На Полтавській медіакав’ярні вчили орієнтуватися в інформаційному просторі

На Полтавській медіакав’ярні вчили орієнтуватися в інформаційному просторі

11:18,
20 Січня 2020
3893

На Полтавській медіакав’ярні вчили орієнтуватися в інформаційному просторі

11:18,
20 Січня 2020
3893
На Полтавській медіакав’ярні вчили орієнтуватися в інформаційному просторі
На Полтавській медіакав’ярні вчили орієнтуватися в інформаційному просторі
Автори:
Захід організували для працівників Щербанівського територіального центру соціального обслуговування населення.

Днями у Полтаві провели захід — медіакав’ярню, де розповіли, як боротися із кібершахраями, як вберегтися «пасток» в інтернеті та нагадали про важливість розвитку критичного мислення. Про це повідомляє місцеве видання «Новини Полтавщини». У редакції видання MediaSapiens уточнили, що захід проводили представники Полтавської філії Суспільної служби України.

У соцмережах і на електронні пошти шахраї нерідко надсилають повідомлення, зміст яких є сумнівним, розповідали на тренінгу.

«Це може бути така собі казочка про померлого спадкодавця десь у Нігерії, у якого залишилась велика сума грошей на рахунку, і лише ви в змозі допомогти нещасному спадкоємцю за відповідну винагороду. Це також може бути повідомлення про виграш вашої електронної пошти у лотерею, для отримання якого необхідно надати інформацію про себе», — йдеться у публікації медіаволонтерки Ганни Перфільєвої.

Крім того, шахраї можуть як вигадувати неіснуючі компанії-організатори лотерей, так і прикриватись відомими брендами. Під час тренінгу згадали пширені ситуації, коли таке могло статися.

«Що можна порадити в таких ситуаціях? Не реагувати на дзвінки від сторонніх осіб, які представляються співробітниками поліції і вимагають грошей за свої «послуги».Не довіряти незнайомцям, що дзвонять на мобільний чи ж стаціонарний телефони, на слово. Перед тим, як почати панікувати, поставте якомога більше запитань людині, що вам телефонує. Аналізуйте усе почуте», — звернула увагу вона.

Іноді для цього досить лише одного запитання, зазначає авторка статті. Наприклад, можна запитати,  у яке місто до вас телефонують, аби співрозмовник по той бік слухавки завершив діалог.

Вона також нагадала про важливість критичного мислення при користуванні інтернетом.

«Навички критичного мислення дають змогу не потонути в інформаційній лавині, не піддатися маніпуляціям, допомагають приймати зважені рішення та відстоювати їх. Критичне мислення допомагає в пошуку нових шляхів вирішення проблем», — зазначила вона.

Нагадаємо, раніше ми писали, як київські учні навчаються медіаграмотності.

Фото: yrok.net.ua, «Новини Полтавщини»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду