Як уберегти дітей від шкідливого контенту в інтернеті

Як уберегти дітей від шкідливого контенту в інтернеті

16:00,
4 Травня 2020
8583

Як уберегти дітей від шкідливого контенту в інтернеті

16:00,
4 Травня 2020
8583
Як уберегти дітей від шкідливого контенту в інтернеті
Як уберегти дітей від шкідливого контенту в інтернеті
Проєкт «Дружня школа» спеціально для MediaSapiens зібрав практичні поради та добірку сервісів, які допоможуть батькам захистити дітей в інтернеті.

Кібербезпека дітей — це та частина виховання, яку не можна ані ігнорувати, ані перекладати тільки на плечі педагогів. Батькам її не оминути.

Якщо ви вважаєте, що тотальний контроль або взагалі заборона користуватись інтернетом — це те, що врятує вашу дитину від можливих небезпек, то цей підхід у більшості випадків не працює. Заборонене завжди бажане й цікаве. Тому краще підготувати і себе, і дитину до правильної поведінки в інтернеті.

Що насамперед потрібно пояснити дитині про кібербезпеку?

Є низка моментів, які з дитиною потрібно обговорити й періодично нагадувати:

  • Не варто розміщувати особисту інформацію в мережі. Адреса, школа, гуртки, зацікавлення, вік, повне ім’я — це дані, якими можуть скористатись зловмисники. Як не можна цього розповідати всім на вулиці, так і в мережі потрібно зберігати це все в таємниці.
  • Усі фото, відео й текстові матеріали в мережі залишаються назавжди і є доступними широкому загалу. Тому потрібно кілька разів добре подумати, перш ніж щось публікувати чи коментувати.
  • Не можна надсилати чи продавати свої особисті фото — вони можуть опинитися будь-де.
  • Ніколи не можна ділитися паролями ні з друзями, ні тим паче з незнайомцями. Спитайте, чи готова дитина віддати цим людям ключі від будинку та своєї кімнати? Отак і з доступом до акаунтів.
  • Можна додавати в друзі і спілкуватися тільки з тими людьми, яких дитина знає в реальності. І тільки в тому випадку, якщо переконана, що це точно вони.
  • Якщо хтось пропонує зустрітись — ваша дитина обов’язково має повідомити вас. Не можна погоджуватися на зустрічі з людьми, яких дитина знає лише через мережу.
  • Якщо дитина отримує погрози — вона має відразу вийти з сайту, вимкнути гаджет і повідомити про це дорослих.
  • Інформація в інтернеті може бути неправдивою. Тому нехай ваша дитина обговорює з вами те, що її хвилює.
  • Будь-які покупки в інтернеті дитина може здійснювати тільки з вами.

«Важливо допомагати дитині розбиратися в технологіях, у тому, як це будується і працює, що робити в тому чи іншому випадку, а не просто блокувати все підряд. По-перше, дитина рано чи пізно навчиться обходити обмеження, по-друге, постійно з'являються нові загрози, за якими не завжди вийде встежити. Вивчивши базові принципи цифрової та інформаційної безпеки, діти зможуть самі реагувати на такі загрози, уникати або розпізнавати їх і просити допомоги у дорослих», — пояснює експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов.

Які сервіси допоможуть у блокуванні шкідливого контенту?

  • У самих браузерах є кнопки блокування: у Chrome це кнопка Adult Blocker, у Google можна ввімкнути «Безпечний пошук». Ці сервіси аналізують сайти на наявність шкідливих слів та словосполучень і блокують їх. У браузері Mozilla Firefox теж має кнопку батьківського контролю, але ще пропонує свої специфічні рішення. Це додатки Glubble for Families (створюєте для дитини свій маленький інтернет, де є тільки дозволені вами сайти) та ProCon Latte (блокує сайти, які ви вносите у чорний список). Opera також має кнопку Adult Blocker.
  • Окремі ресурси для контролю та фільтрування контенту: ChildWebGuardianPro, Teentor, KidsControl 1.6, TimeBoss, «КіберМама». Усі ці сервіси пропонують трекінг часу за комп’ютером та в мережі, обмеження та фільтрацію контенту.
  • У Windows 10 можна створювати окремий дитячий обліковий запис, яким батьки зможуть керувати через свій.

«На жаль, для цифрової безпеки не вийде один раз усе налаштувати і забути, — зауважує Павло Бєлоусов. — Цей процес безперервний (постійно потрібно щось оновлювати, змінювати, пояснювати). Один зі способів — це використання пристроїв і програмного забезпечення, яке підтримує функцію “батьківського контролю” або “сімейного доступу”. Це коли один з батьків створює обліковий запис для дитини і контролює використання дитячого пристрою або облікового запису: обмежує час роботи в тому чи іншому додатку, обмежує контент, який можна споживати (як сайти, так і додатки). Або ж встановлювати спеціальні “дитячі” версії додатків, де так само можна обмежити той чи інший функціонал або контент».

Більше інформації про безпеку дітей в інтернеті можна прочитати на сайті Міністерства освіти і науки України.

Цей матеріал створено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Ілюстрація - kaspersky.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду