У М’янмі арештували журналістів за репортаж про засекречений завод з виробництва хімічної зброї

У М’янмі арештували журналістів за репортаж про засекречений завод з виробництва хімічної зброї

00:00,
5 Лютого 2014
1224

У М’янмі арештували журналістів за репортаж про засекречений завод з виробництва хімічної зброї

00:00,
5 Лютого 2014
1224
У М’янмі арештували журналістів за репортаж про засекречений завод з виробництва хімічної зброї
У М’янмі арештували журналістів за репортаж про засекречений завод з виробництва хімічної зброї
Агенти спецвідділу поліції арештували 4 репортерів і головного редактора столичного видання Unity Weekly, повідомив сайт незалежного часопису The Irrawaddy. 

Їх звинувачують у «розкритті державних секретів» – злочині, за скоєння якого у М’янмі (колишній Бірмі) передбачена   смертна кара чи, принаймні, тривале тюремне ув’язнення.

Випуск видання із сенсаційним ілюстрованим матеріалом влада вилучила із газетних кіосків. 

      

Unity Weekly опублікував документальний репортаж із красномовною  назвою «Секретний завод з виробництва хімічної зброї колишніх генералів, китайських техніків і головнокомандувача у місті Паук». У ньому йдеться про розташований у центрі країни засекречений об’єкт, відомий під назвою №24.

У матеріалі докладно описано підприємство, що складається з будівель довкола пагорба, пов'язаних між собою тунелями. Місцеві мешканці, які на ньому працюють, свідчать, що вони бачили китайських техніків і що тут   виробляють хімічну зброю.

Це твердження, пише  The Irraddaway, не вдалося  перевірити за іншим незалежними джерелами.

 
Натомість у репортажі, опублікованому в Unity Weekly, наводяться й інші факти. 2009 року об’єкт відвідував колишній  головнокомандувач бірманської армії старший генерал Тхан Шве (Than Shwe), а 2011-го -  її теперішній  головнокомандувач Мін Аун Хлаїнг (Min Aung Hlaing).  2013 року тут побували колишній віце-президент Тін Аунг Міїнт Оо (Tin Aung Myint Oo) і  чинний віце-президент адмірал  Ньян Тон  (Nyan Htun).

Як стверджує видання, об'єкт із виробництва хімічної зброї було  споруджено 2009 року на площі понад 3 тисяч  акрів (1 акр=близько 0,4 га) землі,  конфіскованої у місцевих  селян.

Першим арештували й одразу викликали на допит у місті Таук репортера Лу Мау Наїнга (Lu Maw Naing).

«У поліцейському відділку мені сказали,  що звільнити його під заставу не в  межах їхньої компетенції, – розповіла його дружина. – Тож справу вирішуватимуть вищі інстанції».

Міський суддя заявив, що проти нього буде подано позов. Наїнга вже перевели під арешт  спеціального відділку поліції,  дислокованого у сусідньому місті.

Наступного дня співробітники спецвідділу поліції арештували у столичному офісі Unity Weekly головного редактора Тінта Сана (Tint San). «Прийшли три офіцери й заявили, що мають до нього декілька  запитань, – розповів його помічник. – Ми не знаємо, куди вони його відвели та що буде далі».

Того ж дня були арештовані 3 інших журналісти тижневика – Япзар Оо (Yarzar Oo), Паїнг Тхет К’яу (Paing Thet Kyaw) та Сітху Сое (Sithu Soe).

Помічник головного редактора Unity заявив, що  консультуватиметься, як діяти у цій ситуації з юристами видання та з Радою преси М’янми (the Myanmar Press Council).

Незадовго до арешту Тінт Сан розповів часопису Irrawaddy, що його видання має докази на підтвердження існування в країні   підприємства з виробництва хімічної зброї. «Ці докази конкретні, я сам побував на тому заводі», – сказав він. «Я навіть не оприлюднив  деякі факти, що можуть вважатися  розкриттям державних таємниць», –  додав головред Unity Weekly.

ChannelNewsAsia так характеризує суперечливе становище у сьогоднішній М’янмі у зв’язку з арештом журналістів: «Військові  Бірми правили країною залізним кулаком майже п’ять  десятиліть, тримаючи її в ізоляції, забороняючи інакомислення та кидаючи у тюрми критиків і репортерів. Квазі-громадянський уряд, що прийшов до влади 2011 року, оголосив широко розрекламовані свободи, зокрема, послаблення обмежень щодо медіа.

Ув’язнених журналістів звільнили, з попередньою цензурою було покінчено, і приватним газетам було дозволено виходити друком щоденно. Однак армію, яка утримує владу, вивищуючись над урядом і парламентом, як і раніше, звинувачують у порушенні прав людини». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скандальний випуск Unity Weekly, dvb.no
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду