В Україні створюють відкритий реєстр заблокованих сайтів

В Україні створюють відкритий реєстр заблокованих сайтів

17:07,
25 Вересня 2023
2624

В Україні створюють відкритий реєстр заблокованих сайтів

17:07,
25 Вересня 2023
2624
В Україні створюють відкритий реєстр заблокованих сайтів
В Україні створюють відкритий реєстр заблокованих сайтів
За 2022–2023 роки в Україні заблокували 458 сайтів.

В Україні започаткували сайт uablocklist, на якому збирають інформацію про заблоковані сайти. Наразі представлена інформація про 1613 заблокованих ресурсів.

«Команда uablocklist веде постійний моніторинг законодавчих рішень органів влади у сфері регулювання інтернету.

Ми ведемо у зручному форматі реєстр блокувань інтернет-ресурсів та розповідаємо про найцікавіші випадки обмеження доступу до сайтів, вплив санкцій на доступність сайтів у мережі “Інтернет”», — зазначено в описі проєкту.

Автори проєкту уточнили, що в базі даних uablocklist.com містяться відомості про сайти, заблоковані в Україні від початку 2021 року. На сайті вони подають таку інформацію про заблоковані вебресурси: домен заблокованого сайту; IP-адреса; статус; організація-ініціатор блокування; номер рішення; посилання на рішення; дата ухвалення рішення.

Додамо, за даними uablocklist, за 2022–2023 роки Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) внесла до переліку заборонених інтернет-ресурсів 189 позицій, ще 269 було заблоковано розпорядженнями Національного центру оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України (НЦУ). З них 97 сайтів з доменом .ru, 55 — з доменом .ua.

Аналітики зауважили, що «більшість ресурсів було заблоковано саме у 2023 році, після того, як у березні НЦУ ввів в дію автоматизовану систему блокування інтернет-сайтів в українському сегменті інтернету».

Зі згадуваних 458 заблокованих сайтів на сьогодні не розблоковано жодного. Автори проєкту також представили тематичну спрямованість сайтів, які були заблоковані.

Нагадаємо, у березні 2023 року в Україні запровадили систему автоматичного блокування фішингових сайтів.

Фото: блокування сайтів / uablocklist

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій
11:54 / 20.02.2024
Реальна користь з цього uablocklist'у була б, якби з нього можна було б отримати перелік заблокованих ресурсів в якомусь зручному форматі, наприклад, json. Для подальшого використання. А так, "чисто подивитись", вкрай сумнівна історія. Крім того форма зворотнього зв'язку у них тупо не працює, що також виразно говорить про рівень сервісу.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду