У США 14 батьків позиваються до найбільших виробників відеоігор через шкоду здоров’ю дітей

У США 14 батьків позиваються до найбільших виробників відеоігор через шкоду здоров’ю дітей

13:53,
14 Травня 2024
1084

У США 14 батьків позиваються до найбільших виробників відеоігор через шкоду здоров’ю дітей

13:53,
14 Травня 2024
1084
У США 14 батьків позиваються до найбільших виробників відеоігор через шкоду здоров’ю дітей
У США 14 батьків позиваються до найбільших виробників відеоігор через шкоду здоров’ю дітей
Перший колективний позов про згубний вплив ігроманії на психіку дітей розглядатимуть 30 травня.

Кушанел Донерсон та Джаклін Анджеліллі приєдналися до колективного позову 12 інших батьків проти ІТ-компаній Microsoft, Nintendo of America, Sony Interactive Entertainment, Roblox та Fortnite Epic Games, найвпливовіших розробників онлайн-відеоігор, про завдану шкоду психічному здоров’ю їхніх дітей. Перше слухання у справі призначене на 30 травня у федеральному суді в Солт-Лейк-Сіті, повідомляє Bloomderg.

У позовній заяві Кушанел Донерсон повідомила, що її 14-річна дитина, постійно граючи в «Call of Duty», «NBA 2K», «Grand Theft Auto V» та «Roblox» з п’ятирічного віку, отримала ураження мозку, інсульт, а як наслідок — судоми. Джаклін Анджеліллі заявила, що її 9-річна дитина грала у більшість із цих ігор останні три роки «у зростаючому та неконтрольованому темпі», і тепер у неї діагностовано кілька психічних розладів.

Колективний позов американських батьків стосується того, що компанії-техногіганти, розробники відеоігор зумисно сприяють масовій залежності неповнолітніх від них з метою наживи.

Основна претензія позивачів полягає в тому, що розроблені компаніями алгоритми функціонують як ігрові автомати казино, які періодично роздають «джекпоти», що набувають форми призів у відеоіграх, так само як винагород та вподобайок у соцмережах.

«Це має сенс, тому що всі ці моделі викликають звикання», — прокоментувала професорка Школи права Університету Сетон-Холл Гая Бернштейн, яка написала книгу про технології, що викликають залежність.

У позовній скарзі посилаються на дослідження, які засвідчили, що довготривала гра активує мозок подібно до дії наркотиків і може шкодити розвитку когнітивних здібностей. Серед наслідків, виявлених у дітей позивачів, — синдром дефіциту уваги, гіперактивність, високий кров'яний тиск, емоційні страждання та соціальна ізоляція.

У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я визнала «ігровий розлад» діагностованою хворобою, що збіглося зі сплеском реабілітаційних програм для завзятих геймерів. Тим часом «Американська психіатрична асоціація» у 2013 році закликала до подальших досліджень після вивчення проблеми протягом кількох років, а в 2023 році заявила, що дослідження та дебати тривають.

Видання зазначило, що наразі американське правове поле не містить вимог про запобігання шкоди здоров’ю від ігроманії, є лише через негативний вплив тютюнопаління після перемоги громадськості у процесі проти американських тютюнових компаній, які змушені були сплатити 206 млрд доларів за завдану шкоду.

Водночас позивачі можуть посилатися на прогрес у регулюванні впливу платформ соцмереж, досягнутий з минулого року. Коли під тиском батьків, чиї діти завдавали шкоди своєму здоров’ю та життю, керівники всіх платформ були викликані для публічного слухання в американському Сенаті з вимогою публічного вибачення та введення нових норм запобігання залежностей неповнолітніх від соцмереж. Це відкрило шлях для батьків до приватних та колективних оскаржень, проте окремі з них усе одно зазнають невдачі.

Компанії-відповідачі наразі ніяк не коментували позов про масовий згубний вплив відеоігор на дітей. Проте Асоціація розважального програмного забезпечення, членами якої вони є, заперечила проти тверджень, викладених у позовних заявах батьків, про шкідливість ігор.

«Ми віддаємо пріоритет створенню позитивного досвіду для всієї спільноти гравців і надаємо прості у використанні інструменти для гравців, батьків і опікунів для керування численними аспектами ігрового процесу, — заявила асоціація. — Стверджування протилежного необґрунтоване та ігнорує те, що мільярди людей у всьому світі, різного віку та походження, грають у відеоігри, дотримуючись балансу і не завдаючи шкоди здоров’ю».

Фото: маленька дівчинка грає у відеогру / Unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду