31 травня – Всесвітній день без тютюну

00:00,
31 Травня 2013
565

31 травня – Всесвітній день без тютюну

00:00,
31 Травня 2013
565
31 травня – Всесвітній день без тютюну
Цього року, за рішенням ВООЗ, його присвячено забороні реклами і просування тютюнових виробів. 

Саме тому Всесвітня організація охорони здоров'я закликала уряди країн заборонити всі форми тютюнової реклами, стимулювання продажів та спонсорства.

«Першочергове завдання урядів –  покласти край безсовісним маніпуляціям тютюнової промисловості, які затягують молодь у полон куріння, аби поповнити ряди наступного покоління курців», - заявила Маргарет Чен (Margaret Chen), генеральний директор ВООЗ.

ВООЗ стверджує, що заборона реклами та інших способів стимулювання продажів  сигарет є одним із найефективніших способів зниження рівня споживання тютюну. У країнах, де подібні заборони вже діють, цей показник знизився в середньому на 7%.

Наукові дослідження доводять, що близько однієї третини випадків першої спроби куріння відбувається саме під впливом прямої або прихованої реклами. За даними глобального опитування, 78% молодих людей у ​​віці 13-15 років повідомляють, що регулярно стають об’єктами впливу різних маркетингових інструментів тютюнового бізнесу.  

«Більшість нинішніх споживачів тютюну стали залежними від куріння у віці до 20 років. Тож заборона реклами сигарет, стимулювання продажів і спонсорства є кращим способом захистити молоде покоління від спокуси закурити, а отже – зменшити у перспективі масштаби вживання тютюнових виробів на рівні населення», - пояснив Дуглас Беттчер (Douglas Bettcher), директор Департаменту ВООЗ з профілактики неінфекційних захворювань.

Він також зазначив, що навіть у тих країнах, де введено заборону куріння, тютюнова промисловість постійно знаходить нові можливості впливу на споживачів. Ось деякі з них:

- вручення подарунків і продаж брендованих товарів;

- прихований маркетинг, приміром, залучення «лідерів думок» для впливу на аудиторію;

- використання для пропаганди куріння онлайн-ресурсів і нових носіїв інформації, приміром, додатків до смартфонів, соціальних мереж;

- реклама куріння і сигарет у кінофільмах і телепрограмах;

- проведення заходів в рамках, так званої, корпоративної соціальної відповідальності.

«Тому, заборона повинна бути комплексною і враховувати усі можливі нюанси, аби не лишати індустрії прогалин у законі для здійснення реклами», - резюмував пан Беттчер.

Нагадуємо, що лише у 19 країнах світу діє повна заборона реклами сигарет,  ще у 101 країні – заборонено рекламу, а у 74 жодних заборон немає або ж вони мінімальні.

Найбільшого прогресу у впровадженні і реалізації антитютюнового законодавства щодо обмеження реклами протягом останніх років досягли Албанія, Бразилія, В'єтнам, Іран, Колумбія, Маврикій і Панама. А найбільш жорсткі закони у цій галузі діють в Австралії, Ірландії, Канаді, Непалі, Новій Зеландії, Норвегії, Панамі та Фінляндії. У цих країнах, зокрема, заборонено викладати на вітринах та інших загальнодоступних місцях магазину тютюнові вироби – усі вони мають знаходитися у недоступному для очей покупців місці і видаватися лише за їх проханням.

Нагадуємо, що заборона реклами тютюнових виробів є однією з вимог Рамкової конвенції ВООЗ по боротьбі з курінням. Її з 2003 року ратифікувало 176 країн світу, у яких загалом проживає 88% населення світу. Уряди цих держав зобов’язалися ухвалити низку антитютюнових законів, аби захистити громадян своїх країн від згубного впливу куріння.

За оцінками ВООЗ, щороку у світі від наслідків куріння гине 6 млн.  осіб. Вживання тютюнових виробів належить до основних факторів, що підвищують ризик розвитку таких неінфекційних захворювань як рак, серцево-судинні захворювання, діабет і хронічні респіраторні хвороби.

Вперше Всесвітній день без тютюну відсвяткували 1987 року.

Джерело:  ВООЗ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
erfan-bagedo.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду