На тимчасово окупованих територіях український інтернет-ресурс перереєстровують на кримську компанію

На тимчасово окупованих територіях український інтернет-ресурс перереєстровують на кримську компанію

15:35,
13 Червня 2023
1185

На тимчасово окупованих територіях український інтернет-ресурс перереєстровують на кримську компанію

15:35,
13 Червня 2023
1185
На тимчасово окупованих територіях український інтернет-ресурс перереєстровують на кримську компанію
На тимчасово окупованих територіях український інтернет-ресурс перереєстровують на кримську компанію
Українській спільноті провайдерів відомо про десятки випадків рейдерства з застосуванням насильства та шантажу в тимчасово окупованому Криму, «ЛНР» і «ДНР».

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей і Криму рейдерським чином захоплюють компанії українських інтернет-провайдерів та примусово перереєстровують український інтернет-ресурс у російський. Про це сьогодні під час пресконференції «Захист і збереження вітчизняного сегмента інтернету» в «Укрінформі» розповіла радниця заступника міністра цифрової трансформації, директорка ТОВ «ВЕБ ПРО» Олена Кушнір.

За її словами, це відбувається ще з 2014 року, проте з початком повномасштабного вторгнення в Україну рейдерські захоплення стали постійною практикою на тимчасово окупованих територіях.

«Український сегмент інтернету втрачає велику кількість ресурсу. Окупанти заволодівають операторами, відключають мережі від українських каналів звязку і переключають трафік на кримську компанію "Міранда медіа", яку створили спеціально для того, щоб на окупованих територіях забезпечувався російський інтернет-трафік», — розповіла Олена Кушнір.

За її словами, це один з виявів масштабної русифікації: окрім російських паспортів і мобільного зв’язку, мешканців окупованих територій примусово переводять в російський інтернет-сегмент, щоб забезпечити умови для роботи російської пропаганди.

Олена Кушнір зазначила, що на сьогодні відомі десятки випадків, коли через погрози життю і безпеці власникам, технічним фахівцям і членам їхніх родин відбувалися рейдерські захоплення українських компаній, що оперують інтернет-ресурсом.

Тривалий час RIPE NCC — регіональна реєстратура інтернету, зокрема в Європі, дотримувалася позиції нейтралітету, що дозволяє росіянам перереєстровувати вкрадений в українців інтернет-ресурс.

Як пояснив фахівець з міжнародного права, адвокат Андрій Пилипенко, міжнародні санкції, накладені на фейкові владні структури так званих «ЛНР», «ДНР» і Криму в цій ситуації не допомагають, адже вони не є юридичними особами. Тим часом у RIPE NCC компанії з тимчасово окупованих територій подають документи, які засвідчують їх заснування як юросіб, а після перевірки укладають з реєстратором угоди на розпорядження фактично вкраденим інтернет-ресурсом.

«Візьмемо, до прикладу, перегляд санкцій в Євросоюзі. Це відбувається раз на пів року. За цей час компанії, які заволоділи українським інтернет-ресурсом, можна перереєструвати п’ять разів», — зазначив він.

Попри це представники України докладають зусиль, щоб налагодити конструктивний діалог із RIPE NCC.

«Уже створено тимчасовий механізм блокування такої перереєстрації за заявами українських компаній», — повідомила Олена Кушнір.

Надалі, за її словами, українська інтернет-спільнота має домогтися створення постійно діючого механізму в цій сфері.

«Ми опрацювали запити від українських провайдерів. Встановили зв’язок з RIPE NCC і подаємо перші запити про відміну перереєстрації інтернет-ресурсу», — додала регіональна директорка інтернет-провайдера «Вінер Телеком» Вікторія Опанасюк.

Нагадаємо, навесні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що підготує законодавчу ініціативу, яка б дала можливість державі контролювати швидкість мобільного інтернету.

Фото: «Укрінформ» / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду