BabakovLeaks: роль заступника голови російської держдуми в обході міжнародних санкцій

BabakovLeaks: роль заступника голови російської держдуми в обході міжнародних санкцій

12:55,
23 Серпня 2023
1178

BabakovLeaks: роль заступника голови російської держдуми в обході міжнародних санкцій

12:55,
23 Серпня 2023
1178
BabakovLeaks: роль заступника голови російської держдуми в обході міжнародних санкцій
BabakovLeaks: роль заступника голови російської держдуми в обході міжнародних санкцій
Розслідувачі InformNapalm дослідили діяльність Олександра Бабакова як агента Кремля на міжнародній арені на основі його листувань та документів.

Українські хакери з команди «Кібер Спротив» зламали електронну пошту заступника голови держдуми РФ Олександра Бабакова і викачали з неї архів листів та документів на понад 11 Гб. На основі отриманих відомостей розвідувальна міжнародна спільнота Inform Napalm опублікувала статтю, в якій, зокрема, описана роль Бабакова на міжнародній арені.

За даними розслідувачів, він курує закордонний напрямок щонайменше з 2012 року, коли був призначений Путіним спецпредставником президента зі взаємодії зі співвітчизниками за кордоном.

«З моменту повномасштабного вторгнення РФ, основними напрямками роботи Бабакова стало розширення співпраці із країнами Африки та Сходу з метою мінімізувати західні санкції», — повідомили розслідувачі.

Саме він відповідав за проведення масштабної міжпарламентської конференції РФ—Африка в березні 2023 року та працював над другим самітом РФ—Африка в Санкт-Петербурзі в липні цього року.

У складі парламентської делегації у 2023 році Бабаков устиг відвідати Індію та Іран, де домовлялися про економічне співробітництво та обхід санкцій. За результатами візиту в Іран Бабаков подавав голові Держдуми Володіну детальний звіт.

«Африка, Іран, Індія — це ті напрямки зовнішньополітичного впливу РФ, де вони намагаються знайти союзників», — зазначили в Inform Napalm.

Бабаков має чудові особисті відносини з президентом Сербії Вучичем. Про це свідчить лист із привітанням з днем народження.

«Доволі неочікувано було побачити документи по російському впливу в Боснії і Герцеговині. Станом на 2022 рік російська компанія "Зарубєжнєфть" продовжує попри санкції займатися будівництвом газотранспортної інфраструктури», — йдеться в розслідуванні. Також у листах фігурує голова правління «Газпрому» Олексій Міллер. За даними презентації у листах, РФ планує використовувати західні турбіни Siemens та Ansaldo.

Також Бабаков активно співпрацює з праворадикальною проросійською грузинською партією «Консервативний рух», яка просуває проросійські та антиамериканські/антиєвропейські наративи. 

Він активно підтримує контакти з «керівництвом» окупованого Придністров'я. Саме через Бабакова проросійські окупанти просять гроші на своє існування і просять зрівняти в правах «громадян Придністровʼя» з росіянами, пише Inform Napalm.

«В пошті Бабакова є багато інших цікавих документів щодо просування російських інтересів в Болгарії, Греції, Мексиці, Сирії, Туркменістані, Хорватії тощо. Усюди традиційний російський влпив — підсаджування на енергетичну голку, або ж робота з місцевою проросійською агентурою та російськими етнічними анклавами», — йдеться в розслідуванні.

Тісно співпрацює Бабаков і з Міжнародним союзом російських співвітчизників, створеним для гібридного впливу та дестабілізацій. Він відповідальний за привезення «спостерігачів» на так званий «референдум» у Криму. Є лист із клопотанням Бабакова про нагородження «спостерігачів» до річниці незаконного «референдуму».

«Також з листувань Бабакова відомо про спроби завезення росіян, що проживають на Заході, в Крим "на лікування". Для цього здійснювалась робота із пошуку авіакомпаній, які готові були б літати в Крим в порушення санкцій. Бабаков звертався і до "Аерофлоту", до "Уральських авіаліній", авіакомпанії "Сибір" тощо.

Відомо, що авіакомпанія "Азимут" погодилась на порушення повітряного простору України. Також МСРС проводить активні заходи у вигляді конкурсів та вікторин серед дітей окупованих територій, країн "СНД" та Європи про Другу світову війну. І звісно ж, приймальня Бабакова перебувала в постійних контактах з маріонетками Москви, які формально керують ОРДЛО — Денисом Пушиліним та Лєонідом Пасічніком», — пишуть розслідувачі.

Також Бабаков відповідальний за поширення дезінформації серед іноземних парламентів про «біолабораторії в Україні».

З листувань Бабакова також дізнались, що рік тому в російській Держдумі підіймали питання, щоб визнати Україну «терористичною державою», проте МЗС РФ виступило проти такої ініціативи депутата Делягіна і в результаті її не підтримали.

Є у пошті Бабакова є й вітальні телеграми Стівену Сігалу та листи до Міллера з проханням надати «Фонду підтримки кінематографії Стівена Сігала» 1 млрд рублів, враховуючи «масштаб особистості».

Додамо, архів документів, отриманий хакерами «Кібер Спротиву», журналісти-розслідувачі назвали BabakovLeaks з огляду на масштаб. Журналісти незалежного грузинського видання Sova уже випустили сюжет на його основі. Їхню увагу привернула інформація про те, що заступник голови Держдуми РФ Бабаков активно співпрацює з праворадикальною проросійською грузинською партією «Консервативний рух».

Уточнимо, за даними НАЗК, Олександр Бабаков перебуває під санкціями в Україні, Євросоюзі, Великій Британії, США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Швейцарії та Японії. Санкції накладені через його безпосередню участь у намаганнях Росії легалізувати захоплення території в Україні,  керування мережею зовнішнього впливу та дезінформації для просування інтересів Росії за кордоном та спроби обходу міжнародних санкцій.

Фото: Державне бюро розслідувань

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду