Facebook видалила десятки профілів, пов'язаних з партією Петра Порошенка

Facebook видалила десятки профілів, пов'язаних з партією Петра Порошенка

11:37,
13 Січня 2021
2901

Facebook видалила десятки профілів, пов'язаних з партією Петра Порошенка

11:37,
13 Січня 2021
2901
Facebook видалила десятки профілів, пов'язаних з партією Петра Порошенка
Facebook видалила десятки профілів, пов'язаних з партією Петра Порошенка
Автори:
Підставою для видалення профілів у Facebook назвали «скоординовану неавтентичну поведінку».

У грудні 2020 року Facebook видалила десятки профілів, пов’язаних із партією «Європейська солідарність» та громадською організацією «Справа громад», а також громадською організацією «Антикорупційний блокпост». Про це повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на звіт компанії.

Згідно зі звітом, йдеться про 27 облікових записів Facebook, 37 сторінок, 21 групу та 13 облікових записів Instagram.

Підставою для видалення у компанії назвали «скоординовану неавтентичну поведінку». Це поняття у Facebook тлумачать як «скоординовані зусилля для маніпулювання публічними дебатами задля стратегічної мети, де фальшиві акаунти є основними для операції».

У розлогому звіті компанія пояснює, що «люди, які стоять за цією активністю використовували фейкові акаунти, щоб створити фіктивних осіб, уникнути нашого контролю, модерувати сторінки та писати в групах, названих за містами в Україні».

«Вони також поширювали контент з офіційних сторінок політичних партій і політиків, ставили лайки і коментували під текстами інших людей, щоб показати їх  більш популярними, ніж вони є насправді», - говориться у звіті компанії.

Ця мережа розміщувала повідомлення українською та російською мовами про новини та політику в Україні, включно зі схвальними коментарями про «Європейську солідарність» та її кандидатів, громадську організацію «Справа громад», експрезидента Порошенка та критикою президента Зеленського. Частина цього контенту була оцінена фактчекерами як «фальшива».

У партії «Європейська солідарність» та громадських організаціях «Справа громад» та «Антикорупційний блокпост» наразі не коментували це рішення соціальної мережі Facebook.

Крім десятків акаунтів в Україні, Facebook вилучив також акаунти в Киргизстані, Казахстані, Бразилії, Аргентині, Пакистані, Індонезії та Марокко, спрямовані на аудиторії в межах цих країн. Ще п’ять мереж – з Ірану, України, Франції, Марокко та Росії – мали на меті вплив на людей поза межами цих країн. Усього в грудні через «скоординовану неавтентичну поведінку» було видалено 1957 акаунтів із Facebook, 707 – із Instagram, також видалено 156 сторінок і 727 груп.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року Facebook заблокувала дільність низки мереж ботів, які поширювали фейки у восьми країнах - в Ірані, Афганістані, Єгипті, Туреччині, Марокко, М'янмі, Грузії та Україні.

Серед забанених є і ботоферма, яка працювали на Юлію Тимошенко. Зі звіту випливає, що забанили 46 акаунтів, 44 сторінки 1 групу в Facebook та 3 аккаунти в Instagram. На ці сторінки були підписані 800000 осіб, а на їхню розкрутку витратили понад $2 млн.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду