Росія оштрафувала Google та Meta на понад 1 мільярд доларів (ВІДЕО)

Росія оштрафувала Google та Meta на понад 1 мільярд доларів (ВІДЕО)

19:09,
24 Грудня 2021
3350

Росія оштрафувала Google та Meta на понад 1 мільярд доларів (ВІДЕО)

19:09,
24 Грудня 2021
3350
Росія оштрафувала Google та Meta на понад 1 мільярд доларів (ВІДЕО)
Росія оштрафувала Google та Meta на понад 1 мільярд доларів (ВІДЕО)
Автори:
Компанії оштрафували за повторну відмову видалити заборонений в Росії контент. Здебільшого він стосувався політика Навального.

В Росії оштрафували компанії Google та Meta на 7,2 млрд і 1,9 млрд рублів відповідно (95 і 25 мільйонів доларів). Про це пише російська «Медіазона».

Російський регулятор Роскомнагляд повідомив, що протокол на Google склали через повторну відмову видалити з YouTube 2,4 тисячі «небезпечних для громадян Росії» відео про неузгоджені акції протестів, організації, визнані екстремістськими, фейки про коронавірус, наркотики та руфінг.  

З-поміж 486 посилань, за невидалення яких Росія наклала штрафи, понад 250 стосувались акцій Навального: вони не були узгоджені з владою, на них нібито закликали неповнолітніх, тому заклики до виходу на вулицю, на думку російської влади, треба видалити, пише російська служба ВВС.

Також за повторну відмову видалити заборонений контент на 25 мільйонів доларів оштрафували компанію Meta. За підрахунками Роскомнагляду, всього у 2021 році Meta отримала в Росії 23 протоколи, а сума штрафів за ними становить 1,1 млн доларів.

Нагадаємо, що сервіс Google Docs у вересні цього року на кілька днів заблокував два гугл-доки команди Олексія Навального з рекомендаціями «Розумного голосування» для користувачів з Росії. В одному документі – списки кандидатів в Державну думу, в іншому – кандидати в регіональні законодавчі органи.

Влітку Google вперше подав позов до Роскомнагляду через вимоги відомства видалити 12 посилань на «заборонений контент». До цього вона виступала в судових процесах тільки в якості відповідача або третьої особи. У позові зазначалось, що обмеження доступу до інформаційного ресурсу є незаконним. 

У відповідь на це Роскомнагляд погрожував уповільнити трафік сервісів Google у Росії.

Загалом Роскомнагляд направив компанії понад 26 тис. вимог про видалення, з них на YouTube залишалося 5 тис. «заборонених матеріалів», найбільше в них – 3,5 тис. – «закликів до екстремізму», більше 900 – заборонені судом. Через це на адресу компанії з початку року регулятор виписав 11 адміністративних протоколів, які направлені до суду. 

У травні 2021 року мировий суд у Москві оштрафував компанію Google на 6 млн рублів (понад $80 тисяч) за відмову видалити посилання на «заборонений контент».

У березні 2021 року російський регулятор склав адміністративні протоколи щодо низки соцмереж та онлайн-сервісів і висунув їм вимогу видалити контент, який нібито закликав до участі в протестних акціях на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Це стосувалось соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, «ВКонтакте», «Одноклассники», месенджера Telegram і відеохостинга YouTube. Їм погрожували штрафами до 4 млн рублів (близько $54 тис.). 

Пізніше мировий суд Москви оштрафував Twitter на $120 тисяч (8,9 млн рублів), Telegram – на $67 тисяч (5 млн рублів), Mail.ru (власник соцмережі «Одноклассники») – на $54 тисячі (4 млн рублів), TikTok – на $35 тисяч (2,6 млн рублів).

Фото: з вільних джерел

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду