Meta робить ставку на розумні окуляри та ШІ-чатботи в соцмережах

Meta робить ставку на розумні окуляри та ШІ-чатботи в соцмережах

11:11,
26 Вересня 2024
834

Meta робить ставку на розумні окуляри та ШІ-чатботи в соцмережах

11:11,
26 Вересня 2024
834
Meta робить ставку на розумні окуляри та ШІ-чатботи в соцмережах
Meta робить ставку на розумні окуляри та ШІ-чатботи в соцмережах
Компанія випустила бюджетний варіант гарнітури доповненої реальності.

Компанія Meta представила нові продукти на презентації у своїй штаб-квартирі в Менло-Парку в Каліфорнії. Серед них: бюджетний варіант гарнітури віртуальної реальності Quest 3S, пара прототипів окулярів із вбудованою в лінзи голографічною технологією та серія вдосконалень помічника зі штучним інтелектом Meta AI. Про це повідомили видання The New York Times та The Wall Street Journal.

Нові продукти — це спроба засновника компанії Марка Цукерберга поєднати своє бачення того, якими можуть бути соціальні мережі, з тим, що можливо зараз. Хоча Meta досягла певного успіху в продажі своїх гарнітур віртуальної реальності та несподіваного успіху в окулярах доповненої реальності Ray-Ban, метавсесвіту Цукерберга ще багато років до втілення в реальності.

«Ми можемо почати бачити, як виглядатиме майбутнє обчислювальної техніки та людського зв’язку, — сказав Марк Цукерберг на Meta Connect 2024. — Це відбувається».

За останні кілька років Meta витратила майже 50 млрд доларів на свій підрозділ Reality Labs, який розробляє апаратне забезпечення. Отримати прибуток найближчим часом від цього сподіватись не варто. Це доповнюється збільшенням витрат Meta на штучний інтелект і центри обробки даних.

Створюючи мільйони розумних окулярів і гарнітур віртуальної реальності, Цукерберг сподівається залучити багатьох людей, які вже користуються його програмами, до іншої соціальної мережі. І, поєднавши ці продукти з помічником Meta AI, він має надію, що зможе зробити їх достатньо корисними, щоб люди хотіли регулярно ними користуватися.

У компанії заявили, що понад 400 млн людей уже скористалися Meta AI, і майже 200 млн людей щотижня використовують розумного помічника в одному з продуктів компанії.

Чатботи Meta AI у соцмережах

Оновлення помічника зі штучним інтелектом Meta AI, який доступний у соцмережах «Фейсбук», «Інстаграм», месенджерах «Вотсап» та «Месенджер», передбачає можливість обирати голос серед величезної кількості голосів знаменитостей, якими він звертатиметься до користувача.

Також користувачі зможуть за допомогою ШІ-помічника редагувати світлини в соцмережах Meta.

Інше оновлення є більш ризиковим: ШІ-помічник може створювати та публікувати дописи у фейсбуці та інстаграмі, створюючи їх на основі інтересів користувачів. Цей крок може відштовхнути людей, які не хочуть бачити такий вміст.

Не всі проєкти зі штучним інтелектом виявляються вдалими. Meta припинила роботу продукту, який давав змогу користувачам спілкуватися з чатботами знаменитостей, у тому числі з цифровими аватарами Снуп Догга і Тома Брейді, менше ніж через рік після випуску на ринок.

Гарнітура віртуальної реальності Meta Quest 3S

Представлена гарнітура Meta Quest 3S — «побратим» торішнього Quest 3 вартістю 300 доларів. Вона орієнтована на користувачів початкового рівня, а не на ранніх юзерів, яким потрібні новітні передові технології. Її вартість знизили порівняно з попередньою за рахунок використання дешевших лінз, нижчої роздільної здатності і меншого обсягу пам’яті.

Гарнітура оснащена лінзами Френеля, як у Quest 2. Вона має роздільну здатність 1832 x 1920 та 128 ГБ пам’яті, проте її можна докупити. Гарнітура може пережити Quest 3 в одному аспекті: термін служби батареї. За оцінками Meta, робота батареї Quest 3S триватиме 2,5 години, тоді як у Quest 3 – 2,2 години.

Гарнітура вже доступна для попереднього замовлення, доставка почнеться з 15 жовтня.

Оновлення розумних окулярів Meta Ray-Ban

Для своїх розумних окулярів Ray-Ban Meta робить велику ставку на партнерство з найбільшим конгломератом виробництва окулярів у світі Essilor Luxottica. Ранні продажі є перспективними, і Meta намагається швидко представити більше функцій.

Meta додала оновленого ШI-помічника до своїх технічних сонцезахисних окулярів. ШІ-помічник дасть користувачеві змогу встановлювати нагадування на основі об’єктів, які він позначає за допомогою відповідної голосової команди. Окуляри також можуть сканувати QR-коди та набирати номери телефонів із тексту.

Серед представлених новацій — опція живого перекладу. Окуляри можуть перекладати розмови між людьми англійською, іспанською, італійською та французькою мовами. Meta також співпрацює з компанією Be My Eyes, щоб допомогти людям з порушеннями зору отримувати аудіоописи навколишнього світу, вони використовують штучний інтелект і камери всередині окулярів.

Розумні окуляри Project Orion

Під час презентації Марк Цукерберг продемонстрував нові розумні окуляри Project Orion, можливості яких відмінні від Ray-Ban. Meta сподівається, що ця технологія дасть змогу користувачам сидіти у вітальні та розмовляти з друзями з усього світу, дивлячись на цифровий аватар людини, ніби друг сидить поруч з ними на дивані.

Окуляри містять крихітні проєктори для відображення голограм на лінзах. Датчики можуть відстежувати голос, рух очей та рук. Окуляри поєднують цей сенсорний вхід із можливостями штучного інтелекту. Наприклад, можна заглянути в холодильник і попросити вбудований ШІ запропонувати рецепт на основі побачено вмісту. Вони також підтримуватимуть відеодзвінки та можливість надсилати повідомлення на платформах Meta і в Spotify, YouTube, Pinterest.

Цукерберг стверджує, що ці вдосконалені окуляри одного разу можуть замінити смартфони. За його словами, Orion дадуть людям змогу використовувати застосунки та функції, якими вони раніше користувалися б на смартфоні, але не дивлячись на інший пристрій. Окуляри будуть керуватися за допомогою голосу, дотику або в експериментальному «наручному нейронному інтерфейсі», який покладається на апаратний браслет і рух зап’ястя користувача.

Значна частина бачення Цукерберга все ще є теоретичною. Але він залишається оптимістом. Він вірить, що продукти, представлені сьогодні, зрештою приймуть мільйони людей, коли зможуть їх випробувати.

«Поки я думаю, що на ці окуляри можна дивитися як на машину часу, — сказав засновник Meta. — Вони є проблиском майбутнього, яке, я думаю, буде досить захопливим».

Фото: Meta, Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду