Facebook повідомила, як бореться з атаками ботоферм

Facebook повідомила, як бореться з атаками ботоферм

10:28,
20 Квітня 2021
1508

Facebook повідомила, як бореться з атаками ботоферм

10:28,
20 Квітня 2021
1508
Facebook повідомила, як бореться з атаками ботоферм
Facebook повідомила, як бореться з атаками ботоферм
Соцмережа також пояснила, за що блокує користувачів.

Соціальна мережа Facebook для боротьби з атаками ботоферм створила спеціалізовані глобальні команди, автоматизовану систему для пошуку та видалення фальшивих акаунтів, а також — має експертні слідчі групи, які розшукують, викривають та зривають операції ботів. Про це MediaSapiens повідомив речник Facebook Міхал Гжегорчик.

«Ми створили спеціалізовані глобальні команди, які зосереджуються на скоординованій неаутентичній поведінці – коли групи людей використовують складні мережі сторінок, груп та облікових записів для спроб маніпулювати публічними дебатами. Важливо підкреслити, що ми вживаємо заходів проти цих мереж через їхню оманливу поведінку, а не через вміст, яким вони діляться, який може або не може бути шкідливим», — пояснили в Facebook та додали, що за останні чотири роки знайшли та зупинили понад 100 мереж ботів по всьому світу.

Поряд із роботою експертних слідчих груп, Facebook запустив автоматизовану систему для пошуку та видалення фейкових акаунтів. «Ці системи щодня блокують мільйони фальшивих акаунтів, часто протягом декількох хвилин після їх створення», — сказав Гжегорчик.

Зокрема, у четвертому квартеті 2020 року соцмережа відключили 1,3 мільярда фейкових акаунтів по всьому світі, порівняно з 1,1 мільярда – у відповідному кварталі в 2019 році.

Крім того, Facebook пояснив, за що блокує користувачів: «Facebook має загальний набір правил, який називається "Стандартами спільноти", і який публічно пояснює, що можна, а що не можна в нашій службі. Ці правила спрямовані на захист людей, одночасно захищаючи свободу слова. Люди можуть повідомляти про вміст, що потенційно порушує правила, включаючи сторінки, групи, профілі, окремий вміст та коментарі. Ми також використовуємо технологію штучного інтелекту, щоб знайти вміст, що порушує правила, перш ніж люди повідомлять нам про це. Якщо ми виявимо, що повідомлений вміст порушує наші стандарти, ми видаляємо його з платформи».

Міхал Гжегорчик уточнив, що наслідки за порушення стандартів спільноти залежать від тяжкості порушення та історії людини на платформі. За його словами, соцмережа може попередити користувача за перше порушення. Водночас, якщо користувач продовжить порушувати політику Facebook, соцмережа залишає за собою права обмежити його можливість розміщувати публікації або взагалі відключити його профіль.

Гжегорчик каже, щоб забанити користувача достатньої й однієї скарги. «Достатньо одного звіту, щоб видалити вміст, якщо він порушує нашу політику. Ми не видаляємо вміст лише тому, що про нього повідомляли певну кількість разів. Натомість ми застосовуємо наші "Стандарти спільноти" та видаляємо вміст, лише якщо він порушує ці стандарти», — розповів він.

На питання, чи перевіряє соцмережа скаржників та чи порівнює схожість їх запитів, представник команди з комунікацій Facebook в Центральній і Східній Європі відповів: «Кілька звітів не призводять до видалення вмісту, якщо він відповідає нашим стандартам. Якщо повідомлений вміст не відповідає стандартам спільноти, ми використовуємо автоматизацію для вживання дій щодо однакових звітів, тому нашим командам не доведеться витрачати час на те, щоб кілька разів переглядати одні й ті ж речі».  

Нагадаємо, увечері 3 квітня соцмережа Facebook заблокувала профіль журналіста Андрія Яніцького. Він не міг скористатися платформою та месенджером, а його сторінка у соцмережі була недоступна. Пан Яніцький вважає, що за замовленням забудовника Совських ставків на його сторінку могли масово скаржитись, що й призвело до блокування. 4 квітня сторінку було розблоковано завдяки розголосу та сторонній допомозі, але журналіст не виключав, що на неї продовжать скаржитись.

13 квітня соцмережа вдруге за два тижні заблокувала сторінку Яніцького. Акаунт розблокували за кілька годин

19 квітня про блокування своєї сторінки у Facebook повідомив член Громадської ради при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення Олександр Глущенко. Він зазначив, що його забанили на 30 днів через критику забудови в Святошинському районі Києва. 

Фото: unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду