Маг Веліар: сором, брехня і вітальні листи за підписом голови Верховної Ради

Маг Веліар: сором, брехня і вітальні листи за підписом голови Верховної Ради

13:00,
24 Жовтня 2023
2587

Маг Веліар: сором, брехня і вітальні листи за підписом голови Верховної Ради

13:00,
24 Жовтня 2023
2587
Маг Веліар: сором, брехня і вітальні листи за підписом голови Верховної Ради
Маг Веліар: сором, брехня і вітальні листи за підписом голови Верховної Ради
«Таролога», який «відспівував» РПЦ та Путіна, нагородили відзнакою «Гордість і слава України», а вітальні листи мають підпис спікера парламенту Руслана Стефанчука.

29 вересня в Національному центрі «Український дім» відбулося урочисте вручення національної відзнаки «Гордість і слава України». Захід залишився б непоміченим, якби серед нагороджених не було Богдана Оріщенка, він же «таролог, демонолог і коронований маг зі світовим іменем» Веліар. Про свою нагороду він повідомив у фейсбуці, підтвердивши це світлинами з медаллю та грамотою. Відзнака обурила багатьох фейсбук-користувачів, мовляв, нагорода на «владному» рівні легітимізує тарологів і мольфарів. Багато українських ЗМІ дали критичні новини про нагородження Оріщенка. Розповідаємо, що відомо про цього бійця «магічного фронту», якого в дитинстві вкусила Велика Червона Оса, та яку саме він отримав нагороду.

Реакція користувачів фейсбуку на нагороду Веліара

Від семінариста УПЦ до жерця темних сил

Магу Веліару, в миру Богдану Оріщенку — 25 років, він народився у місті Добропілля Донецької області. В одному з інтерв’ю він розказав, що ще з дитинства цікавився магією: «Моя бабуся мене до цього схиляла. Карти, нитки, свічки, хустинки все це викликало у мене питання. Поступово вона мені щось розказувала, спочатку мені це здавалося чимось дурним чи фантастичним, але потім я перейнявся і побачив деякі речі в її житті, що змусили мене повірити в це». Однак на сайті Веліара зазначено, що «зцілююча сила врачування та пророцтво як теперішнього, так і майбутнього» йому перейшли саме від матері. В іншому відео він каже, що має «цілительські здібності» по лінії матері, але сам він — єврей із Києва і займається «єврейською магією». Яку б «магію» він не практикував, перший ритуал, за словами Оріщенка, він зробив у 9 років — запалив свічку та тричі сказав замовляння, аби вирішити рівняння з математики.

Далі інтерес до математики, очевидно, зменшувався, а до магії — тільки зростав. У підлітковому віці Оріщенко начебто побачив «злого чорного собаку, злякався, вирішив, що це злий дух» і пішов до церкви, аби пізнати «світлу сторону магії». Так після 9 класу хлопець буцімто став студентом Київської духовної академії та семінарії Української православної церкви Московського патріархату, яка до вересня 2023 року розташовувалася в Києво-Печерській лаврі. За словами мага, це рішення здивувало не лише однолітків, а й нерелігійних батьків.

Богдан Оріщенко у церкві

Щоправда, «світлу сторону» в Лаврі він так і не пізнав, натомість пише, що в роки навчання йому не подобалася «проросійськість» викладачів, відверте схвалювання «російського миру» та інші гріхи кліру. «В церкві московського патріархату відбувалося приниження та порушення прав людини. Дії священників і монахів не відповідали їхнім чинам. Вже потім суспільству стало відомо, що в Києво-Печерській лаврі більшість монахів, моїх викладачів, були геями та випивали. Я не міг цього знати до вступу. Я зневірився у присутності Бога в церкві», — говорив Оріщенко.

У 2023 році під час акцій протесту проти УПЦ МП біля стін Києво-Печерської лаври Богдан Оріщенко влаштував відспівування Володимира Путіна та єпископа РПЦ патріарха Кирила. Тоді ж він сказав журналістам, що сам був жертвою сексуальних домагань: «Паша Мерседес (колишній намісник Києво-Печерської Лаври Павло Лебідь.  «ДМ») утворив ескорт-агентство у Києво-Печерській лаврі. Мені пропонували займатись анальним сексом у 2017 році». Зазначимо, що Павлу Лебедю висунуто підозри в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі, виправданні російської агресії та порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань. Тобто офіційного підтвердження слів Оріщенка та інших випадків сексуальних домагань наразі немає.

У 2018 році він закінчив духовну семінарію і став студентом Києво-Могилянської академії та, згідно з його дописом, продовжує здобувати ступінь магістра за спеціальністю «Історія».

Поки він не став магістром історії, проте вважає себе «відомим магом в Україні, США, Великій Британії, Італії, Індії» та інших країнах, а також видає магічні книги та карти «Таро». І пише, що непогано заробляє магією: «Я допомагаю бізнесменам, політикам, акторам, діячам шоу-бізнесу. Моя магія працює на збагачення, здобуття влади та слави, очищення від життєвих проблем і псувань, гармонізації особистого життя та любовних стосунків. Мені як людині з богословською освітою, родовому магу та Жрецю темних Сил дуже гарно відомі поняття: добро та зло! Моя допомога коштує дорого, але я гарантую якісний результат», — інформує Оріщенко на своєму сайті.

Скрин із сайта Веліара

У Веліара є магазин, і товари там, звісно, теж «магічні». Свічка-череп ручної роботи із «сіркою, беладоною, кров’ю дракона та смолами» коштує 196 гривень — кров дракона нині не в попиті. А от свічки для багатства вже дорожче — рівно 666 гривень. Магічна ціна й у карт таро — у 2021 році Веліар продавав їх за 850 гривень, «що в сумі дорівнює числу 13». Зараз в інтернет-магазинах вони коштують вже 2 тисячі. Крім ціни, карти мають ще одну цікавинку для уважних — українською вони називаються «Таро змій», однак англійською замість «Tarot of snakes» написано «Tarot of snacks», тобто таро закусок або перекусів. Ну, зрештою, він же ж не філолог, а історик.

Карти Таро мага Веліара

Книжки Оріщенко теж видає — і в перекладах англійською та російською. Причому патріотично налаштований маг не цурався з 2019 року співпрацювати з московським видавництвом «Велігор». На сайті видавництва є автобіографія Оріщенка, в якій є ще одна версія того, як він отримав «магічні сили» — через укус демона у вигляді червоної оси.

«Мені довелося пройти важкий шлях усвідомлення, зрозумівши, ким Я є насправді. Спочатку, в дитинстві, цей шлях висловився у художній творчості та написанні віршів на банальні побутові теми, завдяки чому я отримав понад сто нагород за картини та більше десяти нагород за вірші та прозу, які, проте, Я писав не так за внутрішнім бажанням, як за потребою та запитом суспільства для участі у різних конкурсах… Я почав займатися окультизмом і вже через два тижні пішов на міський цвинтар і викликав дуже серйозного і сильного Демона, про якого Я навмисне промовчу. Тоді він поставив на мене свою печатку, вкусивши, з’явившись в образі величезної червоної оси. Після виклику Демона мій рід дізнався про мої заняття і передав мені знання. Крім роду, за мною спостерігав і Хтось інший мій духовний Отець, Папа Сатана. Він чекав мого звернення».

Судячи з того, що Оріщенко пише «Я» з великої букви, можна припустити, що скромністю він не вирізняється, а з татом у нього складні стосунки.

Фото: Коронація Веліара

Логотип російського видавництва є майже на всіх його книжках, співпраця вказана на фейсбуці Оріщенка, ба більше, його книжки досі продаються в російських інтернет-магазинах.

Веліар дає інтерв’ю, в яких висловлюється на суспільно-політичні теми й обговорює війну. Коли його запитали, що він думає про жителів Донбасу, він назвав їх зрадниками та лицемірами: «Я знаю людей, які проживають там, і скажу, що їхній менталітет набагато гірший, ніж ви можете собі уявити. Я, коли зустрічаю вихідців із Донецької області в Києві, я уникаю цих людей, тому що ці люди схильні зраджувати та вставляти ножа в спину. Вони схильні лицемірити, а я людина, яка каже правду, і за це дуже багато разів в житті страждав».

Тільки в цьому випадку Веліар каже не правду, а принижує та дискримінує українців за територіальною ознакою.

Коли в червні 2023 року відбувся заколот угруповання «Вагнера» в Росії і тоді ще живий Євгеній Пригожин влаштував «марш» на Москву, Веліар записав відео, в якому сказав, що Пригожин оголосив громадянську війну і це — заслуга його ритуалу. Очевидно, що Веліар десь недопрацював, адже Пригожин до Москви так і не дійшов, а згодом загинув в авіакатастрофі. Невдача не зупинила Оріщенка — пізніше в інстаграмі він писав, що завдяки його ритуалам погіршилося здоров’я у Рамзана Кадирова.

Інстаграм Веліара

Оріщенко взяв участь в одному з випусків «Ле маршрутка» з Лесею Нікітюк на Новому каналі. В ньому ведуча розповідає про «важку роботу» українських відьом і магів задля перемоги України: «Війна йде на всіх фронтах. Не тільки на військовому, волонтерському, економічному, інформаційному, а ще й таємничому, незнаному, магічному фронті». Нікітюк казала, що Путін звертається до відьом, аби проклинати своїх ворогів, а в капищах Сибіру шамани проводять обряди, аби зробити Путіна безсмертним. У випуску розповідають, що російський крейсер «Москва» затонув «завдяки викликанню демонів і драконів», які топлять кораблі, а російська армія втекла з-під Києва, бо «відьми та чаклуни провели магічне “найбільше коло”», тож росіяни бігли «так, наче на них напав страх якийсь». Хотілося б запитати у творців «Ле маршрутки» та керівництва Нового каналу, чи не забули вони про кількість людей, які в перший же день повномасштабного вторгнення стали на захист країни, про військових і цивільних, які загинули й отримали поранення задля того, аби російська армія тікала з Київської області? Хіба такі програми не знецінюють дії українських героїв та не легітимізує чаклунство? Звісно, це розважальне шоу, але його подивилися більше, ніж 400 тисяч глядачів. І може, комусь із них справді здасться, що роль чаклунів у війні проти Росії вирішальна.

Веліар та Леся Нікітюк

«Благодійність» Веліара та нагородження орденом пошани

Насамперед потрібно сказати: нагорода, якою відзначили Оріщенка, — не державна. Це проєкт Міжнародного благодійного фонду «Незламна українська нація» та інформаційно-видавничого центру «Галактика». На сайті фонду вказано, що благодійний проєкт стартував за рік до повномасштабної війни, був припинений, однак зараз відновив роботу.

Як зазначено на сайті «Галактики», проєкт спрямований розповісти суспільству про українців, які роблять значний внесок у перемогу України: «Мета вшанувати незламних, успішних українців, які сьогодні стоять на захисті нашої країни, а також тих, хто своїми добрими справами і конкретними людськими вчинками забезпечують життєдіяльність країни, добробут населення, допомагають ЗСУ та об’єднують націю. Це наші волонтери, меценати, благодійники, лікарі, політики, працівники культури, бізнесмени, освітяни та всі, хто щодня на своєму рівні робить неможливе, змінює наш світ на краще, хто під час війни досягає значних успіхів та прикладає максимум зусиль для нашої спільної Перемоги над ворогом». Біографія та успіхи нагороджених осіб також увійдуть у Книгу пошани «Гордість і слава України» (не забуваймо, що премія організована видавництвом, яке спеціалізується на другу візитівок і всіляких «Книг пошани» з промовистими назвами «Херсонщина: імена і здобутки», «Медичний Олімп України» та «Ділова Київщина». До видань додаються церемонії нагородження та численні грамоти).

Цього року визнання «Гордість і слава України» отримали понад 100 лауреатів. Окрім Веліара також нагородили військовослужбовців, працівників освіти, культури, сфери охорони здоров’я та спорту. Серед почесних гостей на церемонії був український хірург Микола Корпан (він же — член наглядової ради фонду, що вручає нагороду), аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки Томас Іванаускас, почесний консул Литовської Республіки Володимир Пилипенко (він же — заступник голови Наглядової ради фонду) та президентка Українського дому міста Сан-Дієго в Південній Каліфорнії Мирослава Штефаняк-Рубін. А очолює наглядову раду фонду Марина Ставнійчук — юристка, лауреатка премії «Жінка ІІІ тисячоліття» та заступниця голови Адміністрації президента при Януковичі.

Найбільший скандал, звісно, спричинив не сам факт вручення якоїсь невідомої премії вкушеному осою магу та сину Сатани Веліару — а те, що вітальні листи з приводу вручення нагороди були підписані спікером Верховної Ради Русланом Стефанчуком. Так, нагорода не є державною, процедуру нагородження, а також номінантів визначає не держава, а благодійний фонд і видавництво, тож порівнювати цю нагороду зі званням Героя України, як зробили деякі користувачі в соцмережах, не є коректним. З іншого боку, в людей може скластися враження, що спікер парламенту підписує будь-які вітальні листи, які покладуть перед ним на стіл, не читаючи.

І навряд чи це помилка. На сайті видавництва «Галактика», яке є співзасновником премії, — власне, керівниця видавництва Галина Захарченко і є головою фонду, що вручає премію, — написано: «Всі заходи, які ми реалізовуємо, завжди отримували й отримують підтримку Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних, районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань та інших структур».

Є й інші деталі — наприклад, на сайті, правда, без конкретних згадок, вказано, що «Галактика» реалізує низку проєктів і за кордоном, зокрема й у Росії. А також що Галина Захарченко є членкинею Національної спілки журналістів України.

Фото: Нагорода Богдана Оріщенка

Поки що навіть після численних публікацій у ЗМІ Стефанчук не пояснив свою участь у цій історії. Щодо Оріщенка, то, відповідаючи на хейт у соцмережах, він сказав, що отримав нагороду за благодійні внески та допомогу ЗСУ: «Я як маг зробив все, що було в моїх зусиллях від початку 2022 року, аби ця війна припинилася і російські війська зазнавали нищівних поразок, і щоб допомогти нужденним та ЗСУ. Люди не розуміють, що таке магія, що таке вести людей за собою, що таке допомога цим людям. Якби вони знали це, вони цього б не писали. Я на своєму фронті, я знаю, що я роблю, і роблю це добре, як я вважаю».

У Богдана Оріщенка, за його словами, на початку повномасштабного вторгнення у Волновасі загинув брат Олексій. Оріщенко каже, що не створював петиції, аби відзначити брата посмертним званням Героя України, але інші петиції підписує. Дивно, але і щодо смерті брата в Богдана теж декілька версій: то він каже, що Олексій загинув 27 лютого, був капітаном у складі 53-ї окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха, в іншому відео він каже, що брат служив у 14-й окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого, а в дописі на фейсбуці він пише, що брат загинув 3 березня і був майором.

За Оріщенка заступилась одна з його прихильниць — фотографка Катерина Славська. Вона брала участь у створенні сайта Веліара, а після скандалу з нагородженням зробила відеоролик «Хто такий Оріщенко Богдан». У фейсбуці вона розказала, що маг робив внески й у її благодійний фонд. «Ще до війни Богдан активно займався благодійністю, але про це ніхто не знав, бо Богдан не казав про це, окрім мене... Кажуть, що про допомогу не варто кричати… то й людина не кричала, а тепер, виявляється потрібно кричати, аби довести те, що Оріщенко Богдан гідний нагород… З початком війни Богдан активно допомагає не лише діткам, хворим на тяжкі захворювання, а й Збройним силам України, онкохворим і т.д. Зауважу, що Оріщенко Богдан нагороджений не у Верховній Раді за магічні здібності, як всім здалося, Богдана нагороджено національною відзнакою за вагомі особисті внески для нужденних», написала Славська. До речі, вона теж отримала вітальний лист від Стефанчука, відзнаку «Гордість і слава», а і ще низку «нагород» — у серпні ще й нагороду «Берегиня України», яку вручає та сама «Галактика», й «Орден Королеви Анни "Честь Вітчизни"» за «сумлінне служіння Україні, активне ведення благодійної діяльності, вагомий особистий внесок у розбудову незалежної України та успішне ведення 10 власних бізнес-проєктів». Тобто Веліар — не єдиний преміант, чиї здобутки невідомі широким масам суспільства.

На своїй сторінці вона називає Оріщенка головним спонсором її благодійного фонду та віп-клієнтом. Є і фотографія чека на 60 тисяч гривень, які маг перерахував на фонд. По суті, це єдине підтвердження того, що Оріщенко взагалі займається якоюсь благодійністю.

Фото: Благодійність та грамоти від фонду Славської

MediaSapiens вкотре закликає не вірити у пророцтва, чаклунство та інші явища, які не можна підтвердити чи спростувати науковими методами.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду