У Туреччині зросла кількість кіберзлочинів після напливу російських айтівців, — FT

У Туреччині зросла кількість кіберзлочинів після напливу російських айтівців, — FT

14:47,
11 Вересня 2023
1264

У Туреччині зросла кількість кіберзлочинів після напливу російських айтівців, — FT

14:47,
11 Вересня 2023
1264
У Туреччині зросла кількість кіберзлочинів після напливу російських айтівців, — FT
У Туреччині зросла кількість кіберзлочинів після напливу російських айтівців, — FT
Правоохоронці та кіберфахівці викрили активізацію торгівлі персональними даними після притоку російських емігрантів, спричиненого оголошенням про мобілізацію в Росії.

У Туреччині помітили сплеск кіберзлочинності: місцеві хакери співпрацюють з російськими айтівцями-емігрантами, котрі прибули в країну після оголошеної торік «часткової мобілізації» в Росії. Про це повідомляє The Financial Times.

Як зазначає видання, до Туреччини виїхали тисячі чоловіків, багато з них виявилися IT-фахівцями. За словами турецької поліції та аналітиків, частина програмістів, які приїхали в країну, об'єдналася з місцевими кіберзлочинцями і займається онлайн-шахрайством, а також відмиванням доходів і продажем облікових даних з комп’ютерів, зібраних по всьому світу.

За словами одного зі співрозмовників видання, новосформовані хакерські угруповання проявляють обережність і практично не атакують громадян Туреччини. Це знижує ризик привернути увагу місцевих органів.

За словами експертів, останніми місяцями популярний сервіс для доступу до конфіденційної інформації — Underground Cloud of Logs — був заповнений даними про десятки мільйонів крадених кредитних карток, паролів і логінів. Для цього використовується шкідливе програмне забезпечення Redline, здатне оминати антивіруси, яке користувачі мимохіть завантажуть на свої комп'ютери, відвідуючи нелегальні вебсайти відеоігор або скачуючи піратські версії популярного програмного забезпечення.

Особливістю є те, що Underground Cloud of Logs поповнюється найактуальнішими даними, навіть такими, які були вкрадені за останні кілька годин.

Фахівець відділу кібербезпеки в Auren Cyber Israel Ошер Ассор, який виявив активність у сервісі, розповів, що в сотнях груп у телеграмі пропонують доступ до цих свіжозібраних даних, часто — за 50 доларів на тиждень.

Інший фахівець з кібербезпеки приєднався до однієї з таких хакерських груп як покупець. Він повідомив, що кілька місяців спостерігав, як російські хакери навчали своїх турецьких колег застосовувати складні коди. Турецькі шахраї зі свого боку через власні контакти забезпечували вигідні угоди в Західній Європі, особливо в Німеччині.

Також FT повідомило, що в деяких чатах шахраї обговорювали способи конвертації вкраденої криптовалюти в турецьку ліру і способи придбання нерухомості для оформлення турецького громадянства.

Нагадаємо, у США до дев’яти років ув’язнення засудили російського бізнесмена Владислава Клюшина, якого визнали винним у зламі комп'ютерних мереж американських компаній та інсайдерській торгівлі інформацією на 93 мільйони доларів.

Фото: Хакер, Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду