У національному музеї «Чорнобиль» для відвідувачів створили VR-екскурсію

У національному музеї «Чорнобиль» для відвідувачів створили VR-екскурсію

14:45,
30 Жовтня 2023
1336

У національному музеї «Чорнобиль» для відвідувачів створили VR-екскурсію

14:45,
30 Жовтня 2023
1336
У національному музеї «Чорнобиль» для відвідувачів створили VR-екскурсію
У національному музеї «Чорнобиль» для відвідувачів створили VR-екскурсію
Віртуальну екскурсію, що дає змогу відвідати Чорнобильську зону відчуження та емоційно перенестися у дні трагедії, розробив режисер Валерій Коршунов.

У Національному музеї «Чорнобиль» представили першу віртуальну екскурсію для VR-шоломів на основі оцифрованих експонатів. Відвідати її можна буде, починаючи з 1 листопада, повідомили в музеї.

Проєкт Chornobyl X, метою якого є підкреслити історичну значущість та важливість Чорнобиля для самоідентифікації українців та усього світу, реалізував Європейський інститут Чорнобиля за підтримки Українського культурного фонду.

Впродовж останніх чотирьох місяців відбувалася диджиталізація експонатів та архівів Національного музею «Чорнобиль». Було відскановано понад 1000 експонатів та документів, що сьогодні мають історичну цінність. Цифрова колекція високоякісних 3D-моделей та фотографій документів, артефактів та експонатів тепер буде доступна в онлайн-архіві для дослідження.

Однак головною особливістю проєкту є створення першої віртуальної екскурсії в Національному музеї «Чорнобиль» для VR-шоломів на основі оцифрованих експонатів. Відвідати віртуальну екскурсію можна з 1 листопада.

Її розробив Валерій Коршунов, режисер та дослідник культурної спадщини Чорнобиля, що має понад п’ять років досвіду у створенні імерсивних проєктів на важливі соціальні теми.

Завдяки VR-екскурсії відвідувачі музею можуть роздивлятися експонати у віртуальному форматі та почути їхні історії. Проєкт включає різноманітний контент: від експонатів діючої експозиції до унікальних об'єктів архівних фондів, таких як документи, фотографії, мапи радіації та інше, які раніше не були доступні широкому загалу. Відвідувачі можуть відвідати і Чорнобильську зону просто з музею, навіть під час обмежень воєнного стану, завдяки приголомшливій реалістичності VR-екскурсії.

«Масштабне знищення культурної спадщини під час війни є трагічною реальністю. Адже втрата культурної спадщини — це втрата історії та частини ідентичності. Українці сьогодні потребують популяризації інформації довкола трагедії Чорнобиля та залучення нових поколінь до розмов про неї. Ця травматична історія стала основою самоідентифікації нашої країни, адже мала великий вплив на становлення України як держави, тож інформаційна грамотність щодо цієї теми надзвичайно важлива. Цей проєкт — це реальна можливість зберегти, залучити до вивчення та передати цінну культурну спадщину про Чорнобиль майбутнім поколінням за допомогою сучасних технологій»,  зазначив голова Європейського інституту Чорнобиля Валерій Коршунов.

«Сьогодні музеї усього світу стоять перед важливим завданням — збереження інтересу аудиторії. Рішення є — диджиталізація архівів та музейних колекцій. Диджиталізація — це ключ до майбутнього музейної сфери. Вона робить мистецтво та культуру доступними для всіх»,  вважає генеральна директорка Національного музею «Чорнобиль» Віталіна Мартиновська.

Нагадаємо, у квітні в Національному музеї «Чорнобиль» презентували AR-виставку «Прип’ять. Машина часу», присвячену наслідкам чорнобильської катастрофи.

На фото — експозиція Національного музею «Чорнобиль»

Фото: Національний музей «Чорнобиль»,  Європейський інститут Чорнобиля / фейсбук

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду