У Німеччині словом року стала фраза Шольца про війну в Україні

У Німеччині словом року стала фраза Шольца про війну в Україні

10:17,
12 Грудня 2022
10644

У Німеччині словом року стала фраза Шольца про війну в Україні

10:17,
12 Грудня 2022
10644
У Німеччині словом року стала фраза Шольца про війну в Україні
У Німеччині словом року стала фраза Шольца про війну в Україні
Друге місце посіло словосполучення «війна за мир».

Товариство німецької мови обрало «переломний момент» (Zeitenwende) словом 2022 року. Цю фразу канцлер Німеччини Олаф Шольц використав у контексті війни Росії проти України. Про це повідомили на сайті товариства.

Як правило, «переломний момент» у німецькій мові трактують як перехід до нової ери. В контексті російсько-української війни це словосполучення використовують у значенні «переломний момент у історії континенту», йдеться у поясненні. У цьому ж контексті федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр говорив про «епохальний перелом».

Друге місце посіло словосполучення «війна за мир» (Krieg um Frieden), що також стосується російсько-української війни. 

«Для московської пропаганди це — спеціальна військова операція. Для багатьох, особливо в НАТО, — просто загарбницька війна. Навіть у політичних партіях із пацифістськими традиціями поширювали думку, що Україну потрібно підтримувати зброєю, щоб захистити свою державну цілісність і згодом досягти міцного миру у Східній Європі», — наголосили у Товаристві німецької мови.

До рейтингу 3 найбільш значимих слів року також потрапило словосполучення «гальмування цін на газ» (Gaspreisbremse), тобто обмеження цін. У товаристві кажуть, що Німеччина зараз переживає найгіршу за 50 років кризу, від якої потерпає значна частина населення країни.

Товариство німецької мови оголошує слово року вже 46-ий раз. Науковці зазначають, що шукають не найбільш уживані вислови, а ті, які по-особливому характеризують рік.

За версією Оксфордського словника, словом 2022 року стало «режим гобліна». Це сленговий термін, який описує поведінку, що відкидає соціальні норми й очікування. Її характеризують як ледачу, неохайну або жадібну.

За версією американського тлумачного словника Merriam-Webster термін «газлайтинг» став словом 2022 року. Це психологічне маніпулювання людиною, зазвичай протягом тривалого періоду, що змушує жертву сумніватися в достовірності власних думок, сприйнятті реальності чи спогадів.

Фото: GfdS

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду