Канадці закликають Meta розблокувати доступ до новин на тлі масових лісових пожеж в країні

Канадці закликають Meta розблокувати доступ до новин на тлі масових лісових пожеж в країні

11:24,
20 Серпня 2023
1809

Канадці закликають Meta розблокувати доступ до новин на тлі масових лісових пожеж в країні

11:24,
20 Серпня 2023
1809
Канадці закликають Meta розблокувати доступ до новин на тлі масових лісових пожеж в країні
Канадці закликають Meta розблокувати доступ до новин на тлі масових лісових пожеж в країні
Наразі громадяни шукають інші шляхи поширення оперативної інформації про пожежі. Наприклад, публікують скопійовані версії новинних статей і оновлень з прямих ефірів.

Громадяни Канади відчувають труднощі з доступом до оперативної інформації щодо масових руйнівних лісових пожеж, які охопили країну, через обмеження Meta. Компанію закликають скасувати заборону на новинний контент на платформах. Про це повідомило видання Insider.

Раніше MediaSapiens писав про те, що компанія Meta з вівторка, 1 серпня, почала блокувати доступ до новин у фейсбуці та інстаграмі в Канаді у відповідь на нещодавно прийняте в країні законодавство, яке вимагає від технологічних компаній укладати угоди з канадськими видавцями новин і платити їм за використання їхнього контенту.

«Нерозважливий вибір Meta блокувати новини до того, як Закон набуде чинності, погіршує доступ до життєво важливої ​​інформації у фейсбуці та інстаграмі. Ми закликаємо їх відновити обмін новинами сьогодні для безпеки канадців, які зіткнулися з цією надзвичайною ситуацією. Нам потрібно більше новин прямо зараз, а не менше», — написала 18 серпня міністерка спадщини Канади Паскаль Сент-Онж у твітері.

Insider зазначає, що канадці наразі шукають інші шляхи поширення оперативної інформації про пожежі. Зокрема, у фейсбук-групі Yellowknife Current Events мешканці публікують скопійовані версії новинних статей і оновлень з прямих ефірів. Інформація стосується, наприклад, статусу закритих автомагістралей або ж евакуації з міст. 

Представник Meta повідомив Insider про те, що люди в Канаді все ще можуть використовувати інші функції для обміну інформацією про пожежі.

«У часи кризи функція Safety Check (перевірка безпеки. — Ред.) дає людям змогу звертатися по підтримку, перевіряти стан близьких і отримувати доступ до оновлень із авторитетних джерел», — сказав речник.

Станом на 19 серпня в північно-західних регіонах Канади зафіксували понад 200 активних лісових пожеж, а в Британській Колумбії  майже 400. Тисячі людей евакуйовують з міст.

Нагадаємо, законопроєкт у Канаді, спрямований на підтримку стійкості канадських новинних організацій шляхом регулювання «посередників цифрових новин з метою підвищення справедливості на канадському ринку цифрових новин», був прийнятий у червні 2023-го.

Це відбулося після ухвалення подібного закону в Австралії у 2021 році. Google і Meta спочатку виступали проти нього, попереджаючи, що будуть змушені видаляти новинний контент. Проте після внесення змін до закону платформи уклали добровільні угоди з низкою австралійських медіакомпаній.

Фото: скриншот сюжету iTVX

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій
08:47 / 21.08.2023
а користувалися б на рівні країни Телеграмом, і біди би не знали
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду