм властивостям безпеки та прискорення мережі. Та крім можливості шифрувати й надійно зберігати паролі, менеджер має ще одну корисну функцію. Йдеться про вбудований генератор паролів, який є відповіддю на необхідність створення складних комбінацій, що шифрують доступ до облікових записів. Механізм створить комбінацію символів, яка є досить складною, щоби стати надійним паролем.

Безкоштовний менеджер паролів для вашого браузера

В інтернеті можна знайти безліч програм, що пропонують захист паролів та інших кодів доступу. Більшість браузерів мають власну систему зберігання та захисту даних. Chrome підтримує диспетчер паролів Google — він автоматично пропонує зберігати дані, які використовуються під час входу на сайти через браузер. Менеджер паролів Firefox і той, що вбудований у браузер Opera, працюють так само.

Хоча популярні браузери найчастіше мають вбудовану функцію диспетчера паролів, слід пам’ятати, що це свого роду доповнення до всієї системи, основною функцією якої є завантаження та відображення сайтів. Для кращого захисту даних варто використовувати спеціальні програми, призначені для зберігання облікових даних. Є досить багато програм для шифрування та зберігання паролів, які також доступні у вашому браузері безкоштовно.

Найкращі менеджери паролів

Доступні на ринку менеджери паролів є окремими програмами або плагінами для браузерів. Вам просто потрібно завантажити їх та зареєструвати обліковий запис. Ці спеціалізовані програми відрізняються сучасними протоколами безпеки, а також синхронізацією з багатьма операційними системами. Хороший менеджер паролів також матиме технологію, що дозволяє автоматично заповнювати форми даних. Ось деякі з них.

Менеджер паролів LastPass

Цей менеджер паролів працює як інтернет-платформа, інтегрована як розширення для браузера, тому не вимагає завантаження окремої програми. Щоб використовувати LastPass, треба встановити плагін менеджера та зареєструватися для отримання безкоштовного облікового запису. Програма дозволяє безпечно зберігати дані, генерувати надійні паролі, автоматично заповнювати форми, а також синхронізувати дані між різними браузерами та пристроями. Також є покращена версія менеджера: LastPass Premium. За додаткову плату ви отримуєте можливість двофакторної автентифікації та інші фічі.

Менеджер паролів Dashlane

Система доступна у вигляді програми, яку можна завантажити для комп’ютерів з операційними системами Microsoft Windows та macOS, а також для мобільних пристроїв Android та iOS. Програма, яка дозволяє зберігати та шифрувати конфіденційні дані, інтегрується з різними браузерами, тому може замінити менеджер паролів Chrome, Opera або Firefox. Крім генератора паролів, Dashlane також включає фінансовий менеджер, можливість категоризації різних даних та функцію онлайн-повідомлень про погрози. Програма захищена пін-кодом, який потрібно ввести, якщо її довго не використовували.

Менеджер паролів RoboForm

RoboForm — це менеджер паролів, найбільшою перевагою якого є можливість заповнювати різноманітні складні форми. RoboForm пропонує до 8 різних шаблонів, що дозволяє заповнювати форми не тільки з адресою або номером телефону, але й з інформацією, необхідною для подання заяви на паспорт, реєстрацію автомобіля або податкової форми. Цей менеджер також зберігає величезну кількість кодів та облікових даних. Як і попередні програми, RoboForm легко інтегрується з більшістю браузерів.

Менеджер паролів Keeper

Розширене шифрування та багаторівнева автентифікація у формі біометричного сканування — це лише деякі з переваг цього плагіна. Keeper може генерувати зашифровані повідомлення, а також шифрувати файли, що містяться в них. Менеджер має безкоштовну версію, а також платну, що пропонує ширші функції. Варто завантажити покращену систему та протягом 30-денного пробного періоду випробувати всі її можливості.

Владислава Рикова, керівниця маркетингової агенції МАВР

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду