Тімоті Снайдер у статті для Politico: Щоб зрозуміти Путіна, треба читати Оруелла

Тімоті Снайдер у статті для Politico: Щоб зрозуміти Путіна, треба читати Оруелла

00:00,
5 Вересня 2014
3084

Тімоті Снайдер у статті для Politico: Щоб зрозуміти Путіна, треба читати Оруелла

00:00,
5 Вересня 2014
3084
Тімоті Снайдер у статті для Politico: Щоб зрозуміти Путіна, треба читати Оруелла
Тімоті Снайдер у статті для Politico: Щоб зрозуміти Путіна, треба читати Оруелла
Кожен, хто хоче зрозуміти нинішню позицію Росії щодо України, повинен почати із класики, «1984» Джорджа Оруелла.

 Про це у своїй статті для видання Politico пише американськи  історик Тімоті Снайдер (Timothy Snyder).

Відомий інтелектуал звертає увагу на те, що книга по суті є путівником до нинішніх подій.

Тімоті Снайдер нагадує, що один зі слоганів уявної імперії у творі Оруелла є «Війна це мир». Історик віднаходить у цьому зв'язок із нинішніми подіями і зауважує, що всі спроби переговорів та припинення вогню супроводжуються російською ескалацією. Він переконаний, що це невипадково.

«Якщо російський президент Володимир Путін зустрічається з іншими лідерами, ми маємо сподіватися, що це прикриття для подальшого насильства, як-от входження російських військ та озброєння під час останніх перемовин у Мінську», - пише Тімоті Снайдер.

Він також каже, що ми маємо копати глибше в сюжеті. Тоді зрозуміємо, каже історик, що це дивна війна в якій Путін радикалізує російську політику, руйнує європейський мирний порядок, кидає виклик  європейським уявленням про все їхнє майбутнє – і навіть погрожує ядерною війною.

Історик пише, що кожна причина, яка мала б пояснити цю війну, є беззмістовною, нігілістичною та  фіктивною.

«Щоб зрозуміти ці жахливі події, в яких люди вбивають і помирають без змістовних причин, ми маємо згадати деякі ключові концепти Оруелла: Євразія, двоєдумство (doublethink) та любов до Великого Брата».

Тімоті Снайдер зауважує, що в «1984» світові сили мають назву «Євразія» та що нинішня головна міжнароднополітична доктрина називається так само. В утопії Оруелла Євразія є репресивною войовничою країною, що включає у себе всю північну частину європейського та азійського простору.

Історик також аналізує інші ключові схожості утопічної держави із нинішньою РФ. Наголошує на російській пропаганді про Україну, яка по суті відтворює двоєдумство в Оруелла. Російська пропаганда показує два боки в кожній історії, але кожен із них є неправдивим, і кожен суперечить іншому, зауважує автор.

Міркуючи за цією логікою Тімоті Снайдер пише, що з одного боку, Росія має захопити Україну, оскільки Україна «є репресивною країною», а з іншого – тому що «Україна як держава не існує».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
politico.com, скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду