Як «Пубертат» і «Краш» допомагають підліткам пережити зміни в собі та країні

Як «Пубертат» і «Краш» допомагають підліткам пережити зміни в собі та країні

08:04,
4 Грудня 2023
1067

Як «Пубертат» і «Краш» допомагають підліткам пережити зміни в собі та країні

08:04,
4 Грудня 2023
1067
Як «Пубертат» і «Краш» допомагають підліткам пережити зміни в собі та країні
Як «Пубертат» і «Краш» допомагають підліткам пережити зміни в собі та країні
Інстаграм-проєкт про гендерно нейтрального персонажа, який переживає підліткову кризу під час війни.

Пубертат, або Пу головний герой однойменного освітнього проєкту, створеного Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та креативною агенцією ISD Group. Цей персонаж не «він» і не «вона», це стан «підлітковості», під час якої людина може відчувати себе іноді кумедною, а іноді незграбною та невдоволеною собою. В умовах війни цей стан ускладнюється емоційними гойдалками, викликаними повітряними тривогами, обстрілами, страхами за близьких, дружбою на відстані тощо.

Цьогоріч було створено анімаційний серіал про цей стан, співрежисерами якого стали самі підлітки. В інстаграмі публікували початок історії, в якій у Пубертата з’являлася певна проблема, а шляхи її розв’язання мали описати підписники в коментарях. Автор чи авторка найкращої версії отримували подарунок. Media Sapiens поспілкувався з командою ISD Group і радницею з питань молоді та ВІЛ в UNFPA Людмилою Шевцовою про створення Пубертата, комунікацію з підлітками та важливість сексуальної освіти в умовах війни.

Ідея зробити проєкт із неформальної сексуальної освіти для підлітків з’явилась у Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні ще у 2021 році, а працювати над Пубертатом стали на початку 2022-го.

«Торік ми стартували з цим проєктом та запартнерилися з креативною агенцією ISD Group, які придумали саме такий формат кампанії та Пубертата як її основного персонажа», — каже Людмила Шевцова.

За її словами, воєнний контекст призводить до численних ризиків для підлітків, таких як сексуальне насильство, зараження ІПСШ (інфекції, що передаються статевим шляхом) і ВІЛ (вірус імунодефіциту людини, що призводить до СНІДу), погіршення умов життя та доступу до базових медичних послуг, ризиків ранньої вагітності тощо. Попри всі ці виклики, підлітки продовжують переживати періоди змін у своєму тілі та відносинах з іншими людьми.

«Умови, коли в Україні відсутня комплексна сексуальна освіта, роблять наш проєкт особливо важливим для сприяння їхньому процесу дорослішання та допомагають їм подолати ці ризики», — каже Шевцова.

Хоча старт проєкту збігся з початком великої війни, це не вплинуло на темп роботи команди. За словами Людмили Шевцової, всі, хто був залучений до проєкту, були вимушені тимчасово залишити свої рідні міста з безпекових причин, але люди продовжили працювати.

Під час повномасштабного вторгнення довелося переглянути контент, зважаючи на контекст і нові сенси: «Деякі теми чи деталі довелося прибрати та замінити, щоб уникнути неприємних асоціацій. Наприклад, в одному з роликів був “тампон-ракета”: звісно, ми цю деталь прибрали».

В ISD Group кажуть, що хотіли підійти до створення Пубертату неформально й емоційно, тому залучили незалежну аніматорку Оксану Курмаз, у співпраці з якою був створений близький і зрозумілий підліткам персонаж, що втілює цілий всесвіт переживань, які проживають підлітки. Інформативні дописи та сториз на сторінці Пубертата в інстаграмі створює команда диджитал-агенції Hashtag.

«Теми досить складні та потребують залучення експертів відповідних галузей. На постійній основі ми співпрацюємо з експерткою у сфері сексуальної освіти, яка вичитує, коригує та доповнює всі тексти дописів і сториз в інстаграмі, які пише наша копірайтерка. Для підготовки більш вузькопрофільного контенту, наприклад, на тему репродуктивного, ментального здоровʼя, ми співпрацюємо з проєктами й експертами відповідних напрямків. Також періодично співпрацюємо з інфлюенсерами, що спеціалізуються на різних близьких нам темах», — пояснюють в ISD Group.

Як з’явився Пубертат

«Підлітки зациклені на собі — ані “дружні” дорослі, ані експерти, що імітують підлітковий tone of voice, їх не зацікавлюють. При підготовці до проєкту ми проаналізували вже наявний контент на тему сексуальної освіти та відгук підлітків на нього, і ще раз підтвердили — підліткам цікаві власні переживання, а не розмови про них зі сторони. Так з’явилася ідея Пубертата — це візуальне втілення підліткового внутрішнього світу», — розповіла керівниця творчої групи ISD Group Оксана Гончар.

Пубертат змінює свою форму залежно від настрою. Часом він недозрілий відросток, іноді — роздута від образи куля. Потім — розлючений шипастий їжак, а під кінець — фантазійний образ «себе дорослого». Моментами персонаж змінює форму в секунди емоційного переживання, а іноді — коли в голові виникає розуміння чогось.

Фрази Пубертата нагадують буркотіння, слова нерозбірливі, що підкреслює його несформований характер. «Ми хотіли уникнути використання чіткого жіночого чи чоловічого голосу. До того ж у роликах ми робили акцент саме на анімації, від якої не хочеться відволікатися та в якій ми не хотіли давати “розжоване” пояснення. Тож разом із саунд-дизайнером Станіславом Колесніковим нам вдалося створити унікальний і впізнаваний стиль Пубертата», — кажуть в ISD Group.

Створення одного ролика триває три тижні: пишеться сценарій, відбувається робота над анімацією та саунд-дизайном. Одночасно команда працює над двома роликами: поки один у роботі в ілюстраторки-аніматорки Оксани Курмаз чи звукорежисера Станіслава Колеснікова, вже створюється сценарій наступного. В роботі над візуальною й анімаційною складовими команда напрацювала такий підхід, що на створення хвилинної анімації йде півтора-два тижні.

Пубертат — головний, але не єдиний герой проєкту. У нього є друзі, час від часу в його історіях з’являються дорослі, але найважливішим для нього є Краш — персонаж, що символізує закоханість і близькі дружні стосунки, що дуже хвилюють Пубертата.

«Ми хотіли, щоб зовнішність кожного персонажа говорила сама за себе, мала свою фішечку, що натякає на їхню сутність. Краш це персонаж-сонечко: хтось особливо теплий і завжди ідеальний для нас, хто може за мить розпалити емоції. Також звертаємо увагу, щоб усі персонажі були позбавлені кліше про бінарність гендеру, були різноманітними, як і в реальному житті.

Важливим є те, що в кожному епізоді Пубертат стає трохи дорослішим завдяки пережитому досвіду, і змінює форму. Вона завжди різна, бо Пубертат це кожен і кожна з нашої аудиторії підлітків, всі вони будуть змінюватися по-своєму та знайдуть свою особливу форму. З цієї ж причини Пубертат завжди в центрі уваги, а друзі, батьки та сторонні задають контекст, але не перетягують увагу. Звісно, деякі з персонажів відіграють важливу роль, бо наштовхують героя на розуміння певної теми.

Дорослі в роликах не зображаються повністю тільки їхні ноги. Адже в сприйнятті підлітків вони завжди “десь там”, далеко, і нічого не розуміють, бо занадто дорослі», — кажуть автори проєкту.

Як підлітки стали співрежисерами серіалу

Під час створення анімаційних випусків команда проєкту вирішила дати підліткам  можливість самостійно обирати, як розгортатимуться події з Пубертатом. В інстаграм викладали ролик, у якому була лише зав’язка та кульмінація сюжету. Водночас підписникам пропонували в коментарях відповісти на питання на кшталт «Чи прийме Пу запрошення на побачення?», «Чи будуть Пу і Краш разом?», «А що робити, якщо тест на ВІЛ позитивний?», вносити свої правки та писати рекомендації щодо розв’язки подій. Переможця також обирали самі підлітки — автор або авторка з найбільшою кількістю лайків під своїм коментарем ставали співрежисерами ролика й отримували подарунки.

Ідея долучати підписників до створення роликів виникла, коли під дописами Пубертата в інстаграмі почали з’являтися коментарі «і я таку проблему маю» або «о, тепер я знатиму, як треба діяти». Людмила Шевцова каже, що команда почала отримувати багато особистих повідомлень із різними запитаннями й історіями.

«Залучення безпосередньо підлітків до створення контенту — це однозначно win-win ситуація. Бо ніхто не зрозуміє підлітків краще за них самих. До того ж підлітки бачать, що нам цікава їхня думка, і це вибудовує свій кредит довіри та звʼязок.

Під час роботи над продовженнями ми узгоджували з підлітками фінальний сценарій. Вони також висловлювали побажання, як хотіли б виглядати в ролику, які деталі хочуть додати, надсилали референси. І це дуже круто, спілкування було простим і продуктивним, ми дуже надихнулися від цієї взаємодії», — пояснюють в ISD Group.

Цьогоріч освітня кампанія складалася з трьох роликів, кожен із яких присвячений конкретній темі: стосунки на відстані, розвіювання стереотипів про людей з інвалідністю та важливість тестування на ВІЛ. Відповідно, трьом підліткам, чиї варіанти набрали найбільше голосів і стали продовженнями роликів, команда подарувала спеціальний мерч: сумки від українського апсайклінг-бренду Stay slowly (апсайклінг — це надання «другого життя» речам, які були у вжитку. — «ДМ»), дизайн яких розроблено спеціально для Пубертата, тематичні патчі, які можна міксувати й видозмінювати ними дизайн сумки під настрій, і стикерпак із найяскравішими емоціями Пубертата.

«Для нас було надзвичайно важливо охопити широкий спектр тем, які входять в поняття сексуальної освіти. Починаючи цю кампанію у 2022 році, ми відштовхувалися від того, які теми будуть актуальними для підлітків під час війни. Наприклад, це були ролики про гігієну, особистий простір і безпеку, прийняття себе, ІПСШ, ВІЛ, зміни в тілі в пубертатний період, вагітність, активну згоду.

У другій хвилі нашої кампанії ми провели дослідження серед підлітків, щоби з’ясувати, які саме теми їх цікавлять. Це допомогло нам включити в програму такі питання, як стосунки на відстані, інвалідність та ВІЛ-тестування», — каже Людмила Шевцова.

Згідно із задумом авторів, ролик про кохання на відстані має враховувати сьогодення, під час якого молодь переживає віддалені стосунки через війну. Команда проєкту надає інформацію для підтримки здорових і безпечних відносин. Ролик про безбар’єрність спрямований на розуміння та повагу до різних особливостей і потреб людей, включаючи осіб з інвалідністю. Випуск про тестування на ВІЛ має на меті підвищити рівень обізнаності аудиторії та пояснити, чому доступ до тестування є важливим для запобігання поширенню вірусу.

«Багато дівчат і хлопців стали вимушено переміщеними, тому ми вирішили висвітлити актуальні теми, такі як гігієна під час пубертатного періоду та безпека. Ми наголошували на важливості того, що зміни в тілі це окей і з цим можна впоратися, стосунки з рідними та “крашами” можна налагодити, про свою безпеку можна потурбуватися і вчасно розпізнати “червоні прапорці”», — сказала Людмила Шевцова.

В інстаграмі «Пубертата» є підбірки різних сервісів, до яких підлітки можуть звернутися по психологічну допомогу. Самостійно «Пубертат» не надає консультацій щодо серйозних питань, адже це освітній проєкт. Проте якщо підліток напише команді щодо допомоги, там зорієнтують, куди можна звернутися для розв’язання проблеми. Зокрема, команда рекомендує безплатні консультації від проєкту «Тінерджайзер» або безплатний чатбот проєкту «Не дрібниці» від UNFPA, де підлітки також можуть знайти корисні поради.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду