На Київщині запрацювала IT-пасіка українсько-польських розробників AmoHive

На Київщині запрацювала IT-пасіка українсько-польських розробників AmoHive

12:35,
5 Червня 2023
2554

На Київщині запрацювала IT-пасіка українсько-польських розробників AmoHive

12:35,
5 Червня 2023
2554
На Київщині запрацювала IT-пасіка українсько-польських розробників AmoHive
На Київщині запрацювала IT-пасіка українсько-польських розробників AmoHive
Бджоляр може зі смартфона стежити за вуликами, а самі вони обладнані сонячними панелями.

На території бази «Балтаси», поблизу селища міського типу Гребінки на Київщині, запрацювала IT-пасіка українсько-польських розробників AmoHive. Про це повідомив проєкт USAID «Економічна підтримка України».

Наразі там обладнали 10 експериментальних вуликів, оснащених сонячними панелями й сенсорами, якими бджоляр може керувати зі смартфона. Інформація з датчиків передається на сервер, а звідти на телефон. Через застосунок у телефоні можна перевірити температуру у вулику, вологу, вагу в реальному часі, кількість назбираного меду, а також є функція GPS-навігатора.

«Використовувати бджіл можна у різних сферах. Наприклад, на техногенному об’єкті, аби дізнатися, чи безпечно бути там людині. Такий розумний вулик можна поставити біля таких об’єктів, спостерігати за поведінкою бджіл, аби ухвалити рішення, безпечні для людини. До запропонованих датчиків можна додати інші, аби збирати більше інформації, яка важлива у певному місці. Ми зі студентами охоче б долучилися до таких досліджень», – сказав декан факультету здоров’я людини, професор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Вадим Тарасов.

Вулики вже заселили бджолиними родинами трьох порід. Зараз на пасіці спостерігають за тим, як поводяться бджоли, у разі потреби можуть регулювати температуру, вологість у вулику. Моніторинг має допомогти дізнатися, як різні показники температури й вологи впливають на захворюваність бджіл та кількість зібраного меду.

«Це цікава інноваційна ідея, яка дозволить у майбутньому розробити кілька курсів — для школярів, студентів закладів професійної та вищої освіти, — вважає старша менеджерка з розвитку трудового потенціалу Проєкту USAID «Економічна підтримка України» Сніжана Леу-Севериненко. — Наш Проєкт USAID співпрацює з бізнесом, аби допомогти і молоді, і бізнесу — одним знайти роботу, іншим — надати її, це забезпечить довготривалий результат нашої роботи. Світ стрімко змінюється, маємо вже зараз говорити про професії майбутнього, ІТ-бджільництво — одна з таких».

На локації також проводитимуть навчання для дітей і школярів за напрямом «Інформатика та бджільництво». Творці AmoHive сподіваються, що це створить нові робочі місця у високотехнологічних сферах, зокрема Data Science.

Нагадаємо, що раніше команда проєкту Smart Shelter розробила проєкт smart-укриття для українських університетів. Ці хаби працюватимуть постійно та поєднають простір для роботи, зони відпочинку та лекторій. 

 Фото: facebook.com/ERAUkraine

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анатолій
20:14 / 05.06.2023
Великого розуму не потрібно на цю "IT" пасіку а тільки великі і дурні гроші. Подумаєш здалеку можно взнати вагу вулика,температуру в ньому а головне-ройова сім"я чи ні таке дороге оборудовання не показує. Так навіщо даром гроші викидати????
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду