Польща заявила про масову інформаційну атаку з боку Росії

Польща заявила про масову інформаційну атаку з боку Росії

13:41,
29 Травня 2020
3067

Польща заявила про масову інформаційну атаку з боку Росії

13:41,
29 Травня 2020
3067
Польща заявила про масову інформаційну атаку з боку Росії
Польща заявила про масову інформаційну атаку з боку Росії
Автори:
Хакери розмістили на польських та іноземних ресурсах неправдиву інформацію про масштабні навчання НАТО Defender Europe-2020, що стартували поблизу міста Дравсько-Поморське.

Про це йдеться в заяві польського уряду.

«Польща знову стала ціллю інформаційних атак, що збігаються з діями Кремля проти Заходу, особливо проти країн НАТО. Організатори таких дій використали відомі методи: хакерську атаку, підміну контенту на інтернет-сторінках, а також підроблене інтерв’ю з американським генералом», – пояснив речник міністра-координатора в уряді Польщі з питань спецслужб Станіслав Жарин.

Внаслідок атаки хакерів на сайтах Niezalezna.pl, Olsztyn24.com, RadioSzczecin.pl та ePoznan.pl з’явилась стаття, де висміюється Польща та її армія. «Американці «нахвалюють» перебування у Дравсько:

«Єдине, чим там можна стріляти – то гумки від трусів», – говорить заголовок тексту, автором якого зазначена польська інформагенція IAR.

Там цитують американського генерала Крістофера Гаволі, а його інтерв’ю та англомовна версія статті в той же день вийшли на theduran.com, що підхопили інші портали. Уряд Польщі зазначає, що сайт theduran.com постійно поширює російську пропаганду та дезінформацію.

Після виявлення тексти були заблоковані адміністраторами веб-сайтів. Проте, як йдеться у повідомленні, деякі портали були «заражені» повторно, і там з’явились тексти, де наполягалось на достовірності статей.

«То була не атака російських хакерів. Редакція була автором цієї публікації», – говорить, зокрема, заголовок на сайті Niezalezna.pl.

Зміст цих статей відповідає багаторічним діям РФ проти Польщі, йдеться в заяві уряду. За словами Жарина, подібні публікації мають на меті підірвати авторитет голови польського Міністерства національної оборони, послабити моральний дух солдатів, а також завдати удару по єдності НАТО та військовому потенціалу в регіоні.

Нагадаємо, що за даними німецького журналу Spiegel, в результаті кібератаки на сервер Бундестагу хакери, зокрема, отримали доступ до даних електронної пошти Ангели Меркель за період з 2012 по 2015 роки. У травні 2020-го канцлерка заявила, що в німецької прокуратури є достатньо доказів причетності Росії до цих дій.

Фото: УНІАН

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду