У відеоіграх Minecraft і Roblox поширюють російську пропаганду

У відеоіграх Minecraft і Roblox поширюють російську пропаганду

11:00,
31 Липня 2023
2078

У відеоіграх Minecraft і Roblox поширюють російську пропаганду

11:00,
31 Липня 2023
2078
У відеоіграх Minecraft і Roblox поширюють російську пропаганду
У відеоіграх Minecraft і Roblox поширюють російську пропаганду
На ігрових платформах поширюють російську пропаганду для виправдання війни в Україні.

Російська пропаганда поширюється у найпопулярніших відеоіграх. Наприклад, у Minecraft, грі, що належить Microsoft, російські гравці відтворили битву за Соледар Донецької області, який російські війська захопили в січні. Про це йдеться в публікації The New York Times.

Канал російської версії гри World of Tanks на 78-му річницю розгрому нацистської Німеччини відтворив танковий парад у Москві 1945 року. На ігровій платформі Roblox користувач у червні створив парад внутрішніх військ МВС Росії, щоб відсвяткувати День Росії.

Ці ігри та сайти Discord і Steam стають онлайн-платформами для російської агітаційної машини, поширюючи серед нової, переважно молодшої, аудиторії потік пропаганди, який Кремль використовує для виправдання війни в Україні.

Хоча деякі матеріали відображають погляди простих росіян, інші приклади свідчать про участь уряду, зазначає видання. Зокрема, у червні публічні особи, серед яких і одна російська чиновниця, влаштували і транслювали святкування Дня Росії у Minecraft. Йдеться про Катерину Мізуліну, яка є головою російської Ліги інтернет-безпеки. Її мати, Олена, працює у верхній палаті парламенту і є близькою соратницею Путіна.

Цього місяця Путін на зустрічі з провладною молодіжною громадською організацією сам підкреслив зацікавленість Кремля ігровою індустрією як потенційним інструментом для уряду прищеплювати цінності.

«Гра повинна... сприяти вихованню людини як в рамках загальнолюдських цінностей, так і в рамках патріотизму», — сказав він.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Microsoft оголосила, що призупинить продаж нових продуктів і послуг Росії, щоб виконати санкції, запроваджені США та Європою, але росіяни продовжують знаходити способи використовувати її ігри й такі сайти, як Discord і Steam, щоб охопити ширшу аудиторію.

Президент Microsoft Бред Сміт у квітні повідомив, що служби безпеки компанії виявили недавні спроби Росії «проникнути в деякі з цих ігрових спільнот». Microsoft повідомляла про них уряди.

«Російська пропаганда пробує нові речі для просування свого режиму», — прокоментував голова української консалтингової компанії «Мольфар», яка займається аналізом онлайн-загроз, Артем Старосєк.

Дослідники «Мольфара» ідентифікували більше десятка випадків прокремлівської пропаганди в Minecraft, Roblox, російських версіях World of Tanks і World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare і War Thunder.

Кіпрська компанія Wargaming Group, що розробляє World of Tanks, World of Warships та інші ігри, минулого року передала свій російський і білоруський бізнес дочірній компанії в Санкт-Петербурзі Lesta Studio.

Керівник дослідження ультраправих рухів і рухів ненависті в Інституті стратегічного діалогу в Лондоні Джейкоб Дейві сказав, що Minecraft та інші ігри можуть бути корисними інструментами для тих, хто хоче вплинути на вразливу молодь.

«Ми знаємо, що ворожі актори, які прагнуть формувати уми та впливати на людей, є опортуністичними. Вони йдуть туди, де думають, що можуть знайти сприйнятливу аудиторію, і використовують широкий спектр технологічних платформ, щоб просувати свої повідомлення», — сказав Дейві, який вивчав гейміфікацію екстремістського контенту в інтернеті.

Доцент Університету Томпсон-Ріверс у Британській Колумбії Джозеф Браун, який п’ять років викладав розробку відеоігор у Росії, сказав, що на власні очі бачив прихильність країни до пропаганди через відеоігри та інші форми медіа.

«Їм потрібно повернути всіх до війни. Це ще одна частина всієї головоломки постійної пропаганди. У кожному окремому середовищі, за допомогою якого вони можуть до вас достукатися, вони до вас доберуться», — сказав доктор Браун.

Нагадаємо, у Фінляндії затримали групу чоловіків, які готували теракт зі зброєю, надрукованою на 3D-принтері.

Фото: NYT

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду