Зірки збрехали, але їм дали другий шанс

Зірки збрехали, але їм дали другий шанс

10:00,
8 Лютого 2021
4056

Зірки збрехали, але їм дали другий шанс

10:00,
8 Лютого 2021
4056
Зірки збрехали, але їм дали другий шанс
Зірки збрехали, але їм дали другий шанс

Сприятливий рік, що істотно просунув Україну на важкому шляху змін. Упорядкована робота Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Офісу президента. Окуповані частини Донеччини й Луганщини почали офіційно повертатися під контроль України — підписані важливі документи, які ведуть до возз’єднання. А загалом нічого не змінилось — усе залишилося таким, яким було раніше. Рік без сюрпризів. Рік, коли багато самотніх сердець знайдуть пару, а також розпочнеться справжній бейбі-бум. Хороший рік для бізнесу та нових угод.

Вгадайте, про який рік ідеться?

Про той, який щойно минув, — 2020-й.

Це найконкретніші передбачення, які можна видобути з астрологічних прогнозів, опублікованих наприкінці 2019-го українськими медіа, зокрема УНІАНом та «Главкомом». А сайт 24tv.ua радив одному зі знаків зодіаку: «… виділяйте час на подорожі, більше спілкуйтеся з батьками та підтримуйте контакт з друзями». І хоча більшість астрологічних прогнозів написані так неконкретно, що їх можна підігнати під будь-які події, в жодному з передбачень на 2020-й не написано, що всі сидітимуть удома, носитимуть маски і боятимуться кашлянути, поки мільйони вмиратимуть від нового вірусу.

Здається, астрологи капітально схибили. Деякі з них намагалися виправдатись одразу — наприклад, такий собі Влад Росс, про якого «Детектор медіа» вже не раз згадував, розповідає, що передбачав появу нової хвороби ще у 2019 році: «Попереджав, що важким буде січень. Зійшлися дві планети, несучи масштабні нещастя для Землі. Це Плутон і Сатурн. Плутон  це символ пекла, бога підземного царства Аїда. Я говорив, що може постраждати дуже багато людей. Власне, це і сталося». Пояснюючи, що він усе передбачив, Влад Росс зробив іще один прогноз: «Розбіжність Плутона і Сатурна починається в кінці лютого  початку березня. Це означає, що епідемія піде на спад. Але небезпека залишиться, поки Меркурій в Рибах. Риби  це якраз про хвороби, які поширюються повітряно-крапельним шляхом. Це не тільки коронавірус, але й будь-який грип. А як тільки Меркурій перейде в знак Овна, коронавірус піде. Це станеться у середині квітня. До кінця квітня люди почнуть приходити в себе, стане зрозуміло, що цей вірус не такий небезпечний, як зараз здається». (У лютому 2021-го ми з вами знаємо, що нічого подібного не сталося.)

Також, мовляв, пандемію віщувала й легендарна Ванга — «вона передбачала, що в 2020 році “жовта хвороба може перетворитися в глобальну”. Часом закінченням епідемії вона також називала квітень: “порятунок від неї прийде за три місяці, тобто в квітні"». І Ванга не вгадала — якщо Влад Росс, звісно, правильно тлумачить її слова.

Здавалося б, усе просто: люди, які стверджують, що вміють передбачати майбутнє, не передбачили найважливішої події, яка вплинула на життя людства та історичний розвиток. Медіа, які публікують астрологічні прогнози та гороскопи, мали б видати їхнім авторам червону картку. Втім цього не сталося: 2020-й добіг кінця, й у медіа з’явилися передбачення на 2021-й — часом від тих самих знавців зірок.

«Астрологи і екстрасенси сходяться на думці, що 2021 рік стане початком відродження сильної і процвітаючої країни, деякі навіть стверджують, що в подальшому буде відродження Русі, центр якої буде розташовуватися в Києві. Початком цього буде возз’єднання найсильніших планет Юпітер і Сатурн, які покладуть старт підйому держави і нації», — йдеться в одному з прогнозів.

«Нестійкість — ключова характеристика 2021 року для України. Протягом року будуть наростати політичні скандали, і економічна нестабільність, проблеми фінансів і ресурсів. Умови життя вимагатимуть нового політичного повороту, нового курсу влади, можливо навіть зміни влади, реальних проєктів, неймовірних перетворень в уряді і потужних кореляцій соціально-політичних тенденцій», — в іншому.

Тут також пишуть, що Україна почне розвиватися лише за п’ять років: «Якщо подивитися з точки зору астрології Джйотиш, то Україна зараз знаходиться в дуже складному відрізку, під назвою Саді Саті — період випробувань на міцність, — повідомила астролог. — Такий період буває в житті кожної людини, країни, міста, триває він близько 7,5 років — з гарного 2,5 роки випробувань Україна вже пройшла, залишилося ще 5, якраз 2025 все устаканиться». «Роком випробувань» можна назвати більш-менш кожен рік в історії України, тому автори цього передбачення подбали, аби їх не можна було звинуватити в некомпетентності.

Ще кращий спосіб захиститися від претензій — робити не прогнози, а припущення про те, що може статися: «Важливо! Думка різних джерел відрізняється, але ось астрологи попереджують, що не виключено в 2021 році загострення військового конфлікту на сході країни, особливо ситуація може загострюватися в кінці літа і початку осені». Якщо загостриться, вони скажуть «ми ж казали!», а якщо ні — то й слава Богу.

«Таропрогноз показав, що політична ситуація в 2021 році в Україні може кардинально змінюватися. Можливі як сприятливі, так і негативні перетворення. Але в цілому прогноз вказує на позитивну динаміку змін, які вірогідні в другому півріччі», — так само туманно окреслює майбутнє автор прогнозу на Comments.UA.

Коли ж чекати на кінець коронавірусної пандемії? Bloomberg порахував, що за сім років. А ось астрологиня Василиса Володіна, яку цитує УНІАН, прогнозує: «Повернеться Плутон до ретроградного руху лише через кілька місяців — в кінці квітня. Тоді швидкість поширення коронавірусу і піде на спад». Влад Росс, який обіцяв кінець пандемії навесні 2020-го, переніс його за 2021-й: «Україна досягне плато епідемії коронавіруса в січні наступного року, і далі епідемія буде йти на спад». Менш оптимістичний прогноз у астрологині Анни Карпєєвої з публікації «України24»: «Це буде тільки влітку, і легше стане восени, ми якимось чином на пандемію вплинемо і вона закінчиться».

Навіщо медіа публікують гороскопи та астрологічні прогнози, які, по-перше, настільки суперечливі, по-друге, розпливчасті, по-третє, не здійснюються? Головна редакторка українського Cosmopolitan відповіла на це питання: бо цього хочуть читачі. Номери журналу з гороскопами й передбаченнями, які виходять у кінці року чи на початку нового, продаються краще за інші, а якщо щось про астрологію написано чи зображено на обкладинці, вона привертає більше уваги.

«Зараз, під час пандемії, жага й любов до гороскопів посилюється, бо, можливо, люди перекладають відповідальність на якісь потойбічні сили. Коли у світі відбуваються події, які ти не можеш пояснити й перетравити, легше за все пояснити все рішенням небесної канцелярії. Є люди, які розглядають астрологію з наукової точки зору, й вони мають багато послідовників. Кожен сам вирішує, що для нього нормально і в що вірити», — коментує Олександра. Її видання бере гороскопи та прогнози в американській версії журналу, де під такий контент іноді виділяють понад десять сторінок випуску.

Чи здійснюються прогнози, редакція не перевіряла, адже «вони досить розмиті й не вимагають точної інформації». За словами Олександри, популярність гороскопів зараз знову зростає — як у дев’яностих.

Щоправда, у дев’яностих роках не було загальнодоступного інтернету, де будь-що можна знайти, перевірити й зіставити. Але людям, які хочуть вірити в передбачення астрологів, інтернет допомагає в інший спосіб — вони можуть нагуглити прогноз на будь-який смак.

Фото: kp.ua/Влад Росс

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
john888
17:30 / 08.02.2021
А чого ви дивуєтеся, що начебто серьозний сайт Главком публікує астрологічну муйню із року в рік? Там повністю прицюцькуватий головний редактор, от і публікує таке лайно. Не здивуюся, якщо цей селюк дивитьься в персональний гороскоп зранку, щоб знати в який капець свою лапу встромляти:=)
Лариса
10:26 / 08.02.2021
Про яку впорядковану роботу кабміну ідеться? Більшого хаосу ніж зараз уявити важко. А повернення територій Донбасу - це тоді коли наші військові відходять на вимогу нашого недолугого преЗЕдента? в нас уже була лиса гадалка (гордон) який прогнозував перемогу Смешка на виборах. Цей влад Рос брехун і обдурив украінців коли говорив що зеленський це добре для Украіни.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду