Українська «Вікіпедія» назвала топ-100 статей за три місяці повномасштабної війни

Українська «Вікіпедія» назвала топ-100 статей за три місяці повномасштабної війни

17:08,
3 Червня 2022
4496

Українська «Вікіпедія» назвала топ-100 статей за три місяці повномасштабної війни

17:08,
3 Червня 2022
4496
Українська «Вікіпедія» назвала топ-100 статей за три місяці повномасштабної війни
Українська «Вікіпедія» назвала топ-100 статей за три місяці повномасштабної війни
Автори:
У «Вікімедіа Україна» кажуть, що популярними стали статті про інші війни, у яких агресором або активною стороною конфлікту була Росія.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» 3 червня назвала 100 найпопулярніших статей українськомовного розділу «Вікіпедії» за три місяці повномасштабної війни Росії проти України. Список очолила стаття «Російське вторгнення в Україну (2022)», статті про радника керівника Офісу президента України Олексія Арестовича, очільника українського націоналістичного руху Степана Бандеру та про «Привида Києва».

«За перші 90 днів після створення стаття про "Російське вторгнення в Україну" стала однією з найвідвідуваніших статей за всю історію існування українського розділу "Вікіпедії". Її переглянули майже 2,5 мільйона разів. Для прикладу, найпопулярніша стаття 2021 року "Україна" за 12 місяців отримала лише один мільйон переглядів», — йдеться в повідомленні.

Серед статей про людей найбільше в українській «Вікіпедії» читали про Олексія Арестовича (1 мільйон 846 тисяч переглядів), Володимира Зеленського (309 тисяч), Валерія Залужного (305 тисяч), Віталія Кіма (257 тисяч), Олександра Поворознюка (216 тисяч). Серед історичних діячів найпопулярнішим став Степан Бандера (637 тисяч).

«Під час повномасштабного вторгнення значної популярності набули статті про різні види озброєння: російський оперативно-тактичний ракетний комплекс Іскандер (501 тисяча); тактичний ракетний комплекс Точка (430 тисяч); сімейство російських крилатих ракет Калібр (420 тисяч); турецький ударний безпілотник Bayraktar TB2 (399 тисяч) тощо. Стаття про колишній російський флагман Чорноморського флоту ракетний крейсер "Москва", знищений Військово-морськими силами України 13 квітня, зібрала понад 402 тисячі переглядів», — зазначають у повідомленні.

У «Вікімедіа Україна» кажуть, що популярними стали статті про інші війни, у яких агресором або активною стороною конфлікту була Росія: Російсько-грузинська війна (294 тисячі), Перша російсько-чеченська війна (186 тисяч), Громадянська війна в Сирії (146 тисяч).

«Традиційно українці використовували Вікіпедію для того, щоб дізнатися більше про теми, які активно висвітлювали у новинах: американську програму військової допомоги "Ленд-ліз" (307 тисяч); стрілецьку пісню "Ой у лузі червона калина" (254 тисячі); міжнародну міжбанківську систему SWIFT (211 тисяч); український гурт Kalush (196 тисяч), який цьогоріч став переможцем пісенного конкурсу "Євробачення 2022". Також цікавилися значенням та історією різних термінів, які часто виринали у інформаційному просторі: Рашизм (467 тисяч), Денацифікація (236 тисяч), Кацап (151 тисяча)», — додали в громадській організації.

Нагадаємо, у травні 2022 року українська Вікіпедія за популярністю вперше посіла 15-те місце в світі. З першої сотні найбільш відвідуваних у квітні статей більшість пов’язані з широкомасштабним вторгненням Росії в Україну.

Фото: Noj Han / flickr, Вікімедіа Україна

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду