Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»

Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»

15:35,
23 Жовтня 2023
975

Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»

15:35,
23 Жовтня 2023
975
Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»
Усі інтернет-провайдери, незалежно від технології, мають обладнати свої мережі засобами резервного живлення, — «Ланет»
Зі свого боку, клієнти мають подбати про резервне живлення модемів та роутерів.

Щоб постачати інтернет в умовах тривалих відключень електроенергії, провайдери зобов’язані обладнати свою мережу засобами резервного живлення, незалежно від того, працюють вони за класичною технологією Ethernet чи за PON-технологією. Саме на це варто звертати увагу клієнтам у виборі постачальника послуги інтернет-зв’язку, готуючись до можливих блекаутів. Таку думку в коментарі MediaSapiens висловила комунікаційна менеджерка інтернет-провайдера «Ланет» Ярослава Тарас.

«Насправді, і технологія PON, і технологія Ethernet можуть працювати без електроенергії за умови, що все обладнання зі сторони провайдера буде забезпечене резервним живленням, і так само обладнання у споживача», — пояснила Ярослава Тарас.

За її словами, якщо йдеться про технологію Ethernet, користувачеві потрібно забезпечити резервним живленням один пристрій — роутер, а якщо про технологію PON, потрібно заживити два пристрої — роутер та модем. Це можуть бути павербанки, мініДБЖ (джерело безперебійного живлення), UPS тощо.

Комунікаційниця звернула увагу на те, що після інтерв’ю директора Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрія Мацика, у якому прозвучало, що «лише 37% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, які стійкі до тривалих знеструмлень», у громадян складається некоректне враження, що технологія сама по собі є ефективнішою в умовах відключень електроенергії.

Проте, як зазначила Ярослава Тарас, «якщо провайдер підключає клієнтів за PON-технологією але при цьому не зарезервував своє обладнання, є ризик, що під час відключень у них все одно не буде інтернету».

Представниця «Ланету» розповіла, що в Києві на сьогодні компанія має 142 тисячі клієнтів, і лише 1% із них підключені за технологією PON. Проте компанія впевнена, що зможе забезпечити безперебійний інтернет усім клієнтам, незалежно від технології, оскільки інвестувала в засоби резервного живлення.

«У Києві ми на 100% забезпечені резервним живленням. У принципі по регіонах нашого покриття у нас майже всюди обладнання уже забезпечене на 100%, крім Івано-Франківська і Калуша, де ми наближаємося до повного резервування, — розповіла Ярослава Тарас. — У нас великі вузли підключені до дизельних генераторів, а менші вузли оснащені акумуляторами нового покоління, які забезпечують досить тривалу роботу провайдерського обладнання. Якщо, приміром, електрики не було, а потім вона з’явилася, то акумулятори дозаряджаються за дві години».

Зазначимо, Інтернет Асоціація України (ІнАУ) висловила занепокоєння появою заяв від посадовців щодо необхідності переходу для провайдерів з класичної технології Ethernet) на технологію PON та закликала не допустити монополізації ринку інтернет-доступу.

Асоціація повідомила, що більшість операторів класичної технології вже обладнали свої мережі засобами резервного живлення, які здатні забезпечити подачу сигналу до 8 годин, а інколи навіть більше.

В ІнАУ також звертають увагу на те, що перевагою тих провайдерів, які минулого року перейши на PON, під час блекаутів було те, що wi-fi був доступним, якщо абоненти облаштують резервне живлення для домашнього роутера через павербанк, блок безперебійного живлення або інші пристрої.

Нагадаємо, 16 жовтня Мінцифри поширило інфографіку з інструкцією «Як забезпечити себе інтернетом у разі знеструмлень», у якій громадянам радять переходити до операторів, які працюють за технологією PON.

При цьому в порадах щодо додаткового живлення клієнта вказали те, що необхідно для користування інтернетом в умовах відсутності електрики за технологією Ethernet, на що уже звернули увагу в коментарях у соцмережах.

На фото: резервне живлення клієнта під час відключення електрики

Фото: Big Kyiv

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду