У Росії тестують сайт ytonline.ru, створений для цензури контенту YouTube

У Росії тестують сайт ytonline.ru, створений для цензури контенту YouTube

08:11,
27 Серпня 2023
1812

У Росії тестують сайт ytonline.ru, створений для цензури контенту YouTube

08:11,
27 Серпня 2023
1812
У Росії тестують сайт ytonline.ru, створений для цензури контенту YouTube
У Росії тестують сайт ytonline.ru, створений для цензури контенту YouTube
Прямий доступ до ютубу планується заблокувати, але при намаганні російських користувачів відновити його за допомогою VPN можуть виникнути великі складнощі.

Цього тижня стало відомо, що «Ростелеком» тестував «внутрішній сервіс доступу до YouTube», який фільтрує контент популярного відеохостингу. Про це повідомляє «Роскомсвобода».

Сервіс «Ростелекому» в майбутньому може  використовуватися для «м'якого» блокування американського відеосервісу вже по всій Росії. 

«Ростелеком» запропонував співробітникам протестувати «сервіс доступу до YouTube» — лист відомства виявив профільний канал «ЗаТелеком». YouTube їм запропонували дивитися не безпосередньо, а через спеціально створений «Ростелекомом» сайт ytonline.ru, на якому можлива фільтрація контенту. 

Виконавчий директор Товариства захисту інтернету та автор каналу «Зателеком» Михайло Климарьов вважає, що це схоже на тест фільтру для цензури ютубу: «Прямий доступ до YouTube заблокують, але дивитися відео з нього можна буде через "прокладку" — цей портал "Ростелекому". Тільки вже не все: котиків та кулінарію — будь ласка, а крамольний з погляду влади контент він не пропустить». 

«Роскомсвобода» наводить коментарі неназваних фахівців щодо перспектив функціональності сервісу «Ростелекому»:

«Технічно такий сервіс зробити просто, але працювати він не буде, оскільки вся його робота залежить від YouTube. І якщо YouTube захоче, то й легко прикриє його (якщо ще не прикрив)».

«Але навіть якщо відеохостинг заблокують і дивитися його можна буде тільки через такий  "фільтр", то для повного доступу завжди можна скористатися VPN. Питання тільки в тому, 1) чи дозволить сам YouTube заходити на нього через VPN і 2) чи впораються VPN-сервіси, тому що навантаження на сервери в такому випадку дуже зросте (не всі сервери його потягнуть)».

Зазначимо, що Росія «опікується» цензуруванням не лише власного інформаційного простору, але й українського. Наприкінці липня редакція «Детектора медіа» отримала від Генеральної прокуратури РФ листа з вимогою (!) видалити новину про «агентку ГРУ РФ, яка допомагала готувати атаку по «центрах ухвалення рішень».

Тоді ж із повідомлення «Роскомсвободи» стало відомо, що у РФ заблокували сайт «Детектор медіа».

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду