Україна представила 12 стартапів на технологічній виставці CES 2023 у Лас-Вегасі

Україна представила 12 стартапів на технологічній виставці CES 2023 у Лас-Вегасі

11:48,
13 Січня 2023
2840

Україна представила 12 стартапів на технологічній виставці CES 2023 у Лас-Вегасі

11:48,
13 Січня 2023
2840
Україна представила 12 стартапів на технологічній виставці CES 2023 у Лас-Вегасі
Україна представила 12 стартапів на технологічній виставці CES 2023 у Лас-Вегасі
Українська стартап-делегація вже другий рік поспіль мала власний стенд на Consumer Electronics Show. Російські компанії ж цьогоріч не допустили до участі.

Українська делегація презентувала дванадцять стартапів у межах павільйону Ukraine Startup на великій технологічній виставці CES 2023 у Лас-Вегасі, що відбувалася з 5 до 8 січня. Про це повідомив Український фонд стартапів (USF) у фейсбуці.

«Українська стартап-делегація гідно продемонструвала інноваційний потенціал нашої країни, перемоги українських інноваторів на технологічному фронті та показала, що зараз саме час інвестувати в Україну. Загалом власний український павільйон на CES є великим кроком у визнанні технологічних потужностей України міжнародною спільнотою. Крім того, це технологічна дипломатія в дії, що допомагає зміцнити підтримку України за кордоном», — йдеться у дописі.

Загалом у 2023 році на Consumer Electronics Show були присутні 120 000 учасників зі 173 країн світу. Відомо, що організатори CES не допустили російські компанії до участі у виставці.

Учасники української делегації поділилися своїми враженнями та здобутками з «MediaSapiens». 

Компанія i3 engineering цього року представила рішення для проєктів Smart Home та автоматизації бізнесу, яке складається з контролерів, програмного забезпечення та мобільного додатку. Компанія існує вже кілька років та працює як на українському, так і європейському ринках. За словами керівника відділу маркетингу i3 engineering Михайла Ворка, це була перша поїздка команди для дослідження ринку Північної Америки. На виставці у Лас-Вегасі до українського стенду цьогоріч була прикуто багато уваги.

«Була додаткова увага до України через війну в нашій країні. Багато людей просто підходили, щоб висловити слова підтримки і запитати про те, як наші справи. Ми за це дуже вдячні», — зазначив Михайло. 

Він також розповів, що від початку повномасштабного вторгнення їхня команда не припиняла свою роботу.

«На щастя, ми не зменшили штат працівників і навіть почали співпрацювати зі Збройними силами України та допомагати їм деякими нашими проєктами», — додав керівник маркетингу. 

Інший український стартап G-Mak приїхав на виставку з охоронним пристроєм, який може фізично зупинити або дезорієнтувати грабіжника. Спеціаліст з маркетингу стартапу Дмитро Кіркевич також відзначив інтерес іноземних медіа до делегації з України на виставці CES. Журналісти цікавилися, як українцям вдається працювати над створенням інноваційних продуктів в умовах війни.

«Ще до виставки ми відчули інтерес від західних, корейських, японських журналістів до нашого продукту та української делегації загалом. Майже у всіх журналістів поставало питання, як в умовах війни вдається розробляти продукти, адже для цього необхідні ресурси та як мінімум світло. Ми також контактували з представниками Кремнієвої долини та різних компаній, зацікавлених в продукті. Кожного дня це близько 200 запитів на співпрацю, зустріч тощо», — розповів Дмитро Кіркевич.

Він додав, що хоча ідея стартапу виникла у команди ще до 24 лютого минулого року, вигляд та функціонал пристрою команда розробила та вдосконалила саме під час великої війни. 

Бойові дії вплинули й на стратегію розвитку команди стартапу Releaf Paper & Bags, який працює над створенням екологічно чистої паперової упаковки з опалого листя. За словами Олександа Соболенка, співзасновника та СЕО ReLeaf, їхні співробітники почали працювати віддалено, а продаж продукту в Україні майже зупинився. 

«Війна вплинула на нашу стратегію розвитку більше, ніж на саму команду, оскільки ми на початку вторгнення мали мікроколектив. Тому після початку вторгнення продовжили роботу, просто працюючи віддалено. Але стратегія змінилася досить сильно. Ми почали більше займатися міжнародним розвитком та майже зупинили продажі в Україні, почали пошук інвестицій за кордоном. Зараз команда суттєво виросла і активно продовжує рости. Фактор війни ми нівелюємо тим, що команда досить мобільна і розміщена в різних країнах світу», — сказав Соболенко.

Він зазначив, що на виставці «багато відвідувачів приходило ціленаправлено до українського стенду». Серед них були представники української діаспори в США та Канаді, а також представники міжнародних компаній Amazon, Louis Vuitton та інші.

Денис Скрипка, співзасновник стартапу Nanit Robot, авторів робота, який за рахунок 30 варіантів трансформації розвиває креативність та інженерні навички у дітей та дорослих, розповів, що війна змусила команду закрити офлайн-школу та перевести її в онлайн-формат. І вирішувати проблему з мікрочипами, адже ціни на електроніку зросли на 30%. З лютого 2022 року команда почала розробляти новий проєкт Nanit Robot, а вже у 2023-му на виставці CES успішно, як стверджує Денис Скрипка, представила його потенційним партнерам. 

«Цей захід був дуже важливий для нас, адже CES — це найкраща hardware виставка у світі, де кожен стартап може як продемонструвати свій продукт, так і подивитись на розвиток інших. На самому заході нам вдалось зібрати 50 прямих продажів, 3 міжнародні дистрибьютори, 5 міжнародних виробників та 4 школи, які готові з нами почати співпрацю. Зараз ми розробляємо стратегію подальшої співпраці з ними та вихід на міжнародний ринок», — розповів він.

Як зазначили на сайті USF, через російську агресію ще двом командам з делегації цьогоріч не вдалося приїхати на виставку. Колектив Андрія Осадчого, засновника стартапу Melt Water Club, який мав представляти технічне рішення для отримання питної води завдяки технології Freezing Process, відвідав захід онлайн. За словами Осадчого, виникли певні труднощі з отриманням візи, однак до наступного року команда сподівається розв'язати це питання.

«Я був на заході онлайн, хоча це, звісно, не зрівняється з реальним спілкуванням. Однак друзі розповідали мені, що до України було дуже багато уваги від ЗМІ. Про нас написали відомі видання BBC, Euronews, Washington Post. Це круто, що українці зараз роблять інновації і можуть представити їх на світовому ринку», — сказав він.

Серед 12 українських стартапів на CES також були біорозкладані продукти із використаної кавової гущі від Rekava, технологія очищення та знезараження води в будь-яких умовах від OptySun, організація ремонту із попередньо спроєктованою кухнею онлайн від Corner, система виклику медсестри для автоматизації догляду за пацієнтами на лікарняних ліжках від Knopka, невидима система безпеки, яка допомагає власникам велосипедів захистити транспорт від крадіжок, від WheelKeep, сервіс для модернізації звичайних сонячних панелей на гібридні від Solar Plex та навігаційний польовий помічник для сільськогосподарських робіт від Efarm.pro.

Участь України та робота українського павільйону на виставці CES 2023 стали можливими завдяки спільній роботі Міністерства цифрової трансформації України, Українського фонду стартапів (USF), Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», Western NIS Enterprise Fund, UVCA та GIST Net.

Consumer Electronics Show — це найбільша у світі виставка побутової електроніки, яку щороку проводять у Лас-Вегасі. CES вважається одним із найвпливовіших tech-івентів у світі, на який щороку зʼїжджаються найбільші компанії, зокрема Apple, Samsung, Netflix.

Нагадаємо, раніше український протез стартапу Esper Bionics став одним із винаходів року та вийшов на обкладинці Tіme. 

Фото надали учасники української стартап-делегації 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду