У Вільнюсі відкрили мурал на підтримку України «Незламна»

У Вільнюсі відкрили мурал на підтримку України «Незламна»

12:35,
17 Жовтня 2023
1045

У Вільнюсі відкрили мурал на підтримку України «Незламна»

12:35,
17 Жовтня 2023
1045
У Вільнюсі відкрили мурал на підтримку України «Незламна»
У Вільнюсі відкрили мурал на підтримку України «Незламна»
25-метрове зображення наносили за допомогою робота-мураліста Альберта.

У центрі Вільнюса презентували новий мурал «Nezlamna / Unbreakable», присвячений Україні та силі її народу. Про це повідомили на сайті уряду Литви.

На муралі «Незламна» зображена українська волонтерка з Запоріжжя Тетяна Дроботя з роботи фотографині Олени Титаренко. Висота муралу на будівлі на вулиці Юозапавічюса, 9 сягає 25 метрів, а площа становить 200 квадратних метрів.

Його нанесли за допомогою єдиного у світі робота-мураліста Альберта, якого створив естонський художник та інженер-винахідник Мікель Йоала.

«Хоч війна є руйнівною силою, але в виснаженій постійними бомбардуваннями Україні не зупиняється життя, люди живуть, працюють, навчаються, творять. Така незламна сила України і вражає, і надихає всіх нас не втомлюватися, продовжувати підтримувати цю країну на нелегкому шляху до перемоги та допомагати їй відбудовувати зруйноване. Відтепер усім, хто пройде набережною Неріс у Вільнюсі, нагадуватиме про це мурал “Незламна”», — зазначив канцлер литовського уряду Ґєдре Бальчітіте.

У створенні нового муралу на набережній ріки Неріс свої зусилля об'єднала міжнародна команда, яка торік у Вільнюсі створила неофреску «До перемоги».

Перша робота показує жінку на початку війни, зроблена у волонтерському центрі, її очі сповнені надії, що війна скоро закінчиться. На новому муралі зображена та сама українка на місці масштабної техногенної екологічної та людської катастрофи.

За словами художньої керівниці проєкту Ліни Шліпавічюте, новий твір продовжує розповідь про те, як «через понад рік після початку повномасштабного вторгнення український народ продовжує боротьбу і готовий пройти всю дистанцію, щоб захистити свою свободу».

«Фотографія, що лягла в основу муралу, зроблена на острові Хортиця за тиждень після підриву Каховської ГЕС. Як символ того, що навіть створена російськими терористами масштабна техногенна та екологічна катастрофа не зупинить нас. Ми все одно звільнимо всю нашу землю», — зазначили в посольстві України в Литві.

Проєкт спільно реалізували агенція Artscape (Литва), Національна комісія Литви у справах ЮНЕСКО, мистецька лабораторія Kiaurai sienas (Литва), ГО Postlomograafia klubi (Естонія) та мисткині з України й Литви: Тетяна Дроботя, Олена Тіта і Ліна Шліпавічюте.

Нагадаємо, наприкінці квітня в центрі Києва на одній з адміністративних будівель Верховної Ради з’явився мурал, присвячений пам'яті всіх загиблих у російсько-українській війні. На стінописі зобразили Героя України Олександра Мацієвського, який був розстріляний росіянами після вимовлених слів «Слава Україні!».

На фото: мурал «Незламна» у Вільнюсі

Фото: Lina Šlipavičiūtė / фейсбук, Skirmantas Lisauskas / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду