Президент підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного

Президент підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного

11:08,
3 Квітня 2024
1338

Президент підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного

11:08,
3 Квітня 2024
1338
Президент підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного
Президент підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного
Закон має стати підґрунтям для цифрових змін в українській армії.

Президент Володимир Зеленський 2 квітня 2024 року підписав закон про електронний кабінет військовозобов'язаного. Про це свідчить картка законопроєкту №10062 на сайті парламенту.

«Законопроєкт 10062 — це величезний крок для революційних змін в армії. Завдяки цифровізації сервіси для військовослужбовців та військовозобов'язаних стануть простішими, а наші військові IT-системи можна буде розвивати більш гнучко. Я впевнена, що інновації та зручні сервіси здатні кардинально змінити українське військо», — прокоментувала заступниця Міністра оборони України Катерина Черногоренко.

Як повідомили у Міноборони, закон регулює взаємодію єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних з іншими державними реєстрами, уможливлює прискорене отримання статусу учасника бойових дій, а також створення електронного кабінету військовозобов’язаного тощо.

Законом передбачена можливість створення електронного кабінету військовозобов'язаного. Громадяни зможуть вносити зміни у свої персональні дані. Наприклад, доповнити інформацію про освіту чи знання іноземних мов.

Взаємодія реєстру «Оберіг» з іншими реєстрами розширить перелік відомостей про військовозобов'язаних. Громадянам не потрібно буде збирати документи для ТЦК.

Законопроєкт створює підґрунтя для повної цифровізації процесу надання статусу учасника бойових дій. У деяких випадках статус надаватиметься автоматично — без участі комісії.

Також планується створення застосунку для військовослужбовців «Армія+». Його першими функціями стануть електронні рапорти, база знань, зворотний зв'язок. Запуск бета-версії застосунку запланований на літо 2024 року.

Окрім цього, завдяки закону Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у хмарних сервісах країн-членів НАТО. Це посилить кіберзахист, покращить обмін даними з партнерами. Міноборони зможе самостійно визначати, які міжнародні стандарти у сфері безпеки інформації застосовувати для військових систем.

«Це фундамент для подальших змін. Міноборони далі працює над тим, щоб змінити законодавство так, щоб цифровізація стала неминучою і комплексною — від послуг для військовослужбовців до розвитку IT- систем», — зазначила Катерина Черногоренко.

Нагадаємо, Верховна Рада 16 січня підтримала в цілому проєкт закону, який передбачає створення єдиного електронного реєстру військовозобов’язаних і автоматичне отримання посвідчення учасника бойових дій.

Фото: ілюстративне / Міноборони

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду