Проведений за цифровими пристроями час має довгостроковий вплив на дитячий мозок, — дослідження

Проведений за цифровими пристроями час має довгостроковий вплив на дитячий мозок, — дослідження

15:40,
19 Листопада 2023
1811

Проведений за цифровими пристроями час має довгостроковий вплив на дитячий мозок, — дослідження

15:40,
19 Листопада 2023
1811
Проведений за цифровими пристроями час має довгостроковий вплив на дитячий мозок, — дослідження
Проведений за цифровими пристроями час має довгостроковий вплив на дитячий мозок, — дослідження
Група китайських вчених проаналізувала 33 дослідження, які переважно свідчили про негативний вплив на дитячий мозок. Зокрема, науковці спостерігали порушення уваги, контролю за виконавчими функціями, гальмівного контролю, когнітивних процесів та функціональних зв’язків мозку.

Група китайських вчених встановила, що проведений за цифровими пристроями час має довгостроковий вплив на дитячий мозок. За даними науковців, негативні ефекти переважають. Про це повідомляє Medical Xpress із посиланням на огляд, опублікований у науковому журналі Early Education and Development.

Науковці проаналізували 33 дослідження, в яких використовувалася нейровізуалізація для вимірювання впливу цифрових технологій на мозок дітей віком від 6 місяців до 12 років. Дослідження провели на основі даних понад 30 000 учасників.

Науковці враховували різні форми використання гаджетів, як-от ігри, перегляд та редагування відео, пошук в інтернеті, споживання інформації з медіа, та дійшли висновку, що час перед екраном може призводити до змін у префронтальній корі, яка відповідає за виконавчі функції (оперативна пам’ять, здатність планувати та гнучко реагувати на ситуації); тім’яній частці, яка відповідає за сенсорну інформацію (дотик, тиск, температура, біль); скроневій частці, важливої для пам’яті, слуху та мови; потиличній частці, яка відповідає за інтерпретацію візуальної інформації. 

Проаналізовані дослідження переважно свідчили про негативний вплив на дитячий мозок. Зокрема, вчені спостерігали порушення уваги, контролю за виконавчими функціями, гальмівного контролю, когнітивних процесів та функціонального зв’язку. 

Деякі дані показали, що дітям, які використовують планшети, складніше вирішувати завдання. Чотири дослідження встановили, що активне використання інтернету та відеоігри призводять до деструктивних змін у ділянках мозку, що відповідають за показники інтелекту.

За даними вчених, загальне інтенсивне використання цифрових пристроїв може також негативно впливати на обробку візуальної інформації.

Утім, 6 досліджень з 33 таки відзначали і певний позитивний ефект від використання гаджетів дітьми. Їхні учасники демонстрували більшу зосередженість, здатність до навчання, виконавчих функцій та когнітивних навичок. 

«Перш за все, освітяни та вихователі повинні визнати, що на когнітивний розвиток дітей можуть впливати цифрові технології. Таким чином, вони повинні забезпечувати належне керівництво, залучення та підтримку для використання дітьми цифрового контенту», — резюмував співавтор огляду Дандан Ву.

Нагадаємо, у серпні Адміністрація кіберпростору Китаю оприлюднила проєкт правил щодо обмеження користування смартфонами для неповнолітніх. Підліткам від 16 до 18 років хочуть дозволити користуватися смартфонами впродовж двох годин на день. 

Два роки тому в Китаї гравцям віком до 18 років заборонили грати в онлайн-ігри в будні та обмежили час ігор лише трьома годинами у вихідні.

Ми також писали про те, що ЮНЕСКО рекомендує заборонити використання смартфонів у школах, щоб покращити навчання учнів та захистити дітей від кіберзагроз. За даними організації, є докази того, що надмірне використання мобільних телефонів пов’язане зі зниженням успішності в навчанні. Також надмірна кількість часу, проведеного за екраном, негативно впливає на емоційну стабільність дітей.

Фото: Pexels

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду