На фрагменті Берлінського муру створили графіті з Героєм України Олександром Мацієвським

На фрагменті Берлінського муру створили графіті з Героєм України Олександром Мацієвським

16:27,
26 Червня 2023
2238

На фрагменті Берлінського муру створили графіті з Героєм України Олександром Мацієвським

16:27,
26 Червня 2023
2238
На фрагменті Берлінського муру створили графіті з Героєм України Олександром Мацієвським
На фрагменті Берлінського муру створили графіті з Героєм України Олександром Мацієвським
Графіті, присвячене страченому російськими окупантами українському військовослужбовцю, привертатиме увагу німців та іноземців.

У столиці Німеччини з’явилося графіті з Героєм України Олександром Мацієвським. Його створили біля Музею берлінського муру (Museum Haus am Checkpoint Charlie) на Фрідріхштрассе 43–45. Про це повідомило видання для українських переселенців у Німеччині Amal Berlin Ukraine.

Ініціаторкою акції стала директорка музею Олександра Гільдебрандт. За її словами, вона постійно міркує над питанням: «Як привернути увагу німців до війни в Україні?».

«Одного разу я проходила повз цей шматок Муру і наче побачила на ньому постать Олександра Мацієвського. Тоді я зателефонувала до Сергія Фоменка з гурту "Мандри" і спитала про українських художників, які могли б втілити цю ідею. І він порадив свого сина, який мешкає в Лондоні», — розповіла Гільдебрандт.

Артист звуку та перформансу Тимофій Максименко обрав для ескіза графіті техніку трафарету. Реалізувати ідею йому допомогли інші українські художники, які зараз перебувають за кордоном. Надія Максименко в Іспанії підготувала зображення: вона використали фото Героя України з сумнозвісного відео, але суттєво покращила його для друку. Трафарети виготовила поліграфія в Києві. Сам стінопис у Берліні Тимофію Максименку допомогла створювати українська вулична художниця Ptashka Somari. Робота над зображенням на оригінальному сегменті Берлінського муру розміром 3,60 х 1,20 м тривала десять годин.

Художники додали до графіті інформацію про Олександра Мацієвського п'ятьма мовами та QR-код із посиланням на англомовну сторінку у вікіпедії. За словами команди, в такий спосіб до його постаті та розуміння справжньої природи повномасштабного російського вторгнення в Україну можна привернути увагу не лише німців, а й представників інших країн світу.

Нагадаємо, 6 березня в соцмережах було поширено відео, на якому російські окупанти розстріляли беззбройного українського військового. Спочатку чоловік у формі ЗСУ дивиться в бік, де розташована камера, а голос за кадром каже: «Знімай його», маючи на увазі шеврон військового. На це полонений відповідає: «Слава Україні». Після цього його розстрілюють.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розіслав це відео міжнародним партнерам нашої держави та колегам-омбудсманам.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана із закликом негайно розпочати розслідування МКС цього жахливого воєнного злочину.

Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року, встановило СБУ.

Президент Володимир Зеленський присвоїв Олександру Мацієвському звання Героя України. Він пообіцяв, що його вбивць знайдуть.

Фото: AmalBerlinUA / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду