У США вимагають заборонити Google допомагати поліції з розшуком злочинців, передаючи дані користувачів

У США вимагають заборонити Google допомагати поліції з розшуком злочинців, передаючи дані користувачів

15:10,
7 Січня 2024
1715

У США вимагають заборонити Google допомагати поліції з розшуком злочинців, передаючи дані користувачів

15:10,
7 Січня 2024
1715
У США вимагають заборонити Google допомагати поліції з розшуком злочинців, передаючи дані користувачів
У США вимагають заборонити Google допомагати поліції з розшуком злочинців, передаючи дані користувачів
Автори:
На думку американських правозахисників, така практика дає правоохоронним органам надто багато повноважень щодо втручання в особисте життя громадян.

Американський правозахисний фонд Electronic Frontier та Асоціація адвокатів у кримінальних справах США звернулися до Верховного суду Пенсильванії з вимогою заборонити компанії Google допомагати поліції з «цифровим розшуком» за ключовими словами. Про це повідомляє Bloomberg.

З погляду позивачів, ця практика дає правоохоронним органам надто багато повноважень щодо втручання в особисте життя громадян, пише видання. У своєму позові правозахисники кажуть, що звернення поліції порушує право невинних людей на недоторканність особистих даних. Google на вимогу може надати IP-адресу користувача, а також історію його пошукових запитів та геопозицію.

«Ордер за ключовими словами — цифровий розшук, який дозволяє владі ритися в нашій часом дуже особистій інформації, і Верховний суд Пенсильванії повинен визнати цю практику такою, що суперечить Конституції», — цитує правозахисника Майкла Прайса Bloomberg.

Практика таких запитів існує в США з 2016 року. Правоохоронці розпочали співпрацю з Google після успішного виявлення та затримання злочинця, який зґвалтував жінку в Пенсильванії. Зловмисник шукав ім'я та адресу постраждалої за допомогою сервісів Google. Після цього випадку американська поліція стала активно використовувати «цифровий розшук».

У ході розслідування злочину поліція може запросити в Google дані про всі телефони, які були помічені компанією в районі події. Google використовує свою базу даних історії місцезнаходжень користувачів та надсилає правоохоронним органам дані про всі помічені телефони, при цьому спочатку не розкриваючи ніяких даних, крім їхнього місцезнаходження. Поліція відбирає ті, які можуть становити інтерес для слідства, і запитує інформацію про переміщення цих користувачів. Потім вибираються ті, хто може бути злочинцем або свідком, і вже тоді поліція запитує повну інформацію про цих користувачів на підставі судового ордера.

Ця практика зіткнулася з серйозною хвилею критики у 2022 році під час обговорення закону про заборону абортів. Правозахисники заявили, що інформація Google дозволить переслідувати жінок, які наважилися на аборт у тих штатах, де ця процедура заборонена.

У жовтні 2023 року суд штату Колорадо відмовив у забороні «ордерів за ключовими словами», вказавши при цьому, що поліція може вдаватися до цього методу лише під час розслідування тяжких злочинів.

А в середині грудня 2023 року в Google пообіцяли припинити повідомляти поліції інформацію про розташування користувачів. Це відбулось через три місяці після розслідування Bloomberg, яке виявило, що поліція в США все частіше використовує ордери на отримання даних про місцезнаходження та пошук від Google, навіть у випадках ненасильницького характеру та навіть для людей, які не мають жодного стосунку до злочину.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Google врегулював позов про збір даних користувачів браузера Chrome у режимі інкогніто.

Також ми писали про те, що Google анонсував план відмови від cookies з початку 2024 року.

Фото: Mitchell Luo / Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду