Кіберполіція застерігає громадян не поширювати візуальні кадри оборони в соцмережах

Кіберполіція застерігає громадян не поширювати візуальні кадри оборони в соцмережах

18:20,
4 Січня 2024
1674

Кіберполіція застерігає громадян не поширювати візуальні кадри оборони в соцмережах

18:20,
4 Січня 2024
1674
Кіберполіція застерігає громадян не поширювати візуальні кадри оборони в соцмережах
Кіберполіція застерігає громадян не поширювати візуальні кадри оборони в соцмережах
Повідомлення кіберполіції містить посилання на телеграм-канал соціального проєкту з кібербезпеки та інфогігієни Mriya.

Кіберполіція здійснила масове розсилання смс-повідомлень, у яких громадян застерігають не поширювати в інтернеті візуальні кадри розташування та роботи Сил безпеки та оборони України. Про її автентичність MediaSapiens повідомили у відділі комунікацій Департаменту кіберполіції НПУ.

«Кіберполіція попереджає про кримінальну відповідальність за публікацію відео роботи сил безпеки та оборони (стаття 114-2 ККУ). Про виявлені факти відкритої трансляції відео просимо повідомляти через офіційний телеграм-канал [посилання]», — зазначено в смс-повідомленнях, які отримали працівники нашої редакції.

Повідомлення з цього приводу Кіберполіція поширила і в своєму телеграм-каналі.

«За оприлюднення такої інформації, якщо вона не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, передбачена кримінальна відповідальність за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України — до 8 років позбавлення волі», — зазначено у повідомленні та додано заклик повідомляти про виявлені факти відкритої трансляції відео через визначений телеграм-канал.

Зазначимо, розсилання відбулося після того, як стало відомо, що четверо киян поширили в соцмережах кадри ворожих прильотів 2 січня. Ці відео підхопили численні пропагандистські пабліки країни-агресора та інформресурси російських спецслужб.

«Отриману інформацію окупанти та їхні поплічники могли використовувати для підготовки нових та коригування повторних повітряних ударів по Києву», — пояснили в СБУ.

Додамо, гіперпосилання в смс-повідомленнях Кіберполіції скеровують до телеграм-каналу «StopRussia | MRIYA» з протидії російській дезінформації. Це — спільний проєкт громадських волонтерів та фахівців Кіберполіції з протидії ворожому інформаційному впливу в умовах війни, який уже налічує 190 тис. учасників та домігся блокування понад 30 тис. шкідливих онлайн-ресурсів.

Як пояснила MediaSapiens інспекторка управління протидії кіберзлочинам у місті Києві Наталія Осадча, цей телеграм-канал є «виключно соціальним проєктом, який об'єднує громадян державного та приватного сектору задля протидії дезінформації та незаконному контенту, очищення інформаційного простору від російської пропаганди, знищення осередків незаконного поширення протиправного та забороненого контенту. Метою проєкту є покращення медіаграмотності українців та зменшення впливу пропаганди на суспільство».

Через чатбот проєкту можна повідомляти про онлайн-ресурси, які поширюють російську дезінформацію або заборонений контент, для їх перевірки перед подачею на блокування. Також можна особисто долучитися до кіберволонтерства й виконувати завдання з блокування ворожих, шкідливих дезінформаційних ресурсів та акаунтів на платформах соцмереж чи інші актуальні завдання.

Водночас представники громадськості звернули увагу на те, що каналом популяризаційної кампанії став месенджер «Телеграм», дискусія про безпечність і доцільність використання якого не вгаває. Зокрема, на це звернув увагу медіаюрист, заступник керівниці Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай.

Фото: ДСНС України / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду