Що українці вже можуть робити через інтернет? Путівник по «державі у смартфоні»

Що українці вже можуть робити через інтернет? Путівник по «державі у смартфоні»

09:00,
8 Квітня 2020
6680

Що українці вже можуть робити через інтернет? Путівник по «державі у смартфоні»

09:00,
8 Квітня 2020
6680
Що українці вже можуть робити через інтернет? Путівник по «державі у смартфоні»
Що українці вже можуть робити через інтернет? Путівник по «державі у смартфоні»
Від сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху до отримання допомоги при народженні дитини — MediaSapiens наводить перелік державних та інших послуг, якими через інтернет можуть користуватися українці. З огляду на карантин, це стає ще більш актуальним.

Матеріал підготовлено і опубліковано разом із Uaportal.cz — інформаційним порталом українців Чехії.

Документи в смартфоні

6 лютого українцям з помпою презентували додаток «Дія». Поки він корисний лише водіям, бо в ньому доступні посвідчення водія та техпаспорт автомобіля. Е-права та е-техпаспорт формуються автоматично за наявності відомостей в інформаційній системі МВС. Перевіряти їх мають за згенерованими QR-кодами, що діятимуть три хвилини. Невдовзі Міністерство цифрової трансформації обіцяє додати в програму ще й паспорт (ID-картки), закордонні біометричні паспорти та студентський квиток.

«Україна – третя в Європі й десята країна у світі, в якій є електронні документи у смартфоні», — казав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Для формування електронних документів треба пройти ідентифікацію (тут детальніше про різні її види). BankID у додатку реалізовано зручно і ввійти в «Дію» можна за секунди, якщо у вас на смартфоні, приміром, є програма «Приват 24».

Щоправда, електронні паспорти підійдуть не всюди. Мінцифри обіцяє, що їх можна буде використати для подорожей залізничним або повітряним транспортом у межах країни; у медзакладах, банках та на пошті; під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг; для підтвердження віку в магазині; для підтвердження особи на запит правоохоронних органів; під час повернення придбаного товару у магазині; для входу до адміністративних будівель.

2 квітня в Україні запустили державний портал «Дія», де тепер можна отримати 27 публічних послуг онлайн. Приміром, на порталі є можливість оформити довідку про несудимість, допомогу при народженні дитини або щомісячне відшкодування вартості послуг із догляду за дитиною до трьох років. Можна подати позов до суду, зареєструвати авто або отримати послуги, пов’язані з документами водія, оформити низку ліцензій, дозволів чи отримати витяги з реєстрів.

Плани урядовців

Введення електронних послуг — це не нова ідея «Слуги народу». Раніше переведенням в електронний формат різних довідок і дозволів займалось Державне агентство з питань електронного урядування (з вересня 2019 року саме його переформатовали у Мінцифри). Щоправда робили вони це зі значно меншим піаром.

На початок 2019 року на Урядовому порталі українцям була доступна 121 державна електронна послуга, а за рік в агентстві планували додати ще 50. Також знайти їх можна було на Єдиному державному порталі адміністративних послуг чи на сайті iGov. Тепер Мінцифри обіцяє перевести в онлайн 100 % публічних послуг для громадян та бізнесу до 2024 року.

За словами міністра, Мінцфри отримає від Європейського Союзу 25 млн євро, зокрема, на покращення онлайн-послуг.

У міністерстві сказали MediaSapiens, що поки займаються оптимізацією тих послуг, які вже були переведені в онлайн раніше, а додавання нових — це плани на майбутнє.

«Поки що відомство не оцифровує нові послуги. Цього року ми працюємо над тим, щоб оптимізувати ті послуги, які вже були переведені в онлайн. Адже ті послуги, які вже були в онлайні покривають близько 85 % потреб населення. Але часто вони були оцифровані половинчато. Приміром, багато “послуг” передбачали як максимум — онлайн-запис у чергу у відомство. Це не була послуга повного циклу, яка надається в електронному форматі. Ми змінюємо цей підхід.

Деякі державні послуги взагалі ліквідуємо, бо намагаємось оптимізувати процеси. На нашу думку, не завжди є сенс брати довідку заради довідки, якщо ця інформація вже є в державі. А отримання довідки — це теж є послугою», — розповіли нам у Мінцифри.

Отримати допомогу при народженні дитини. І не тільки

У 2018 році найбільше українці користувалися електронними послугами по оформленню допомоги при народженні дитини, житлової субсидії, отриманню довідки про відсутність судимості та відсутність заборгованості.

Наприклад, у травні 2018 року допомогу на дитину через інтернет оформила й Ольга Жук з Теребовлянської ОТГ. «Я знайшла статтю, як оформити таку допомогу, де було посилання на сайт Мінсоцполітики. Все було дуже просто, зайняло 15 хвилин і не треба було нікуди їхати. Заповнила всі дані документів. Але був тоді ще один сирий момент: банківський рахунок мають зареєструвати у службі, яка мені перераховуватиме гроші. Я пішла в банк, але вони не змогли мені допомогти, бо не були готові до цієї системи. Хоча за хвилин десять менеджер банку зрозумів, що і в них є така функція, тому видав мені цю довідку. Я її сфотографувала і надіслала працівниці відомства», — розповіла вона MediaSapiens.

Тепер державні онлайн-послуги, що пов’язані з народженням дитини, також можна знайти на сайті «Дія». Тут можна звернутися по допомогу при народженні дитини, зробити державну реєстрацію народження, реєстрацію місця проживання тощо.

Реєстрація бізнесу та громадських організацій

Серед українських підприємців минулого року були популярними такі е-послуги, як держреєстрація бізнесу та отримання витягу із системи електронного адміністрування ПДВ, розповідав керівник держагентства електронного урядування. Зареєструвати бізнес (чи громадську організацію) можна на сайті Мін’юсту чи в Онлайн-будинку юстиції.

«Я реєструвала ФОП (фізичну особу-підприємця. — Ред.) на сайті Мін’юсту, — розповідає MediaSapiens Марія Ряпулова, яка живе у Києві. — Сподобалося все, що стосується заповнення форм. Але, на жаль, тоді ще не все перейшло в онлайн-формат. Після відкриття ФОП довелося декілька днів їздити в податкову, заповнювати та нумерувати вручну журнал, привозити поштову марку і конверт. Так само і зі зміною КВЕДів: я їх змінила онлайн за 15 хвилин, але тепер, щоб отримати виписку з реєстру з оновленнями, доведеться знову їхати в податкову. Треба буде подати запит на цей папірець, дочекатися, поки вони його надрукують, потім приїхали забрати».

Хоча, приміром, у Юлії Дукач був негативний досвід, про що вона написала в матеріалі на сайті «Тексти». Онлайн вона так і не змогла заповнити заявку на відкриття ФОП, тому все ж пішла у Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Зараз Мінцифри перевів реєстрацію чи закриття ФОП також на портал «Дія». Міністерство заявляло, що значно спростило форму для реєстрації. Наприклад, замість 58 полів у формі стало 12, з’явилось автозаповнення тощо.

Повідомити державі про початок будівництва

Серед популярних е-послуг раніше була й видача документів про початок і прийняття будівництва в експлуатацію. Щоб спростити ці процедури, уряд Гройсмана анонсував створення електронного кабінету забудовника, але запускати його наприкінці 2019-го взявся вже уряд Гончарука, а згодом і Шмигаля (міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пережив нещодавнє оновлення уряду та зберіг посаду).

«Тепер кожен, хто хоче побудувати дім, гараж, дачу, станції техобслуговування авто, кафе, мінімаркети, невеликі виробництва, склади, аптеки і т.д., може просто за декілька хвилин сповістити про це державу і почати будувати. А потім ще і проінформувати, що завершили будівництво. Через сайт. Без участі чиновника! 5-7 хвилин», — писав міністр у Facebook.

На початках електронний кабінет забудовника працює для найменш ризикових об'єктів будівництва (СС1), але їхня частка перевищує 80 % ринку. Згодом «кабінет» має стати доступним і для інших об'єктів.

Як розповіли нам у Мінцифри, за декілька місяців роботи такими онлайн-послугами успішно скористалися більше 2 тис. разів. Хоча поки сервіс працює у тестовому режимі та, на жаль, станом на 7 квітня його робота заблокована через «технічні роботи».

Подати онлайн-заявку на реєстрацію шлюбу чи розлучення

Зробити це треба на сайті від Мін’юсту. Тут можна подати заяви на державну реєстрацію шлюбу чи його розірвання; про зміну імені; попередньо записатися на прийом щодо реєстрації народження чи смерті. Також є можливість запитати видачу повторного свідоцтва чи витягу з реєстру.

Платити податки через електронний кабінет

Раніше кабінетом завідувала Державна фіскальна служба, а з серпня 2019-го її трансформували у Державну податкову службу. Тут можна сформувати індивідуальний податковий календар, подати різні заяви, надіслати листа у відомство, переглянути стан розрахунків із бюджетом, скористатися сервісами системи «Електронного адміністрування ПДВ». Платити податки та збори можна і фізичним особам.

Отримати довідки про земельну ділянку та її оцінку

На цьому сайті можна замовити адміністративні та отримати сервісні електронні послуги Держгеокадастру. Ці е-послуги теж доволі популярні, бо без них ви земельні ділянки не продасте. Ключове: можна замовити витяг з кадастру про земельну ділянку чи про грошову оцінку землі; отримати інформацію про власника та користувачів земельної ділянки; підключити нотаріуса до Держгеокадастру.

Катерина Гончарова нещодавно продавала земельну ділянку в Чернігівській області. На власному досвіді переконалась у користі онлайн-сервісів. «Завдяки тому, що нотаріуси підключені до держгеокадастру, ми змогли отримати витяги протягом часу оформлення угоди про продаж земельної ділянки. Це зайняло кілька годин. Якби такого сервісу не було, то мені довелося б їхати у відомство за місцем реєстрації і чекати на прийом, отримувати документи вручну, а потім їхати до нотаріуса», — поділилась вона.

Сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху чи замовити собі номерні знаки

Мова йде про електронний кабінет водія від МВС. Тут є інформація про ваші транспортні засоби чи порушення, можна сплатити штрафи, записатися в чергу на отримання послуги у сервісних центрах МВС, замовити індивідуальні номерні знаки. Також є можливість онлайн подати скаргу на корупцію в центрах міністерства.

Електронна пенсійна справа

Окрім формування деяких довідок, на порталі електронних послуг Пенсійного фонду можна подивитися електронну пенсійну справу. Тут є інформація про нарахування вам соціальних виплат і ваш страховий стаж за будь-який період, починаючи з 2000 року. Так можна, приміром, оцінити розмір майбутньої пенсії.  Послуги також доступні і через мобільний додаток «Пенсійний фонд».

Записатися до сімейного лікаря та перевірити наявність ліків

З 2017 року почала працювати система eHealth (сайт відомий користувачам як Helsi), де можна побачити рейтинг лікарів та записатися до них на прийом. Також тут можна переглянути свою електронну медичну картку, подивитися результати аналізів, призначення лікаря та план лікування. Крім того, нещодавно з’явилась опція передзамовлення ліків в аптеках, що дозволяє і там уникати черг.

А ще громадська організація «Пацієнти України» створила базу «Є-ліки», що дозволяє перевірити наявність в аптеках ліків, придбаних за бюджетні кошти. Для запису до лікаря можна скористатися ще й сервісом Doc.ua.

Декларування товарів та «євроблях»

ДФС запустила веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Тепер можна подавати в електронному вигляді документи про товари, а контролюючі органи проставляють електронні відмітки у спільній базі даних. Раніше під час експортно-імпортних процедур треба було збирати штампи і печатки по різних держорганах. У цьому ж «вікні» нещодавно відкрили розділ, де можна самостійно задекларувати ввезений в Україну автомобіль.

Сплатити онлайн за державні послуги

У лютому 2020 року Кабмін запустив Державний сервіс перевірки квитанцій. Українцям тепер не треба буде ходити у відділення банків, щоб заплатити за різні державні послуги та довідки. Сплачувати можна через інтернет-банк чи банківські додатки. Підтвердити оплату послуг можна, називаючи відомствам тільки номер квитанції.

Це працюватиме у сервісних центрах МВС (оплата за водійське посвідчення, довідку про несудимість), міграційній службі (оплата за оформлення паспортів), органах реєстрації цивільного стану (документи про народження, шлюб тощо), у ЦНАПах та облдержадміністрація (оплата за ліцензію чи виписку). Поки така опція доступна лише клієнтам трьох банків: «А-Банк», «Приватбанк», «Monobank» (співзасновником якого є вже колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет).

Банківські послуги через інтернет

З 2011 року працює найбільш популярний в Україні інтернет-банкінг від «Приватбанку». Наприкінці 2016 року цей банк націоналізували. Через «Приват24» можна переказати кошти, управляти картками, оформити депозит, замовити розрахунок кредитного рейтингу, купити валюту тощо. Завдяки співпраці банку з іншими компаніями на сайті також зібрані різні послуги: від замовлення води та пошуку лікаря до сплати за мобільний рахунок та комунальні послуги.

Коли в Україні оголосили про карантин, кількість завантажень додатку «Приват24» зросла вп’ятеро. Ним користуються вже понад 11 млн осіб. У ньому зібрана більшість функцій із сайту, а також є опція перегляду доступних банкоматів та терміналів банку на карті.

Додатками конкурентів користуються менше. Наприклад, в «Ощад 24/7» — близько 3 млн користувачів, а «Monobank» — 1 млн юзерів. Знайти банкомат потрібного банку можна, наприклад, на сайті додатку «БанкоМап» (є також додаток для смартфонів).

Пошук у відкритих державних даних через бота

У 2016 році у різних месенджерах запустили OpenDataBot — путівник по відкритих даних. Спочатку він допомагав моніторити декларації чиновників. Згодом платформа підключила понад 20 державних реєстрів: перевізників, адвокатів, нерухомого майна, божників, платників єдиного податку, викрадених/втрачених/недійсних паспортів тощо. Також був запущений  пошук за судовим реєстром «Бабуся». Цей сервіс може надсилати користувачу сповіщення про оновлення інформації щодо будь-якої судової справи.

«З одного боку "Бабуся" прискорює професійний доступ для юристів, які досліджують судові рішення, а з іншого спрощує всім громадянам України взаємодію з судовою системою. Наприклад, "Бабуся" скаже, якщо засідання по вашому розлучному процесу було перенесено. І, звісно, це незамінний інструмент для розслідувальної журналістики», – казав розробник «Бабусі» Андрій Хорсев.

В OpenDataBot є свій додаток для смартфонів. У 2020 році через бота реалізували сплату податків ФОПам та купівлю залізничних квитків (RailwayBot).

Ще швидко перевірити бізнес-партнера онлайн дозволяє система для бізнесу YouControl. Вона платна. Формує актуальне на час запиту «досьє» компанії із понад 50 офіційних джерел даних. Крім компаній, можна також отримати інформацію і про фізичних осіб: чи не перебувають вони у розшуку або ж переховуються від слідства, чи не мають вони боргів.

Відстежити поштове відправлення

У 2018 році з’явився додаток для смартфонів від «Укрпошти».  Його вже завантажили більше 100 тис. разів. Тут можна відстежити відправлення, знайти найближче відділення, розібратися з поштовими індексами, розрахувати вартість міжнародних відправлень і відправлень по Україні, оформити відправлення та здійснити грошовий переказ. Також подібні функції є в додатків інших поштових операторів: «Нова пошти», «ІнТайм», «Міст Експрес» тощо.

Купити та повернути квитки на потяг

Вже сім років, як українці можуть користуватися електронними квитками на потяги. З січня 2019-го «Укрзалізниця» почала враховувати пільги людей з інвалідністю одразу під час продажу е-квитка. Придбати електронний квиток можна через сайт чи додаток «УЗ».

У січні минулого року компанія також відновила функцію повернення квитків через інтернет, яку до того скасовували через зловживання перекупників (квитки масово викуповували, а потім здавали перед відправкою потяга). Оформити квиток можна і через додаток «Укрзалізниці» для смартфонів, який запустили у 2017 році.

Заплатити у громадському транспорті через додаток у смартфоні

У травні 2017-го набув чинності закон про е-квиток. За два роки ця система запрацювала в громадському транспорті Києва. Тепер однією карткою можна платити всюди: від трамвая до метро. У планах є й підключення маршруток до системи. Оскільки Kyiv Smart Card часто давала збої, 7 лютого перевіряти е-квиток почали спеціальні тестувальники. Вони повинні були випробувати надійність системи. Поповнити картку можна через додаток SmartCity чи сайт. Також купити квиток можна, приміром, через додаток банку «Приват24».

У програмі SmartCity є опція сплати за комунальні послуги та оплати за паркування. Розробники обіцяють додати функції спілкування з КМДА, реєстру домашніх тварин, онлайн-запису до лікаря, запису в електронну чергу в дитячий садок та інші. За паркування також можна заплатити, приміром, у додатку Parking UA.

Е-квиток вводять не лише в Києві, але й у Житомирі, Чернігові, Луцьку, Білій Церкві, Вінниці, Львові, Тернополі, Харкові та інших містах. Муніципалітети також активно вводять термінали для безконтактної оплати за проїзд банківською карткою чи телефоном.

Стежити за рухом громадського транспорту і скаржитися на дороги

На початку 2020 року «Київпастранс» запустив карту руху транспорту онлайн. Проте такий сервіс був доступний і раніше через, приміром, додатки EasyWay чи Waze. Ще наприкінці 2019-го в «Укравтодорі» заявили, що розпочинають співпрацю з навігаційною системою Waze, за допомогою якої державне агентство буде збирати скарги на стан доріг.

Сплатити за комунальні послуги

Наприклад, київські підприємства, які надають комунальні послуги, пропонують користувачам зареєструватися в «особистих кабінетах» на їхніх сайтах. Там можна передавати показники лічильників та сплачувати за послуги. Окремі постачальники послуг також почали запускати додатки для смартфонів. Один з них — Yasno (раніше називався «Київські енергетичні послуги), що постачає електроенергію 3,5 млн українців і юридичним особам у Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях. Окремі додатки є, приміром, у Харківобленерго та Харківенергозбут («Харенерго»), у Харківводоканалу, Хмельницьквооканалу, водоканалу «Дніпро-Кіровоград», Київводоканалу і так далі.

Проте є різні опції, як можна заплатити за всі послуги на одному сайті. Це вже згадані сайти інтернет-банкінгу, а також, приміром, комунальний концерн «Центр комунального сервісу», комунальне підприємство «Головний інформаційно-обчислювальний центр», приватні сервіси iPay, Portmone тощо.

Також на початку минулого року Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, запустила додаток «Енергетика онлайн», де можна подивитись актуальні тарифи на ЖКГ та перевірити платіжки. А КМДА не так давно запустила онлайн-платформу перевірки споживання тепла в будинках.

Поскаржитись місцевій владі

З 2013 року кияни можуть не телефонувати на гарячу лінію, а звернутися до влади Києва через додаток «1551» на смартфоні. У січні 2020 року цю програму оновили та зробили редизайн. Тут можна повідомити про проблеми у столиці щодо ЖКГ, транспорту, реклами, освіти, торгівлі тощо.

Нещодавно у Києві також запрацював телеграм-канал «Київська платформа евакуації». Він дозволяє дізнатися, чи вивезли ваш автомобіль на штраф-майданчик за порушення правил паркування. А тут зібрані місця в Києві для здачі екологічно небезпечного сміття.

Аналогічний додаток для звернень до місцевої влади є, приміром, і в Дніпрі («КЦ Дніпро»), і у Львові («1580 Львів»). А в Харкові обіцяють запустити мобільний додаток «Спорт у смартфоні». Тут буде зібрана електронна база з інформацією про спортивні федерації, спортсменів, тренерів, суддів, секції, спортклуби, стадіони та інші об'єкти спортивної інфраструктури.

Підібрати школу

На сайті #Відкриташкола, як заявляють розробники, зібрана інформація про всі школи країни — близько 17 тис. Тут можна дізнатися про заповненість навчального закладу, іноземні мови, профільні класи, гуртки та секції тощо. Крім того, є інформація про результати зовнішнього незалежного оцінювання і вступ до вишів випускників закладу.

Пройти з додатком туристичним маршрутом

Додаток «Культурні маршрути WalQlike» фінансово підтримав Український культурний фонд. Тут є 10 культурно-тематичних маршрутів Києва через основні визначні пам'ятки міста. Можна вибрати тематику квестів або скласти свій власний на основі інтересів. На початку квесту мобільний додаток визначає найближчу до вас пам'ятку і формує маршрут подорожі на 1-3 години. Тут зібрані на карті київські мурали.

Схожі туристичні додатки ми також знайшли, приміром, для Харкова («Прогулки по Харькову»), Одесі («Walks in Odessa»), Львова («Lviv Audio Guide»).

А ще в Києві невдовзі обіцяють запустити архів таємних радянських спецслужб з оцифрованими документами.

Мабуть, тональність загальній цифровізації сервісів в Україні задали великі підприємці: від банків з дуже зручними додатками до компаній доставки. Минула влада взялася оцифровувати державні послуги, нинішня планує зробити їх зручними. Помалу цей тренд підхоплює й місцеве самоврядування. Нам обіцяють 100 % державних онлайн-послуг до 2024 року й електронні документи в смартфоні. Залишається сподіватися, що дані українців будуть надійно захищені, сервіси працюватимуть без збоїв і невдовзі ми отримаємо обіцяну «державу в смартфоні». Карантин тільки підкреслив необхідність таких змін.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
баба Галя
22:49 / 08.04.2020
А навіщо журналісти реєструють ФОПи? щось я не второпаю, поясніть, будь ласка, старенький бабці:))) може тоді і я піду і щось зареєструю на себе! )))
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду