RSF: «Роскомнагляд» експериментує зі штучним інтелектом для цензури в інтернеті

RSF: «Роскомнагляд» експериментує зі штучним інтелектом для цензури в інтернеті

17:48,
28 Травня 2024
999

RSF: «Роскомнагляд» експериментує зі штучним інтелектом для цензури в інтернеті

17:48,
28 Травня 2024
999
RSF: «Роскомнагляд» експериментує зі штучним інтелектом для цензури в інтернеті
RSF: «Роскомнагляд» експериментує зі штучним інтелектом для цензури в інтернеті
Організація «Репортери без кордонів» вважає, що існує нагальна потреба врегулювати комерціалізацію технологій штучного інтелекту, щоб вони не використовувалися «для придушення вільного потоку надійних новин та інформації».

«Репортери без кордонів» (RSF) висловили занепокоєння повідомленнями про те, що російський регулятор «Роскомнагляд» експериментує з використанням штучного інтелекту для контролю інформації в інтернеті. Відповідне повідомлення опублікували на сайті міжнародної організації. 

Підтверджуючи повідомлення пропагандистському інформаційному агентству ТАСС, російський регулятор заявив, що метою тестів було побачити, яку роль можуть відігравати «нейронні мережі» та великі мовні моделі в контролі інформації, яку російська влада вважає «незаконною». 

Фахівці RSF стурбовані тим, що ці експерименти можуть відкрити шлях до нових методів онлайн-цензури, які підкріплені ШІ. На їхню думку, існує нагальна потреба врегулювати комерціалізацію технологій штучного інтелекту, щоб вони не використовувалися «для придушення вільного потоку надійних новин та інформації».

«Цензура "Роскомнагляду" вже дуже агресивна. За допомогою штучного інтелекту її не можна було б зупинити. Ці експерименти слід розглядати як додаткову загрозу доступу громадськості в Росії до вільної та незалежної інформації, яка вже можлива лише обхідними шляхами. Незалежно від того, чи в Росії, чи деінде, використання штучного інтелекту має регулюватися, щоб його не могли використовувати хижаки свободи преси», — заявив керівник технічної служби RSF Вінсент Бертьє.

RSF закликає демократичні уряди запобігти використанню штучного інтелекту для цензури та змусити розробників систем штучного інтелекту діяти з усією належною обачністю щодо ідентифікації клієнтів державного сектору, перевірки використання ними наданої технології штучного інтелекту та припинення їхнього доступу, якщо виявлено зловживання.

Нагадаємо, нещодавно у відповідь на блокування свого сайту в Росії організація «Репортери без кордонів» запустила російськомовний телеграм-канал, щоб «сприяти доступу до вільної, достовірної та незалежної інформації серед російськомовних людей, які живуть в умовах цензури». 

Раніше «Репортери без кордонів» засудили тотальне знищення незалежної інформації на окупованих Росією українських територіях.

Ілюстрація: RSF

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду