Роскомнагляд погрожує уповільнити трафік сервісів Google у Росії

Роскомнагляд погрожує уповільнити трафік сервісів Google у Росії

11:30,
25 Травня 2021
1556

Роскомнагляд погрожує уповільнити трафік сервісів Google у Росії

11:30,
25 Травня 2021
1556
Роскомнагляд погрожує уповільнити трафік сервісів Google у Росії
Роскомнагляд погрожує уповільнити трафік сервісів Google у Росії
Автори:
Напередодні американська компанія вперше в своїй історії подала позов проти російського регулятора.

Федеральна служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ (Роскомнагляд) погрожує уповільнити трафік сервісів Google в Росії. Попередження з'явилося після того, як Google вперше в своїй практиці подала позов до регулятора, пише Forbes.

Роскомнагляд вимагає від американської компанії видалити заборонений в РФ контент, який стосується протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Якщо компанія не виконає вимогу, її оштрафують на суму від 800 000 до 4 млн рублів (від $10,8 тис. до $54,4 тис.). У разі повторного правопорушення сума штрафу зросте до однієї десятої від суми річного прибутку компанії.

Російський регулятор заявляє також, що Google не видаляє з пошукової видачі в середньому від 20% до 30% посилань на заборонений в країні контент. Платформа YouTube, яка належить Google, на сьогоднішній день не видалила близько 5000 заборонених російською владою матеріалів, з яких 3500 «містять заклики до естремізму».

Раніше стало відомо, що Google подала позов до Роскомнагляду в Арбітражний суд Москви. Компанія оскаржує вимоги відомства щодо видалення посилань на «протиправний контент». У 2018-2020 роках російський регулятор вже складав стосовно Google чотири протоколи. Загальна сума сплачених Google штрафів склала 5,7 млн ​​рублів ($77,6 тис.).

У березні 2021 року російський регулятор склав адміністративні протоколи щодо низки соцмереж та онлайн-сервісів і висунув їм вимогу видалити контент, який нібито закликав до участі в протестних акціях. Це стосувалось соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, «ВКонтакте», «Однокламсники», месенджера Telegram і відеохостинга YouTube. Їм погрожували штрафами до 4 млн рублів (близько $54 тис.). 

Пізніше мировий суд Москви оштрафував Twitter на $120 тисяч (8,9 млн рублів), Telegram – на $67 тисяч (5 млн рублів), Mail.ru (власник соцмережі «Одноклассники») – на $54 тисячі (4 млн рублів), TikTok – на $35 тисяч (2,6 млн рублів).

Компанію Facebook з цієї ж причини хочуть оштрафувати в Росії на $750 тисяч та уповільнити роботу її соцмережі. Також Роскомнагляд погрожував уповільнити роботу YouTube в Росії – теж за «заборонений контент».

Із 10 березня на території РФ сповільнюється робота Twitter.

Фото: istockphoto.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду