Верховна Рада дала старт реформі дошкільної освіти

Верховна Рада дала старт реформі дошкільної освіти

15:39,
6 Червня 2024
946

Верховна Рада дала старт реформі дошкільної освіти

15:39,
6 Червня 2024
946
Верховна Рада дала старт реформі дошкільної освіти
Верховна Рада дала старт реформі дошкільної освіти
Новий закон має розширити доступ до дошкільної освіти для всіх дітей, а також збільшити автономію садочків.

Верховна Рада 6 червня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №8033 «Про дошкільну освіту». Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, рішення підтримали 299 депутатів.

Як ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту, він має створити нові засади державної політики у сфері дошкільної освіти в контексті євроінтеграції і запровадити реальну, а не декларативну дерегуляцію та демократизацію в системі освіти.

Крім того, він має розширити можливості та гарантії для здобуття дошкільної освіти усіх дітей з урахуванням потреб та здібностей, зокрема дітей з особливими освітніми потребами та дітей сімей переселенців.

Законопроєкт також покликаний розширити організаційну, кадрову, фінансову автономію закладів дошкільної освіти і визначити нові підходи до трудових відносин у них та нові гарантії для педагогічних працівників, сформувати системи економічних гарантій розвитку закладів дошкільної освіти та створити мотивації для інвестування в освіту.

Закон пропонує сприяти вивченню дітьми в садочках мов міжнародного спілкування (насамперед англійської). А також дозволити дітям, які належать до корінних народів або національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, отримувати дошкільну освіту рідною мовою поряд із державною.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада підтримала законопроєкт про вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки, яку здійснюватимуть в освітніх закладах. Законопроєкт запроваджує модульну систему викладання, а одним з тематичних напрямків буде інформаційна безпека.

Фото ілюстративне: профспілка працівників освіти і науки

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду