ВООЗ оголосила про завершення пандемії Covid-19

ВООЗ оголосила про завершення пандемії Covid-19

17:25,
5 Травня 2023
2638

ВООЗ оголосила про завершення пандемії Covid-19

17:25,
5 Травня 2023
2638
ВООЗ оголосила про завершення пандемії Covid-19
ВООЗ оголосила про завершення пандемії Covid-19
ВООЗ оголосила завершення «глобальної надзвичайної ситуації» щодо COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала статус пандемії COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації. Про це сьогодні оголосив генеральний директор організації Тедрос Адханом Гебреїсус, повідомила пресслужба ВООЗ.

«З великою надією я оголошую кінець COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я. Однак це не означає, що COVID-19 більше не становить глобальної загрози здоров’ю. Минулого тижня COVID-19 забирав життя кожні три хвилини і це лише ті смерті, про які ми знаємо», йдеться у заяві.

Керівник ВООЗ нагадав, що оголосив надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння, через глобальний спалах COVID-19 — найвищий рівень тривоги згідно з міжнародним правом — ще 30 січня 2020 року.

«За 3 роки з того часу COVID-19 перевернув наш світ з ніг на голову. ВООЗ повідомила про майже 7 мільйонів смертей, але ми знаємо, що їх кількість у кілька разів більша щонайменше 20 мільйонів», — сказав Гебреїсус.

У ВООЗ заявили, що пандемія коронавірусу стала набагато більшим, ніж криза охорони здоров’я. Вона спричинила серйозні економічні потрясіння, скасування подорожей, закриття підприємств, занурення мільйонів людей у бідність, самотність, ізоляцію, тривогу та депресію.

«COVID-19 виявив і загострив політичні розбіжності всередині та між націями. Це підірвало довіру між людьми, урядами та установами, підживлюючись потоком неправдивої та дезінформації. І це оголило пекучу нерівність нашого світу, причому найбідніші та найуразливіші спільноти найбільше постраждали та останні отримали доступ до вакцин та інших інструментів», — сказав керівник ВООЗ.

За його словами, вже понад рік пандемія має тенденцію на послаблення, а імунітет населення зростає завдяки вакцинації і тому, що люди перехворіли. Також знижується смертність і послаблюється тиск на системи охорони здоров’я. Ця тенденція дала змогу більшості країн повернутися до звичного життя.

Комітет з надзвичайних ситуацій і ВООЗ протягом останнього року відстежували дані та розглядали, коли буде відповідний час, щоб знизити рівень тривоги. Таке рішення було ухвалене 4 травня.

Проте у ВООЗ закликали не послаблювати пильність: «Цей вірус тут, щоб залишитися. Він все ще вбиває і все ще мутує. Залишається ризик появи нових варіантів, які викликають нові сплески заражень і смертей».

Нагадаємо, газета The New York Times опублікувала розслідування про те, що китайські вчені на вимогу влади відкликали з міжнародних журналів дослідження про ранні етапи пандемії, а редактори західних журналів з невідомих причин погоджувались на це. Крім того, із баз даних вилучали зразки генетичних послідовностей вірусу.

Фото: ВООЗ

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду