Алакх Ніраджан: астролог, пов’язаний із Росією, зірка українських медіа

Алакх Ніраджан: астролог, пов’язаний із Росією, зірка українських медіа

14:00,
9 Квітня 2024
23810

Алакх Ніраджан: астролог, пов’язаний із Росією, зірка українських медіа

14:00,
9 Квітня 2024
23810
Алакх Ніраджан: астролог, пов’язаний із Росією, зірка українських медіа
Алакх Ніраджан: астролог, пов’язаний із Росією, зірка українських медіа
Він пророкує скору смерть Путіна, перемогу України та потребує 300 тисяч голосів, аби попросити брамінів помолитися за Україну.

Зазвичай в астрологів, чаклунів та інших любителів надприродного є багато спільного: містичний псевдонім, надані «вищими силами» знання та засекречена біографія — авжеж, бо в знавця сакральних істин не може бути немагічної освіти або медкарти з хворобами, як у простого смертного. MediaSapiens неодноразово розповідав про горе-провидців із «Битви екстрасенсів», Влада Росса або мага Веліара, але Алакх Ніраджан виявився особливим у цій компанії. Гонорари за його послуги складають від сотні до декількох тисяч доларів. Попри те, що Алакх Ніраджан пророкує перемогу Україні, він продовжує «просвіщати» росіян, паралельно заробляючи на них гроші. А головне, що «провидець» навчає «законів Світобудови» дітей — у дитячі садочки в Україні приймають із двох років, а на курси «Ведичної академії Шрінаджі» можна потрапити із семирічного віку.

Чергові підстави, щоб українським журналістам припинити цитувати псевдоастрологів, — в матеріалі Media Sapiens.

Лише за час повномасштабного вторгнення астролог Алакх Ніраджан з’явився в матеріалах «Уніан», «Апостроф», «ТСН», «Факти», «Главред», Telegraf, «Знай.юа», Politeka та в низці регіональних медіа. Проте деякі з них почали додавати примітки, що ця інформація має розважальний характер, пророцтва взагалі не мають обов’язково збуватися та сприймати їх серйозно не потрібно.

 

Дисклеймери «ТСН» і «Главреда»

Це й справді могло би бути розважальним контентом, якби Ніраджан не спекулював на темі війни й очікуваннях аудиторії на її завершення. Ось у травні 2022 року він каже, що перемога України над Росією станеться влітку 2023-го. В березні 2023 року він передбачає: «Вже з жовтня буде повернення всіх окупованих територій. При тому не насильницьке, а за умовами договору. А остаточна перемога України відбудеться влітку 2024 року». А у свіженькому прогнозі за квітень 2024-го каже, що війна має закінчитися 8 жовтня.

Торік «Знай.юа» написало, що «астролог передрік четверту світову війну» — третю ми, вочевидь, проспали. Крім того, Ніраджан є в тій когорті астрологів, що передрікають Володимиру Путіну близьку смерть. Тож, за його словами, Путін має померти в травні. Що ж, почекаємо — лише місяць залишився.

Відео: 8 канал

Якщо переглянути прогнози Ніраджана до 24 лютого 2022 року, то повномасштабної війни взагалі не мало би бути, а головною проблемою для всіх країн мало стати відновлення після пандемії коронавірусної хвороби: «У 2022 році буде застій. Люди будуть шоковані тим, що сталося, як багато людей втратили свої бізнеси. Багаті стануть багатшими, а бідні ще біднішими. Але багаті про це все знали, бо мають астрологів. 2022 рік буде шоковий, буде пауза. А у 2023 році Юпітер увійде до Риб — вони ще один знак Юпітера, в якому він почувається добре. Це буде чудовий рік, буде розвиток, суспільство покращиться. Нічого страшного не станеться».

Єдине передбачення Ніраджана, яке збулося, — це те, що звістки про коронавірус справді зникли зі стрічок новин. Тільки з причинами він трошки помилився.

Індуський бог та астролог у режимі «інкогніто»

Алакх Ніраджан має сайт, на якому вказано, що він — «філософ, фізик, психолог, антрополог, вайшнав (слуга Всевишнього в індуїзмі. — "ДМ"). Астролог Джйотіш, учень Джйотіш Ачарія Шрі Раджендра Бушан Госвамі Махарадж. У минулому — майстер бойових мистецтв, суддя, член збірної країни з карате та кунг-фу (але не вказано, якої саме країни. — "ДМ"). Інженер і лектор, організатор успішних великих бізнес-проєктів. Засновник Ведичної школи “Jyoti Peeth” і Ведичної академії астрології, йоги, васту та аюрведи “Шрінатжі”. Автор книги “Спадщина Ведичної культури”».

Деякі російські сайти вказують, що про минуле Ніраджана нічого не відомо, але, судячи з імені та діяльності, астролог начебто народився в Індії. Дійсно, у відкритих джерелах відомостей про життя Алакха Ніраджана, крім його власних слів, немає. Але вважати його індусом теж не можна, адже ім’я — це псевдонім.

Згідно з даними одного індуського блогу, «Алакх Ніранджан» — це термін, який використовують «садху, баби та тантристи секти Натх Сампрадая, щоб вітати один одного». Інший ресурс вказує, що «Алакх Ніранджан» став дуже популярним ім’ям Бога по всій Індії під час і після Горакхнатха (йога-майстер і святий для індусів. — "ДМ"). Пізніше перший сикхський гуру Нанак використовував це святе ім’я для позначення Бога». Якщо ці трактування вірні й колишній інженер справді сам назвав себе богом, то нащо йому те паспортне ім’я та прізвище.

Ведична академія, дитсадок у Києві та зв’язки з Росією

Як уже йшлося вище, Алакх Ніраджан є засновником Ведичної академії Шрінаджі. На її сторінці у фейсбуці вказано, що розташована академія в Делі, Індія. Телефонний номер, до якого прив’язані всі соцмережі, зокрема і телеграм-бот, теж індійський.

Алакх Ніраджан проводить лекцію. Фото: Yoga Dham Ashram / фейсбук

У соцмережах можна знайти фотопідтвердження, що Ніраджан справді проводить курси в Індії. Але як би ця організація не вдавала з себе індійську, її шляхи все одно ведуть до Росії.

Зокрема, до повномасштабного вторгнення контакти й адреса на сайті академії були московські. За даними російського медіа «РБК», торгова марка Ведичної академії «Шрінаджі» була зареєстрована 2 грудня 2020 року за адресою місто Москва, вул. Барвіхінська, 24, кв. 74. І станом на 13 березня 2024 року ці дані є «актуальними та відповідають відомостям із відкритих реєстрів даних». Чинна ця реєстрація аж до 5 червня 2030 року.

Зареєстрована організація на індивідуальну підприємицю Починок Світлану Валеріївну, яка, згідно з російськими реєстрами, теж проживає в Москві. Цікаво, що під час пошуку гугл разом із лінком на РБК видає ще одного правовласника — Починка Віктора Анатолійовича. Ймовірно, це і є сам Алакх Ніраджан.

 РБК Компанії

Світлана Починок працює в «Шрінаджі» відкрито, без премудрих псевдонімів, і в одному з відео розповіла: «Я стояла біля витоків академії “Шрінаджі”. Через мене та Алакха Ніраджана ця ідея народилася на світ. Ця ідея спала на думку, коли ми були в Ашрамі. У нього місія — передавати знання, і згідно з натальною картою, він наставник і вчитель, тому він виконує свій обов’язок. А я допомагаю». Її співрозмовниця, наставниця дитячої школи «Гурукула» Анастасія Грицай відповіла, що Світлана є «мамою» академії, а Ніраджан — «татом». А коледж, дитяча школа та академія — це їхні «дітки». Це може свідчити про те, що засновниками та власниками академії «Шрінаджі» є подружжя росіян.

На сайті академії вказано, що всі наставники є «провідниками споконвічних шкіл стародавнього ведичного знання і кожен викладач отримав посвячення та знання у своїй Парампарі — ланцюгу учнівської наступності». Проте всі курси та дописи академії ведуться російською мовою, українська частково з’явилася лише в лютому 2023 року. В анонсах подій вказується і київський, і московський час, а серед «наставників» також можна знайти чимало росіян. Вочевидь, якби всі вказували свої справжні імена — ідентифікувати росіян можна було б і більше. Серед них Катерина Щербакова — спеціалістка з харчування, що закінчила біологічний факультет МДУ ім. Ломоносова, Анна Казарян москвичка, яка спочатку працювала в Російській федеральній міграційній службі, а потім стала масажисткою, Богдана Матієвська — інструкторка йоги з Москви, Юлія Розенсон — психологиня з Єкатеринбурга та багато інших.

Ці «викладачі» пропонують курси з веданти, йоги, дао, буддизму, астрології, а також реальних наук — нейрофізіології, психології та антропології. Хоча автори сайту зазначають, що всі інші релігійні та філософські вчення, які вони викладають, теж не езотерика, а точна наука.

Складання та розшифровка натальної карти терміном до 5 днів в академії коштує 900 доларів. Якщо записатись на прийом через 3–5 місяців, то ціна знизиться до 500 доларів. Найдорожча послуга — це персональні лекції з Ніраджаном. За три заняття по дві академгодини клієнту доведеться заплатити 2700 доларів.

Щодо дитячої «освіти», то один семестр для дітей від 7 до 12 років коштує 225 доларів, а для підлітків від 13 до 18 років — 315 доларів. По закінченню підлітки отримають «повне знання законів долі, природи людини та світобудови, велику мету на все життя», а також чергову порцію гендерних стереотипів — «найкращі якості характеру, у хлопчиків — чоловічі, у дівчаток — жіночі, прекрасну та дуже потрібну професію “Міжособистісна психологія та консалтинг”, а також знання про Всевишнє та кохання».

Попри те, що начебто академія має проукраїнську позицію, в березні 2022 року, тобто вже під час повномасштабної війни, відбувся набір студентів із Росії на онлайн-навчання вартістю в 40 тисяч рублів. Продовжують заробляти на росіянах і зараз. Наприклад, через телеграм-бот можна задонатити від 1 євро та замовити прогноз для своєї країни. Найбільше такою послугою користуються жителі Сибіру та Новосибірська. Проте є клієнти й з України.

 

Українських дітей організація взялася вчити змалечку. В Києві з 2020 року працює приватний дитячий садочок «Кіндергартен лайк». Його засновниками є В’ячеслав та Анастасія Сломи, а директоркою — Оксана Котляренко. В одному з відео на сторінці «Шрінаджі» Котляренко розповіла, що під час роботи з дітьми їй весь час чогось не вистачало. Мовляв, і англійську мову для дітей ввели, і іграшок багато, але тільки коли вона почала отримувати ведичні знання — тоді все стало на свої місця. Вона стала студенткою академії, а її дочка — ученицею школи «Гурукула». За її словами, дочка почала слухати Ніраджана раніше за неї, і в якийсь момент почала розповідати матері, як треба «правильно» виховувати дівчат.

На сайті цього дитячого садочка немає жодного слова про те, що він якимось чином пов’язаний з академією «Шрінаджді». А тим часом в усіх дописах академії заклад указаний як «наш садочок». Ба більше, зазначається, що незабаром буде запущено програму очної дитячої дошкільної освіти, розроблену академією «Шрінаджі».

Звісно, це приватний заклад і вибір за батьками — читати веди чи вчити дітей йозі з двох років. Як і те, чи довіряти навчання своїх дітей під час війни з Росією дошкільній установі, пов’язаній із росіянами.

 Дитячий садочок на базі академії «Шрінаджі»

«Молебень» за Україну

В інтерв’ю для українських медіа Алакх Ніраджан упевнений у перемозі України над Росією. Але водночас (може, для більшої впевненості) його академія ініціювала збір підписів для індійських брамінів, щоб вони помолилися за українську перемогу. Щоб цей «молебень» почався, до жерців нібито мають звернутися президент країни, перша леді або не менше 1% населення, яке фізично перебуває в країні. В нашому випадку їм потрібно не менше 300 тисяч голосів. Просто так браміни помолитися не можуть.

Знаючи, як зараз в Україні закривають будь-які збори, Ніраджану вже вдалося отримати понад 240 тисяч підписів. На сайті збору вказано, що молитва, яка «здатна змінити реальність», відбуватиметься на санскриті протягом 30 днів. Щоб залишити свій голос, українцям треба було вказати ім’я, прізвище й електронну пошту, на яку має прийти посилання на трансляцію «молебню».

Відбудеться цей молебень чи ні, але в Алакха Ніраджана вже буде чимала база імен і поштових скриньок українців, які не виїхали за кордон. Ці дані будуть у людини, чиї ім’я, громадянство та доля загалом нікому в Україні не відомі. Цього недостатньо, щоб якось зашкодити цим людям, але достатньо, щоб робити розсилки з освітніми пропозиціями чи прогнозами, а також збільшувати вплив на українську аудиторію.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ірина
17:10 / 21.04.2024
Комусь дійсно молебень як кістка в горлі, це надихає що все спрацює. Молимось, віримо в перемогу. Разом ми сила!
Ірина
17:09 / 21.04.2024
Комусь дійсно молебень як кістка в горлі, це надихає що все спрацює. Молимось, віримо в перемогу. Разом ми сила!
Вікторія
12:34 / 21.04.2024
Яка мета цієї публікації???З початку війни росіянка Поліна Сухова, що проживає в Москві проводить "спецнази", подивіться скільки українців там навчається, люди отримають впевненість, вчаться правильно реагувати на виклики долі.Стаття сердито гниллю
Вікторія
12:32 / 21.04.2024
Яка мета цієї публікації???З початку війни росіянка Поліна Судова, що проживає в Москві проводить "спецнази", подивіться скільки українців там навчається, люди отримають впевненість, вчаться правильно реагувати на виклики долі.Стаття сердито гниллю
Marusa
06:52 / 21.04.2024
Замовна стаття та проплачена -зразу видно. Комусь дуже не хочеться, щоб люди отримували істинні ведичні знання, бо так краще маніпулювати людьми. А що поганого, що люди моляться за перемогу українського народу? Ви пропонуєте зневіритись та опустити руки?! Такі статті може писати тільки той, хто працює на ворога.
Ольга
23:41 / 20.04.2024
Вірить чі ні справа кожного,але молебень дійсно відбувається вже 4 дні і як говорять українські санскритологи це дуже потужні молитви за Україну.
Ольга
23:40 / 20.04.2024
Вірить чі ні справа кожного,але молебень дійсно відбувається вже 4 дні і як говорять українські санскритологи це дуже потужні молитви за Україну.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду