В Україні зареєстрована вакцина Pfizer, перша партія AstraZeneca вже прибула — МОЗ

В Україні зареєстрована вакцина Pfizer, перша партія AstraZeneca вже прибула — МОЗ

18:31,
23 Лютого 2021
1445

В Україні зареєстрована вакцина Pfizer, перша партія AstraZeneca вже прибула — МОЗ

18:31,
23 Лютого 2021
1445
В Україні зареєстрована вакцина Pfizer, перша партія AstraZeneca вже прибула — МОЗ
В Україні зареєстрована вакцина Pfizer, перша партія AstraZeneca вже прибула — МОЗ
Автори:
Вакцини зареєстровані для екстреного використання за спрощеною процедурою. Вакцинація медиків розпочинається 24 лютого

В Україні вже зареєстровані дві вакцини від коронавірусу — британо-шведський препарат, розроблений Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca (виробляється в Індії під назвою Covishield), та препарат американської компанії Pfizer-BioNTech. Про це під час брифінгу повідомили Віктор Ляшко, заступник голови МОЗ, головний державний санітарний лікар та Тетяна Коротченко, голова Crown Agents в Україні. 

«Вакцинація в Україні буде добровільною і проводиться зареєстрованими препаратами. Вчора в Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19, Covishield (AstraZeneca) — рекомбінантна векторна вакцина, яка виробляється на майданчику Serum Institute (Індія), а також зареєстрована вакцина Pfizer», — розповів Віктор Ляшко. 

В МОЗ повідомили також, що перша партія вакцини проти COVID-19 вже прибула в Україну, вона пройшла процедуру розмитнення і знаходиться на складі державного підприємства Укрпромпостач, де проходить контроль якості. Завтра вранці вакцина та необхідні матеріали для ін’єкцій і утилізації відпрацьованих матеріалів будуть 11 автомобілями розподілені по обласних центрах.  

Вакцинація розпочнеться уже 24 лютого після доставки перших вакцин. Логістичні маршрути прокладені таким чином, сказав Ляшко, що перші 7 областей отримають вакцину у той же день, інші — ввечері або на наступний день. В числі перших -  Київ і Київська область, Чернігів, Черкаська область, Житомир, Вінниця. Для громадян вакцинація буде безоплатною. 

Тетяна Коротченко уточнила, що Україна отримала тільки перші 500 тисяч доз вакцини британо-шведської вакцини AstraZeneca, торговельна назва якої Covishield, і очікує найближчим часом інші партії. 

Ляшко нагадав, що векторна вакцина має генетичний матеріал коронавірусу, який вмонтований в аденовірус (вірус звичайної застуди), який є інструментом доставки геномного матеріалу в клітину, в якій формується імунна відповідь, тобто антитіла, які в подальшому захищають наш організм від інфікування.    

Як повідомляв MediaSapiens, Україна отримає за програмою COVAX від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Також МОЗ повідомив про укладання додаткових прямих контрактів з виробниками на постачання вакцин від COVID-19, які розроблені компаніями AstraZeneca (Британія-Швеція) та NovaVax (США) і виробляються на потужностях Serum Institute (Індія).  

За словами президента Володимира Зеленського, до початку 2022 року в Україні планують вакцинувати від коронавірусу половину населення. Україна домовилась про постачання вакцин від компаній Pfizer, Sinovac, AstraZeneсa і Novavах.  

Також в Україні запрацював сайт МОЗ, через який з 1 березня можна буде записатися на безоплатну вакцинацію проти COVID-19. 

Фото: PDCTV.INFO

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду