В Україні набув чинності закон про «суд у смартфоні»

В Україні набув чинності закон про «суд у смартфоні»

14:20,
26 Травня 2021
1365

В Україні набув чинності закон про «суд у смартфоні»

14:20,
26 Травня 2021
1365
В Україні набув чинності закон про «суд у смартфоні»
В Україні набув чинності закон про «суд у смартфоні»
Автори:
Закон передбачає створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка має спростити комунікації між громадянами-учасниками судових процесів та представниками судових органів.

В Україні набув чинності закон № 1416-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи», який спрощенно називають законом про «суд у смартфоні». 25 травня його було опубліковано в «Голосі України».

Документ передбачає створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) – це сукупність інформаційних та телекомунікаційних підсистем, які забезпечують автоматизацію документообігу, розгляду судових справ, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям.

ЄСІТС має діяти в судах, Вищій раді правосуддя, Раді суддів, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, на підприємствах, що належать до сфери правосуддя, Національній школі суддів України.

Зазначається, що система має спростити процедуру комунікації між громадянами-учасниками судових процесів та їх представниками з судових органів, роблячи судові процедури для громадян простими, зручними та доступними.

Мета створення ЄСІТС:

  • сформувати єдиний інформаційний простір для органів та установ системи правосуддя;
  • міжвідомчий обіг інформації, її обмін;
  • забезпечити максимальну прозорість і відкритість системи правосуддя для суспільства;
  • прискорити розгляд судових справ та проваджень;
  • автоматизувати роботу;
  • перейти на електронні версії документів у судовому провадженні;
  • оцифрувати судові архіви;
  • забезпечити швидкий доступ користувачів ЄСІТС до інформації з урахуванням прав доступу;
  • забезпечити конфіденційність, цілісність, доступність інформації в ЄСІТС; 
  • однаково застосовувати судами норми матеріального та процесуального права, практики організації здійснення судових проваджень.

Оскільки на даний час підсистеми ЄСІТС знаходяться на різному етапі готовності, у законі передбачено її поетапне запровадження, що дозволить розпочати використання підсистем та модулів, які вже знаходяться на фінальному етапі їх розробки не чекаючи готовності інших підсистем.

Окремі підсистеми чи модулі ЄСІТС почнуть функціонувати через 30 днів з дня опублікування Вищою радою правосуддя у газеті «Голос України» та на сайті судової влади відповідного оголошення.

Нагадаємо, 1 березня 2021 року президент Володимир Зеленський анонсував створення нових цифрових послуг для громадян. На думку президента, введення «суду у смартфоні» прискорить процедури, забезпечить прозорість суду та усуне зловживання.

У липні 2020 року вступив в дію закон, який запроваджує в Україні електронні рішення суду. Також Мін’юст оголосив, що планує використовувати штучний інтелект, який допомагатиме суду виносити вироки, та запровадив застосунок для отримання правової допомоги.

Фото: istockphoto.com

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду