В Україні з'явиться реєстр замінованих земель

В Україні з'явиться реєстр замінованих земель

13:44,
9 Червня 2024
874

В Україні з'явиться реєстр замінованих земель

13:44,
9 Червня 2024
874
В Україні з'явиться реєстр замінованих земель
В Україні з'явиться реєстр замінованих земель
За допомогою реєстру можна буде відстежувати стан розмінування територій практично в реальному часі та ефективно планувати подальшу роботу.

В Україні запустять перший державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами. Таке рішення ухвалили на засіданні Кабміну 7 червня. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки України.

У реєстр додаватимуть дані з різних джерел. Зокрема, Центр гуманітарного розмінування вноситиме інформацію про результати проведення нетехнічного обстеження земель чи про операторів протимінної діяльності. Держоргани, чиї підрозділи розміновують території, — інформацію про обстеження й очищення земель. А місцева влада — відомості про обстеження ділянок, через забруднення яких власникам надали місцеві податкові пільги.

Окрім цього, буде можливість внести в систему інформацію про результати обстеження, зокрема за допомоги супутникових знімків, засобів сканування тощо. До нього включать усю територію, що зазнала впливу бойових дій. Обстежену територію, на якій не виявили або знешкодили вибухонебезпечні предмети, виключатимуть із реєстру.

«Створення реєстру — важливий крок у сфері гуманітарного розмінування. Його запуск дозволить автоматизувати та прискорити цілу низку процесів. Наприклад, за допомогою реєстру ми зможемо відстежувати стан розмінування територій практично в реальному часі та ефективно планувати подальшу роботу з розмінування. Фермери — отримувати витяги про статус своїх земель:  забруднені вони чи очищені. Місцева влада — контролювати стан сільгоспземель, щодо яких вона ухвалила рішення про місцеві податкові пільги  на підставі висновків про забруднення територій. Інформація, що міститиметься в реєстрі, буде важливою для інвесторів та для реалізації проєктів з відновлення України», — розповів заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Нагадаємо, у травні 2022 року Державна служба з надзвичайних ситуацій разом із державною ІТ-компанією «Інфотех» запустили бета-версію додатку «Розмінування України», за допомогою якого можна повідомляти рятувальників про знайдені вибухонебезпечні та підозрілі предмети. 

У березні 2024-го Міністерство економіки України і технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство. Воно полягатиме в застосуванні штучного інтелекту в гуманітарному розмінуванні України.

Фото: Генштаб ЗСУ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду