Штучний інтелект вперше претендує на авторство двох винаходів

Штучний інтелект вперше претендує на авторство двох винаходів

11:10,
2 Серпня 2019
6064

Штучний інтелект вперше претендує на авторство двох винаходів

11:10,
2 Серпня 2019
6064
Штучний інтелект вперше претендує на авторство двох винаходів
Штучний інтелект вперше претендує на авторство двох винаходів
Автори:
Група вчених заповнила дві патентні заявки на винаходи, автором яких є штучний інтелект. Нейромережа розробила конструкцію контейнерів для їжі, які роботи можуть легко складати разом і переносити. Другий винахід — вогні попередження, які неможливо ігнорувати через темп їхнього блимання.

Як пише BBC, у патентних бюро наполягають, що авторами можуть бути визнані лише люди. Ця норма покликана усувати юридичні складності, які б виникли в разі корпоративного визнання авторства. Вчені наполягають, що такі вимоги «застаріли». Але патентні бюро відмовляються реєструвати права інтелектуальної власності на винаходи штучного інтелекту. 

В результаті, два професори з Університету Суррей об’єдналися з винахідниками штучного інтелекту Dabus. Вони подали патентні заяви у відповідні державні органи США, Великої Британії й інших країнах Європи. 

Dabus раніше прославився тим, що створив сюрреалістичні картини завдяки «шуму» в його нейронних мережах, які генерують незвичні ідеї. На відміну від більшості систем машинного навчання, Dabus не був тренований вирішувати конкретні проблеми. Замість цього він намагається розробляти й використовувати нові ідеї. 

За словами автора штучного інтелекту Стівена Талера (Stephen Thaler), це і є те, «що прийнято називати розумовою частиною винахідницького процесу». 

«Сьогодні стало нормальним те, що штучний інтелект пише книги чи картини. Але без автора в традиційному розумінні отримати захист прав у США неможливо. У питанні патентування спеціальні бюро можуть сказати: якщо у вас немає нікого, хто відповідає традиційним критеріям людини-винахідника, значить немає, на кого оформити патент. В такому разі, якщо штучний інтелект буде винаходити речі у майбутньому, вся система інтелектуальної власності стане нефункціональною», — пояснив професор правознавства Раян Ебботт (Ryan Abbott). 

Він пропонує визнати штучний інтелект винахідником. А власник самої машини повинен стати власником і її патентів. В разі продажу штучного інтелекту, його патенти теж переходять новому власнику. Але, за словами професора Еббота, потрібно ухвалити певні законодавчі зміни, щоб владнати ситуацію. А це може затягнутися до середини 2020 року.

Зазначимо, що нейромережі використовують для широкого спектру завдань. Так, Microsoft розробила нейромережу, що малює карикатури, американському радіожурналісту, що втратив голос, нейромережа дозволить знову повернутися в ефір.

Компанія Adobe навчила нейромережу дуже точно відрізняти редаговані фотографії. З допомогою нейромережі можна згенерувати відеопромову Барака Обами та інших відомих осіб.

Нейромережа може передбачати жести, аналізуючи голос людини, та створити рецепт страви на основі однієї фотографії. Вирахувати успішність фільму на етапі його створення та згенерувати відеокліп з одного фото.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Earth.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду