Негативне ставлення до телемарафону поширеніше серед громадян 66+, ніж у молодших, — дослідження «Детектора медіа»

Негативне ставлення до телемарафону поширеніше серед громадян 66+, ніж у молодших, — дослідження «Детектора медіа»

13:30,
4 Липня 2024
810

Негативне ставлення до телемарафону поширеніше серед громадян 66+, ніж у молодших, — дослідження «Детектора медіа»

13:30,
4 Липня 2024
810
Негативне ставлення до телемарафону поширеніше серед громадян 66+, ніж у молодших, — дослідження «Детектора медіа»
Негативне ставлення до телемарафону поширеніше серед громадян 66+, ніж у молодших, — дослідження «Детектора медіа»
Для 55% громадян віком 66+ телемарафон «Єдині новини марафон» є основним джерелом важливої інформації. Проте негативно його оцінює 37,8% опитаних, що на 10% більше, ніж серед громадян віком 18-65+.

Основним джерелом отримання інформації про суспільно-політичне життя в українців віком 66+ є національний телемарафон — 55% (серед українців у цілому — 31%). Це засвідчили результати дослідження «Індекс медіаграмотності: українці 66+», здійсненого ГО «Детектор медіа» та презентованого сьогодні в «Укрінформі».

При цьому соцмережі як джерело новин використовують 40% опитаних; а дивляться ефіри телеканалів, які не транслюють марафон, та беруть інформацію зі спілкування з друзями, сусідами та колегами по 34%.

Ставлення українців 66+ до телемарафону «Єдині новини»

Серед громадян 66+ частка тих, хто ставиться до національного телемарафону швидше негативно, виявилася значно вищою, ніж серед української аудиторії загалом: 37,8% проти 26,8% відповідно. Як негативно, так і позитивно оцінюють цей формат 27,8% громадян віком 66+ (українська аудиторія в цілому — 32%); скоріше позитивно його оцінюють 23,5% (27,9%); 11% не змогли сформувати ставлення (13,3%).

66,5% респондентів віком 66+ вказали на те, що телемарафон прикрашає дійсність і не розповідає про всі важливі факти, що не дає підґрунтя для ухвалення громадянами усвідомлених рішень (серед українців віком 18–65+ — 68%); 63,5% респондентів повідомили, що через прикрашання дійсності та відсутність представлення в телемарафоні різних точок зору шукають інформацію в інших джерелах (74% відповідно); неприпустимим те, що телемарафон транслює офіційну точку зору на події, вважає 50,8% опитаних (54%); тим часом 50% респондентів віком 66+ вважають телемарафон виправданим форматом під час війни (41% відповідно).

На запитання «Підтримуєте критику влади чи ні в медіа під час війни?» 49,8% опитаних громадян віком від 66 років відповіли ствердно (48,5% — серед українців віком 18–65+); 26% підтримують критику влади в медіа ситуативно (29,8%), залежно від того, хто і за що критикує; 20,8% не підтримує (16,7% відповідно); 3,5% не відповіли (5,1% відповідно).

Нагадаємо, рівень індексу медіаграмотності серед українців віком від 66 років виявився нижчим, ніж української аудиторії віком 18–65 років. Частка аудиторії з вищим за середній рівнем серед осіб 66+ склала 45%, тим часом як серед українців у цілому їх 76%. При цьому для аудиторії 66+ характерні нижчі, ніж для населення України в цілому, значення всіх чотирьох субіндексів медіаграмотності: про розуміння та використання медійної інформації, цифрової компетентності та чутливості до спотвореного контенту.

Індекс медіаграмотності громадян віком 66+, дослідження ГО «Детектор медіа»

Зазначимо, громадська організація «Детектор медіа» провела спеціальне дослідження, аби визначити рівень медіаграмотності серед українців віком від 66 років. Для кількісного дослідження провели інтерв’ювання методом «обличчя до обличчя» за стандартизованим питальником 400 респондентів з усіх регіонів України, за винятком тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та в АР Крим. Польовий етап дослідження здійснила компанія «New Image Marketing Group». Дослідження здійснене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Результати попередніх хвиль загального кількісного дослідження «Індексу медіаграмотності» дивіться тут (за 2020 рік), тут (за 2021 рік), тут (за 2022 рік) та останню, четверту хвилю дослідження за 2023 рік — тут

 Фото: badi.in.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду