ms.detector.media
Тетяна Павліченко
для «MediaSapiens»
04.05.2020 16:00
Як уберегти дітей від шкідливого контенту в інтернеті
Як уберегти дітей від шкідливого контенту в інтернеті
Проєкт «Дружня школа» спеціально для MediaSapiens зібрав практичні поради та добірку сервісів, які допоможуть батькам захистити дітей в інтернеті.

Кібербезпека дітей — це та частина виховання, яку не можна ані ігнорувати, ані перекладати тільки на плечі педагогів. Батькам її не оминути.

Якщо ви вважаєте, що тотальний контроль або взагалі заборона користуватись інтернетом — це те, що врятує вашу дитину від можливих небезпек, то цей підхід у більшості випадків не працює. Заборонене завжди бажане й цікаве. Тому краще підготувати і себе, і дитину до правильної поведінки в інтернеті.

Що насамперед потрібно пояснити дитині про кібербезпеку?

Є низка моментів, які з дитиною потрібно обговорити й періодично нагадувати:

«Важливо допомагати дитині розбиратися в технологіях, у тому, як це будується і працює, що робити в тому чи іншому випадку, а не просто блокувати все підряд. По-перше, дитина рано чи пізно навчиться обходити обмеження, по-друге, постійно з'являються нові загрози, за якими не завжди вийде встежити. Вивчивши базові принципи цифрової та інформаційної безпеки, діти зможуть самі реагувати на такі загрози, уникати або розпізнавати їх і просити допомоги у дорослих», — пояснює експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов.

Які сервіси допоможуть у блокуванні шкідливого контенту?

«На жаль, для цифрової безпеки не вийде один раз усе налаштувати і забути, — зауважує Павло Бєлоусов. — Цей процес безперервний (постійно потрібно щось оновлювати, змінювати, пояснювати). Один зі способів — це використання пристроїв і програмного забезпечення, яке підтримує функцію “батьківського контролю” або “сімейного доступу”. Це коли один з батьків створює обліковий запис для дитини і контролює використання дитячого пристрою або облікового запису: обмежує час роботи в тому чи іншому додатку, обмежує контент, який можна споживати (як сайти, так і додатки). Або ж встановлювати спеціальні “дитячі” версії додатків, де так само можна обмежити той чи інший функціонал або контент».

Більше інформації про безпеку дітей в інтернеті можна прочитати на сайті Міністерства освіти і науки України.

Цей матеріал створено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Ілюстрація - kaspersky.com

ms.detector.media