Впровадження «суду в смартфоні» планують почати до кінця року — СН

Впровадження «суду в смартфоні» планують почати до кінця року — СН

12:08,
25 Березня 2021
1265

Впровадження «суду в смартфоні» планують почати до кінця року — СН

12:08,
25 Березня 2021
1265
Впровадження «суду в смартфоні» планують почати до кінця року — СН
Впровадження «суду в смартфоні» планують почати до кінця року — СН
Автори:
У Мінцифри підтвердили, що робота в цьому напрямку вже ведеться.

Планами щодо впровадження «Суду в смартфоні», анонсованого президентом Зеленським, поділився з РБК-Україна Андрій Костін, голова правового комітету ВР, народний депутат фракції партії «Слуга народу».

«Я думаю, що нам цілком під силу зробити і власне програмне забезпечення таке і почати потроху впроваджувати ці процедури. Ми плануємо, щоб це з'явилося до кінця року», — заявив глава комітету в коментарі РБК-Україна.

«Суд у смартфоні», або суд онлайн, припускає розгляд справи без фізичної присутності сторін.

«"Суд у смартфоні", він же суд онлайн у класичній моделі, застосовується лише в декількох країнах в кількох судах, передбачає відсутність як такого судового процесу в реальному режимі. Тобто повністю весь процес відбувається в листуванні між сторонами і судом», – пояснив парламентар. Однак суд онлайн не стосується складних категорій справ, у яких, наприклад, є потреба заслухати свідків.

Алгоритми «суду в смартфоні» як у Канаді, налаштовані насамперед на те, щоб у максимальній кількості випадків досягати мирного врегулювання спору між позивачем і відповідачем. На переконання нардепа, «безконтактний» суд дасть «серйозний антикорупційний ефект».  

Створення «віртуального суду» — достатньо складний проект, але робота в цьому напрямку вже ведеться, — відповіли в Міністерстві цифрової трансформації на запит РБК-Україна. «Зараз нашими фахівцями вивчена поточна концепція побудови е-суду, вироблені відповідні пропозиції», — прокоментували в міністерстві.

У Мінцифри додали, що ключову роль у цьому процесі має відігравати Вища рада правосуддя (ВРП). У середині березня вони уклали договір про співпрацю. Серед іншого він передбачає інтеграцію електронних судових сервісів в додаток «Дія».

Нагадаємо, 1 березня під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» Володимир Зеленський анонсував створення нових цифрових послуг для громадян. На думку президента, введення «суду у смартфоні» прискорить процедури, забезпечить прозорість суду та усуне зловживання.

Паралельно в липні 2020 року вступив в дію закон, який запроваджує в Україні електронні рішення суду. Також Мін’юст оголосив, що планує використовувати штучний інтелект, який допомагатиме суду виносити вироки, та запровадив застосунок для отримання правової допомоги.

Фото: Canva

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду