Очільник МОЗ запевняє, що вакцинація українців від COVID-19 розпочнеться в лютому

Очільник МОЗ запевняє, що вакцинація українців від COVID-19 розпочнеться в лютому

11:46,
18 Січня 2021
1413

Очільник МОЗ запевняє, що вакцинація українців від COVID-19 розпочнеться в лютому

11:46,
18 Січня 2021
1413
Очільник МОЗ запевняє, що вакцинація українців від COVID-19 розпочнеться в лютому
Очільник МОЗ запевняє, що вакцинація українців від COVID-19 розпочнеться в лютому
Автори:
На першому етапі планують вакцинувати 367 тисяч українців.

Вакцинація від COVID-19 в Україні розпочнеться в середині лютого. Про це на зустрічі з депутатами фракції «Слуга народу» заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє у Telegram нардеп від «Слуги народу», голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

За даними міністра, очікується, що в України буде 910 тисяч доз вакцин, зокрема 210 тисяч доз вакцини Pfizer за глобальною ініціативою COVAX.

На першому етапі планується вакцинація 367 тисяч українців: лікарів, медиків, людей похилого віку у спеціалізованих закладах, військових у зоні ООС. Другий етап планується розпочати у кінці березня – він буде включати вакцинацію 2,5 млн українців.

Як повідомив Степанов, зараз уряд веде перемовини із чотирма виробниками вакцин щодо їх поставок в Україну.

Нагадаємо, закупівлею вакцин від COVID-19 для України буде займатись британська компанія Crown Agents.

У МОЗ заявляють, що компанія має «гарну міжнародну репутацію», закуповує вакцини від COVID-19 для різних країн, зокрема для Великої Британії, а МОЗ співпрацює з цією організацією з 2015 року.

Степанов додав, що МОЗ вирішило змінити закупівельну організацію, «оскільки за результатами 2020 року робота ДП «Медичні закупівлі України» була вкрай неефективною».

На початку січня 2021 року гендиректор держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я у зриві перемовин із виробниками вакцин. За словами Жумаділова, Україна могла б укласти вже два контракти на постачання вакцини від коронавірусу, а не один. Тому надалі «Медичні закупівлі» не погоджуватимуть закупівлю вакцин із МОЗ.

Степанов, коментуючи заяву Жумаділова, назвав її «літературною творчістю» та уточнив, що цим він «підриває репутацію України на міжнародній арені».

30 грудня стало відомо, що МОЗ уклало контракт про постачання 1,9 млн доз вакцини від коронавірусу, яку розробила китайська компанія Sinovac Biotech. 

Як зазначають в Офісі президента, переговори про закупівлю вакцин МОЗ вело з вересня 2020 року. Складність у проведенні перемовин зумовлена гострою глобальною конкуренцією за справді якісні та безпечні вакцини.

Україна заплатила за кожну дозу 504 гривні, її використають для тих, хто у зоні ризику. Вакцинувати будуть безкоштовно. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна веде переговори з фармацевтичними компаніями та урядами інших країн, щоб пришвидшити постачання в Україну якісної, перевіреної вакцини проти COVID-19. 

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду