«Репортери без кордонів» оприлюднили спеціальну доповідь у Всесвітній день боротьби з цензурою в інтернеті

00:00,
12 Березня 2013
1457

«Репортери без кордонів» оприлюднили спеціальну доповідь у Всесвітній день боротьби з цензурою в інтернеті

00:00,
12 Березня 2013
1457
«Репортери без кордонів» оприлюднили спеціальну доповідь у Всесвітній день боротьби з цензурою в інтернеті
Медіаорганізація, зокрема, назвала п’ять держав і п’ять компаній-ворогів інтернету.

Державами-ворогами інтернету «Репортерами без кордонів» було визначено Сирію, Китай, Іран, Бахрейн і В’єтнам. Компаніями-ворогами інтернету медіаорганізація назвала корпорації Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys і Blue Coat.

У спеціальній  доповіді, оприлюдненій сьогодні, у Всесвітній день боротьби  з цензурою в інтернеті, також відзначається: уряди дедалі частіше використовують технології, відстежуючи  діяльність користувачів інтернету, щоб арештовувати репортерів, громадянських журналістів і дисидентів. Близько 180 користувачів інтернету нині ув’язнені  за публікацію тієї чи іншої інформації у мережі.

Названі «шпигунські» держави систематично відстежують інтернет-активність, що «призводить до серйозних порушень прав людини», наголошує медіаорганізація.

Чи не найдосконаліша у світі система онлайн-цензури у світі – Великий китайський брендмауер (Great Firewall of China), відзначають «Репортери без кордонів». Пекін, вказує медіаорганізація, активізував війну проти використання інструментів уникнення ідентифікації  і мобілізував приватні компанії, щоб ті допомагали  стежити за користувачами інтернету.

У розпорядженні  RSF є неопублікований, датований 1999 роком, сирійський  документ. У ньому створити національну інтернет-мережу було запропоновано компанії Syrian Telecommunications  Establishment. Цей факт свідчить про те, що інтернет у Сирії від самого початку розроблявся із розрахунку на глобальну фільтрацією та стеження, відзначають «Репортери без кордонів».

Без передових технологій авторитарні режими не змогли б шпигувати за своїми громадянами. Тож RSF вперше склала список компаній-ворогів інтернету. Це приватні корпорації, «найманці цифрової ери» – адже вони продають технології, за допомогою яких авторитарні уряди порушують фундаментальні права людини і приниципи вільного розповсюдження інформації, підкреслює медіаорганізація.

Так, пристрої зі стеження та перехоплення інформації компанії Trovicor дали змогу королівській родині Бахрейна шпигувати за постачальниками новин та арештовувати їх. У Сирії завдяки розробленому Blue Coat програмному забезпеченню на базі пакету Deep Packet Inspection режим шпигує за дисидентами і користувачами інтернету по всій країні, арештовує і катує їх. Продукти Eagle, які постачає Amesys, було виявлено у кабінетах таємної поліції Муаммара Каддафі. Уряди використовували шкідливі програми, розроблені Hacking Team та Gamma, для перехоплення паролів репортерів і громадянських журналістів.

«Репортери без кордонів» також створили «цифровий комплект виживання», доступний на сайті WeFightCensorship.org. Його мета – допомогти інтернет-провайдерам уникати активного стеження.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: RSF.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду