Російський суд відмовив Google у задоволенні позову до Роскомнагляду

Російський суд відмовив Google у задоволенні позову до Роскомнагляду

14:12,
5 Серпня 2021
1888

Російський суд відмовив Google у задоволенні позову до Роскомнагляду

14:12,
5 Серпня 2021
1888
Російський суд відмовив Google у задоволенні позову до Роскомнагляду
Російський суд відмовив Google у задоволенні позову до Роскомнагляду
Автори:
Це був перший позов компанії до російського регулятора, до цього вона виступала в судових процесах тільки в якості відповідача або третьої особи.

Арбітражний суд Москви відмовив компанії Google у задоволенні позову до Роскомнагляду. Компанія намагалась оскаржити вимогу про блокування 12 роликів на YouTube із закликами до участі неповнолітніх в неузгоджених акціях. Про це пише «Інтерфакс».

«У задоволенні заявлених вимог відмовити», – оголосили своє рішення в суді 4 серпня.

Раніше Google вперше подала позов до Роскомнагляду через вимоги відомства видалити 12 посилань на «заборонений контент». До цього вона виступала в судових процесах тільки в якості відповідача або третьої особи. У позові зазначалось, що обмеження доступу до інформаційного ресурсу є незаконними. 

У відповідь на це Роскомнагляд погрожував уповільнити трафік сервісів Google у Росії.

Загалом Роскомнагляд направив компанії понад 26 тис. вимог про видалення, з них на YouTube залишалося 5 тис. «заборонених матеріалів», найбільше в них – 3,5 тис. – «закликів до екстремізму», більше 900 – заборонені судом. Через це відносно компанії з початку року регулятор виписав 11 адміністративних протоколів, які направлені до суду. 

У травні 2021 року мировий суд у Москві оштрафував компанію Google на 6 млн рублів (понад $80 тисяч) за відмову видалити посилання на «заборонений контент».

У березні 2021 року російський регулятор склав адміністративні протоколи щодо низки соцмереж та онлайн-сервісів і висунув їм вимогу видалити контент, який нібито закликав до участі в протестних акціях на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Це стосувалось соцмереж Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, «ВКонтакте», «Одноклассники», месенджера Telegram і відеохостинга YouTube. Їм погрожували штрафами до 4 млн рублів (близько $54 тис.). 

Пізніше мировий суд Москви оштрафував Twitter на $120 тисяч (8,9 млн рублів), Telegram – на $67 тисяч (5 млн рублів), Mail.ru (власник соцмережі «Одноклассники») – на $54 тисячі (4 млн рублів), TikTok – на $35 тисяч (2,6 млн рублів).

Фото: spainsnews.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду